BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Ratujcie mam problem z bunia
Autor Wiadomo
kicha 

Pomg: 1 raz
Doczy: 22 Gru 2004
Skd: Poznan-Rataje/Czecha
Wysany: 2008-01-01, 23:52   Ratujcie mam problem z bunia

A wiec tak w piatek odebralem samochod BMW E30 318iS (M42B18) od mechanika po wymianie calkowitej rozrzadu i gumy przeplywomierza bo byla juz popekana. Wymienilem takze olej na Castrol Magnatec 10W-40 (poprzedni wlasciciel jezdzil na mineralce Castrola 15W-40, ja go lalem 3 razy a teraz dalem polsyntetyk). Mechanik po zdjeciu kapy stwierdzil,ze silnik jest w dobrym stanie czysciutko, walki nie powycierane itp. Samochod odpalil od razu kazali mi sie kawalek przejechac aby zobaczyc co i jak, wszystko bylo dobrze. Wrocilem do domku i w ten dzien wsumie po odebraniu od mechanika zrobilem cos kolo 50 km. Odstawilem autko do garazu i nie ruszalem go do wczoraj. Wieczorem poszedlem do garazu z kumplem i odpalilem autko odpalila bez problemow od razu. Wiec zostawilem aby troche pochodzila sobie , a my gadalismy. Nagle tak po przeszlo 5 min zaczela sie cos dlawic i czkac. Obroty zaczely latac jak glupie wskoczylem do srodka i obserwowalem chodzila tak przez jakas 1 min moze 2 i zgasla :( . Po ponownym odpaleniu nic sie nie zmienilo obroty dalej wariuja i gasnie jak sie nie przytrzyma gazu. Zauwazylem tez,ze z wydechu zaczelo sie troche dymic wtedy ja ksie zaczyna dlawic. Odpialem aku bo myslalem,ze zlapal komp jakies bledy. Po calej nocy podlaczylem dzisiaj aku odpalilem od razu troche sie potrzesla jak to po podlaczeniu aku i jeb znowu wariuja obroty i zgasla. Po ponownych probach to samo albo gasnie od razu bo spadaja obroty albo czka sie strasznie mocno. Obroty swiruja gora dol i to mocno. Z wydechu sie dymi. Pomozcie :( bo niezle mi sie zaczal nowy rok :( . Co to moze byc? moze byc ,ze zaplon albo cos sie przestawilo i ma jakby za bogata mieszanke,ze sie tak czka i dymi ? A moze cos powazniejszego :hmm: :(

PS.
Wlasnie wrocilem z garazu. Odpalilem autko chodzilo przez moment idealnie po chwili znowu zaczela wariowac odlaczylem przeplywke i jak reka odjal wsZystko idealnie podlaczam spowrotem i pupa dalej to samo. Czyli przeplywka chyba jest sprawna bo po odlaczeniu jest roznica. Po chwili sie uspokoil i za jakis czas znaou gasl. Wzialem i sie przejechalem zrobilem 30km powiem tak w trakcie jakzdy kilka razy zdarzylo mi sie ze podczas jazdy zadusil sie na chwilke dostal takiej jakby czkawki trwajacej z 2 s pozniej chodzil dobrze. Raz jak dojezdzalem do swiatel to tez nagle zafalowaly obroty i prawie zgasl ale po chwili sie to uspokoilo.

Acha jeszcze jedno podobne objawy mialem juz kilkakrotnie tzn chodzi mi o to ,ze jechalem i nagle zaczal mi sie dlawic i czkac i obroty falowaly ale pozniej sie to uspokajajlo i byl spokoj. A zaczelo sie to jakies 2 lata temu kiedys jechalem do pracy i przejechalem przez duza kaluze ale bardzo wolno(byla gleboka) po przejechaniu kilku metrow zaczal m isie dlawic i czkac nie chcial jechac . Pomyslalem,ze woda sie dostala do wydechu itp i go zadlawilo. Pozniej sie to uspokoilo. Problem ten pojawil sie po jakims czasie podobne objawy ale juz z falowaniem obrotow gdy nastala zima. I Zauwazylem, ze pojawialo sie to zima tzn gdy temperatury byly niskie (ponizej zera). Tylko,ze nigdy nie mialem takich mocnych problemow jak teraz ze po odpaleniu gasl. I znowu to jest zima. Moze to waz jakos naprowadzi ? Bylbym wdzieczny za wszelka pomoc.

PS2. przyczyna tych objawow moze byc takze uszkodzenie sondy lambda ? Bo jakies 2 lata temu jak bylem na kompie koles powiedzial,ze sonda w srodkowym zakresie swojej pracy chodzi nieprawidlowo.

(oo=[][]=oo)
GG: 2905288

frantic 

Pomg: 8 razy
Doczy: 11 Gru 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2008-01-02, 00:05   

na jaki kolor się dymi z wydechu gdy zaczyna go dławić, może na czarno sygnalizując za bogatą mieszankę?

kicha 

Wysany: 2008-01-02, 00:10   

No wlasnie jest taki jakby ciemny szary dym nie jest czarny chociaz jak wyjechalem z garazu to dymilo sie na jasno tak jak to jest na mrozie :) Moze on tylko na taki ciemny wygladal w garazu bo tam zbytnio dobrego oswietlenia nie mam

(oo=[][]=oo)

frantic 

Wysany: 2008-01-02, 00:18   

podmień z kimś przepływke, to chwila roboty, jak nie masz IS-a na podmiankę to możesz wsadzić ze zwykłej 318i 115 km bo przepływomierze są identyczne, u mnie powodem problemów z obrotami były w 99% nieszczelności dolotu, gumę masz nową ale może pościło gdzie indziej, raz spotkałem się z podobnym problemem w m20b25 gdzie padł czujnik temp. silnika dający sygnał do komputera, jak się rozgrzało auto wzbogacało mieszankę przez co dymiła na czarno i dławiła się w końcu gasnąc , w IS-ie czujniki masz w bloku po lewej stronie silnika patrząc od strony kierowcy pod kolektorek dolotowym

kicha 

Wysany: 2008-01-02, 01:17   

frantic jesli dobrze rozumuje to w tym miejscu gdzie zaznaczylem na zdjeciu tzn tam od spodu ida dwa kabelki z jeden bodajze ten blizej chlodnicy szerszy i drugi zaraz obok wezszy.
to by byl ten blizej chlodnicy ?

TO NIE ZDJECIE MOJEGO SILNIKA tylko pogladowo je dalem z netu sciagane

(oo=[][]=oo)
Ostatnio zmieniony przez kicha 2008-01-05, 22:58, w caoci zmieniany 2 razy  

Grzesiek 

Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Rudnik nad Sanem
Wysany: 2008-01-02, 01:22   

:lol: :lol: :lol: :lol: co to za patent z linka od gazu :lol: :lol: zacznij moze od tego czy sie srobki niepoluzowaly i czy nie zaciaga powietrza :lol:
Ostatnio zmieniony przez Grzesiek 2008-01-02, 01:25, w caoci zmieniany 1 raz  

frantic 

Wysany: 2008-01-02, 10:16   

tu masz czujniki o które mi chodzi na moim aucie

kicha 

Wysany: 2008-01-02, 14:08   

A to ja myslalem o innych. Pojde zaraz zobazcyc jak dzisiaj pracuje. No i musze zlapac kogos z przeplywka od iS'a u siebie

(oo=[][]=oo)

tomcat944 
mental ill

Pomg: 9 razy
Doczy: 28 Cze 2006
Skd: zielona gora
Wysany: 2008-01-02, 14:13   

hej,
sprawdz ten niebieski czujnik, moze dawac zly sygnal, a po drugie to pod guma od przeplywki jest dosc dziwna konstrukcja podgrzewajaca przepustnice z takimi gumowymi trojnikami, sprawdz je, moze tamtedy lapac lewe powietrze...

kicha 

Wysany: 2008-01-02, 15:10   

Oik byle mw garazu ale p[owiem ze dokladnie nie sprawdzilem tego czujnika bo strasznie ciezko sie do niego dostac aby co kolwiek przy nim zrobic. Pododuszalem go i inne pierdoly, wzialem wyciagnalem filtr pow. wsadzilem tam lape i troszke poruszalem ta klapka od przeplywki i sprawdzilem czy ine mam tam jakiegos syfu.Nic nie bylo na szczescie. Mniej wiecej rzucilem okiem czy wszystko podlaczone wszystko jest, wzialem odpalilem i chodzil w miare rowno tzn tak jak zawsze czyli byly minimalne falowania obrotow ale to tak wskazowka przesuwala sie o 1 mm moze tylko pochodzil troche i nic sie nie dzialo. Zgasilem i po chwili odpalilem i chodzil nadal dobrze. Juz sam nie wiem co jest grane. Jedyne to tak jak pisalem wydaje mi sie jakby mocniej bylo czuc spaliny, mozliwe jest ze po wymianie rozrzadu i ustawieniu wszystkiego trzeba by podjechac na regulacje przeplywki ? Bo moze ja boje sie najgorszego ,a tu moze sie tylko okazac ,ze ma za bogata mieszanke ?

(oo=[][]=oo)

raven 
poza dobrem i złem

Pomg: 2 razy
Doczy: 27 Pa 2005
Skd: Kowala / Lublin
Wysany: 2008-01-02, 22:04   

jeżeli nic nie pomoże to radziłbym sprawdzić kompa. Swego czasu miałem podobne objawy w 525 eta. Silnik też falował ale nie zawsze, czasem gasł no i potrafił nieźle szarpnąć. Dodam tylko, ze ja miałem LPG i to instalacja elektryczna od gazu spowodowała uszkodzenie komputera. Po wymianie elektryki gazu i podmianie kompa, auto śmiga po dziś dzień, odpukać bez problemów. Zanim doszedłem z mechanikiem o co chodzi, to podejrzewaliśmy wszystko, każdy czujnik, przepływkę nawet przewody i świece, także jeśli masz jakiegoś znajomego, który mógłby sprawdzić komputer, to na prawdę polecam. Życzę z całego serca powodzenia, bo mi rok zaczął się od odmowy rejestracji pojazdu z zagranicy, wiec wiem jak to k....wsko wpływa na samopoczucie :(

kicha 

Wysany: 2008-01-05, 21:15   

A wiec bylem dzisiaj u speca w Poznaniu od BMW i podlaczylismy iS'a pod kompa, ale niestety nie ma zadnych bledow. Musze w tygodniu podrzucic im samochod i beda ryc w calym auie i szukac przyczyny bo nawet sami nie wiedza co to moze byc, musza sprawdzic cisnienie paliwa itp, poprostu bede po kolei eliminowac wszystko az znajda przyczyne mojego problemu. Pozniej zdam relacje co bylo.

(oo=[][]=oo)

Grigori/// 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 02 Mar 2006
Skd: Zabrze/Andijk NL
Wysany: 2008-01-05, 22:38   

cze tez mam isa i mam jedno linke od gazu a ty masz dwie ?? ?
Ostatnio zmieniony przez Grigori/// 2008-01-05, 22:39, w caoci zmieniany 1 raz  

kicha 

Wysany: 2008-01-05, 22:59   

TO NIE BYLO ZDJECIE MOJEGO SILNIKA !! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(oo=[][]=oo)

Grigori/// 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 02 Mar 2006
Skd: Zabrze/Andijk NL
Wysany: 2008-01-05, 23:37   

ja sie tylko zapytalem

kicha 

Wysany: 2008-01-25, 07:13   

Moje boje z szarpaniem narazie zakonczone :tak: prawdopodobna przyczyna tego calego zamieszania bylo Elektryczne Uszkodzenie Stacyjki (gdyz szwankowala mi stacyjka od jakiegos czasu ,kluczyk nie zostawal czasami w pozycji zaplonu tylko cofal sie do konca) a dokladniej Przekaznik + kostka stacyjki. Narazie na 90 % to bylo problemem, ale dla pewnosci zostal jeszcze odlaczony jeden alarm i jesli nic sie nie bedzie dzialo to po pewnym czasie podlacze go spowrotem i zobacze czy to on czasami tez nie mieszal. Pozniej zdam relacje czy przyczyna awarii byl alarm czy tylko ta kostka i przekaznik. Pozdro

(oo=[][]=oo)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: