BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Jak długo ładować akumulator ?
Autor Wiadomo
Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2007-12-30, 14:51   Jak długo ładować akumulator ?

Witam

Mam pytanie odnośnie ładowania akumulatora.Jak należy prawidłowo to robić.Chodzi mi o doładowywanie akumulaora w autku któro stoi na dworze i jest bardzo rzadko jeżdzone.Oczywiscie pomijamz takie kroki jak zalozenie klem na aku i podlaczenie prostownika.Ile czasu należy doładowywać taki akumulator o pojemnosci 55ah prostownikiem ustawionym na 5A.Jak i jak długo należy ładować akumulator który jest totalnie rozładowany ?
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2007-12-30, 15:27, w caoci zmieniany 2 razy  

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-12-30, 15:12   

5Ah masz aku? chyba w zabawce... moze 50Ah?

najlepiej co jakis czas sprawdzic aerometrem gestosc elektrolitu... jak bedzie OK to odlaczasz :spoko:

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-12-30, 15:12   

Chyba kazdy wspolczesny prostownik przestaje ladowac po naladowaniu akumulatora (chyba ze masz jeszcze jakis zabytek po dziadku). Co do ladowania, to najlepiej ladowac jak najmniejszym pradem przez dluzszy okres czasu niz odwrotnie, wiec jesli masz prostownik z mozliwoscia ustawienia produ ladowania to daj na jak najmniejszy.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

artek535 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 18 Sie 2007
Skd: Plock/Ballykelly
Wysany: 2007-12-30, 15:14   

Jaki akumulator? 5Ah? prad ladowania aku powinien wynasic 10% jego pojemnosci, co do czasu to mozesz go ladowac i cala nac, jak bedzie pelny to prostownik bedzie to wiedzial i sam odetnie. No chyba ze mas jakis archaiczny hehe. Ale cos ci sie chyba pomylilo z tym 5Ah co? Moze 50Ah?

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-12-30, 15:17   

nie wiem jaki masz prostownik ale mój chyba sam sie wyłacza jak sie aku naladuje ...

jak ktos naprawde totalnie rozladowal akumlator to lepiej niech poszuka nastepnego. jak sie aku tylko troche rozładowal ale miernik cos tam jeszcze pokazuje to mysle ze 12 godzin ładowania mu wystarczy aczkolwiek im mniejszy prad ładowania i im dluzej sie laduje tym lepiej dla akumlatora

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2007-12-30, 15:32   

miało być 55 Ah a nie 5.Wiem, że prostowniki odłączają ładowanie po tym jak aku się juz naładuje ale własnie chciałbym wiedziec ile czasu zajmuje im doładowanie aku średnio.Wiadomo to zależy też od stopnia jego rozładowania. Też tak podejrzewałem wcześniej, że jakieś 12 godzin pod prostownikiem ustaiwonym na 1/10 prądu powinna wystarczyć.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: