BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem z silnikiem m20b20
Autor Wiadomo
maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2007-12-15, 09:40   Problem z silnikiem m20b20

Witam!
Któregoś pięknego dnia odpalam auto, wyjeżdżam z garażu a tu zonk - silnik pracuje nierówno, zwłaszcza przy przyspieszaniu, słychać takie "tyrtyrtyr", brakuje mu mocy, na obroty wchodzi w sumie prawie normalnie, tyle że średnio jedzie. Pali na wszystkie cylindry. Po odpięciu przepływki praca silnika nie zmienia się. Przepływka ma dość mocno wyślizganą ścieżkę. Dzień wcześniej wymieniałem łożyska w alternatorze.
Macie jakieś pomysły? :/
Pozdro

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2007-12-15, 10:25   

Posprawdzaj rurę dolotu czy nie pękła i węrzyki pod przepustnocą oraz wsio co mogłeś obruszyć. Czy wtyczka od TPSa siedzi namiejscu . Posłuchaj czy nic nie syczy.

maaaad 

Wysany: 2007-12-15, 14:25   

Już jest wszystko w porządku, spanikowałem deko, a wystarczyło wtyczki na wtryskiwaczach popoprawiać. Po prostu nie paliła jednak na wszystkie gary.
Dzięki za odpowiedź, pozdro;)
Można temacik zamknąć.

BIERNAŚ 
FASOLA

Doczy: 07 Gru 2007
Skd: KONIN
Wysany: 2007-12-15, 19:25   

Panowie mam podobny problem... tylko że u mnie przerywa tak jakby nie chodzila na wszystkich cylindrach:( nie wkreca sie na obroty tak jak powinna:( , lecz na gazie chodzi idealnie:) czy to moze byc przeplywka?? W niedlugim czasie bede mial mozliwosc sprawdzenia jej przekladajac z innego auto chcialbym sie tylko dowiedziec co jeszcze ewentualnie moze byc nie tak pali na dotyk tylko przy dodawaniu gazu przebiera:( Z gory dziekuje Pozdrawiam!

maaaad 

Wysany: 2007-12-15, 20:29   

Może to co u mnie - wtryskiwacze nie działają wszystkie. Bo skoro na gazie chodzi ładnie, to znaczy, że iskra jest, więc stawiam właśnie na układ doprowadzenia paliwa.
Wtryski w naszych autkach zasilane są trójkami - wtrysk 1,3,5 razem i 2,4,6 razem. Jeśli zatem jest gdzieś przerwa w zasilaniu jednego z obwodów, to nie pracują 3 naraz. Bo jakby Ci jeden gar tylko nie palił, to nie byłoby dużej różnicy w pracy silnika, przynajmniej na oko i ucho.
Pod gumą przepływomierza, na dole, dość głęboko, po lewej stronie bloku silnika, masz takie okrągłe gniazdo z wtyczką. Tam lecą właśnie kable od zasilania wtryskiwaczy. Weź wykręć tę wtyczkę, jeśli możesz, popatrz, czy wszystko tam gra, czy nie skorodowane itp. Dla pewności psiknij jakimś kontaktem do styków i zobaczymy.
Pozdro.
PS. Biernaś jestem z Turku jak coś ;)
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2007-12-15, 20:30, w caoci zmieniany 1 raz  

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2007-12-17, 18:30   

Może być uszkodzony emulator wtrysków i jeden garek ucieka na benzynie - to byla długo szukana usterka u "tomcat944".

BIERNAŚ 
FASOLA

Wysany: 2007-12-17, 19:42   

Panie Arturze C. slusznie prawisz:) w weekend bede mial czas i rozbiore tzn odepne emulator wtryskow bo na 100%to on bo jak poruszam wtryczka przy emulatorze albo zacznyna chodzic idealnie albo prawie gasnie a calkiem przypadkiem to zauwazylem:) bylem sie juz pytac 90zl kosztuje emulator wiec jeszcze sie upewnie odlaczajac go od wtrsykow i zrobienie normalnie tak jak fabryka zrobila:) i zobacze ale na 100% emulator i wiazka kabli bo juz nieciekawie wygladaja wiec wymienie to w najblizszym czasie z gory dzieki Artur i Maaaad :)

[ Dodano: 2007-12-17, 19:48 ]
aha jeszcze pytanko kable od emulatora jak sa podlaczone bo jeszcze nigdy wtryskow nie ruszalem na kazdy wtrysk ida dwa kable od emulatora i sa w czepione do tych oryginalnych?? bo dzis jak sie pytalem o ten emulator to powiedzial mi 80zl bez wtyczek do wpiecia i 90zl z wtyczkami boscha jak to tam jest podlaczone?? tzn inaczej spytam jak powinno byc podlaczone:P

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2007-12-17, 20:22   

Nie chcę Cię wprowadzać w błąd :cry: i dlatego powiem tak :

Kup emulator z wtyczkami i połącz od nowa na wzór starego emulatora. :wink:
Ostatnio zmieniony przez Artur C. 2007-12-17, 20:22, w caoci zmieniany 1 raz  

BIERNAŚ 
FASOLA

Wysany: 2007-12-17, 21:43   

oki dzieki :) bo zastanawialem sie wlasnie jak tam moze to byc zrobione ale mysle dam rade:) poprostu chcialem sie dowiedziec mniej wiecej zebym bigosu tam nie narobil :) dzieki pozdro!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: