Wysany: 2008-01-09, 18:13 Problem z nowym gazem sekwencyjnym w E46
Mam problem z nową instalacją gazową w bmw e 46 320 Ci.
Na zimnym silniku wszystko jest ok. jak sie rozgrzeje to potrafi sie przełączyć z gazu na benzyne. przejade troche i sie znów wlączy na gaz i tak wkółko.
Proszę o pomoc. z góry thx[/i]
O to chodzi że już bylem ze 2 razy u tego kolesia co mi to montował, i za każdym razem jest to samo!!. A mianowicie: Jak wyjade od mechanika to chodzi na gazie ale jak juz sie rozgrzeje to sie przelaczy na PB, pozniej jak np stane w korku lub sie na chwilke zatrzymam i na wolnych obrotach sie na gaz przelaczy, ale zaczne jechac dam mu po zaworkach (nawet nie tak mocno) dojde do trojki i sie znowu na PB przelaczy i jedzie na PB.
Albo np: jedzie na gazie i mu z 4 na 3 przeredukuje to sie na PB przelaczy!!
Cala ta sytuacja mnie z deka irytuje i szukam pomocy wlasnie na forum!!
Jakby ktos mial podobny problem lub znal sie na tym to z gory dziekuje!!
Ja na Twoim miejscu bym pojechał do tego mechanika. Podłaczyc komputer do instalacji i jechac na miasto z nim. Wtedy on znajdzie przyczynę tego. A tak na odległosć to nikt ci raczej nic konkretnego nie powie. Kumpel kiedys miał problem z gazem taki że jak sie rozpędził do większej prędkości i dał na luz to silnik gasł. Przy normalnej jeżdzie było ok. Wzioł gościa, który montował ta instalacje, on podłaczył komputer i jeżdzili. Przyczynę znalazł i dostroił instalacje.
Wiem co za g... powoduje to Nie wiem jak się to nazywa, ale jest to mała prostokątna puszeczka do której przychodzą wężyki od powietrza i kable. Jutro zrobię fotkę to może ktoś na forum będzie wiedział jak to się nazywa. U mnie była podobna sytuacja, po wymianie ustało
Masz instalacje na gwarancji wiec niech się martwią gazownicy>nie grzeb nic sam ani nic im nie podpowiadaj .Odstawi im auto i każ naprawić a jak nie to niech ci zwracają kase> z partaczami trzeba ostro.
Napisz co masz za instalacje a najlepiej zrub kilka zdięć.
Na 99% założyli ci za mały reduktor i nie wyrabia dlatego przy ostrym deptaniu się przełancza na bęzyne.Teraz pewnie będą ci zubażac mieszanke,zakładać duższe szlaufy i kombinować jak koń pod górkę byle tylko nie zmieniać reduktora.
Pozdro
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... Naprawdę.... Aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
juz odpowiedzialem w innym poscie i powtorze ... ja mialem tak kiedys ze miale malo plynu chlodniczego i bywalo tak ze np. jak spokojnie jechalem (wskaznik na zegarach z temp. pokazywal pion) to sie potrafil przelaczyc na PB wylaczylem grzanie w aucie i wrocil do gazu... objawy byly tez takie ze troche slabo dzialalo ogrzewanie i pozdno sie przelaczal rano na gaz.
Oczywiscie reduktor tez wchodzi w gre za duzy spadek cisnienia przy deptaniu moze byc przyczyna... czyli mozna wymieniac i wymieniac... od reduktora przez weze i czujnik cisnienia gazu na szerokosci dysz wtryskiwaczy konczac...
_________________ BMW E21 315(i) `83
BMW E30 318is `90
Poprawię się Miałem identyczny problem, a nie jak pisałem wyżej podobny
Obiecane zdjęcie. Co do zapowietrzonego układu, jeśli będzie pęcherz powietrza w układzie chłodzenia to również może być przyczyną. Na parowniku zdaje się jest czujnik temperatury, który po uzyskaniu 25stopni (zależy jeszcze jak komp jest ustawiony) załącza gaz.
to co pokazales to jest tylko czujnik podcisnienia... jesli rurki do niego sa odpowiednie (chodzi o to zeby nie byly za miekkie i nie zatykaly sie przy podcisnieniu) to powino byc OK chyab ze zly model wybrany jest w sofcie od gazu...
Ja dalej stawiam na moja teorie z zapowietrzonym ukladem/brakiem odpowiedniej ilosci plynu... sprawdz czy reduktor jest cieply jak sie przelaczy z gazu na benzyne i bedzie wszystko jasne... ma wrecz pazyc ( w koncu wskazowka na srodku to 88 C)
_________________ BMW E21 315(i) `83
BMW E30 318is `90
Dzieki chlopaki za pomoc jak mechanik nie bedzie wiedzial to mu bede podpowiadal co ma robic!!:)
Bylem juz u niego i sie na dzisiaj umowilem. Mowi ze jako pierwsze zmieni reduktor, a pozniej zobaczymy co sie bedzie dzialo.
Jak naprawie ta usterke to napisze co sie dzialo!!
Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc!! 3m-cie sie!!
[ Dodano: 2008-01-28, 22:52 ]
Sory ze tak dlugo czekaliscie zle nie mialem kiedy odpisac!!
Ta usterke powodowaly zle podpiete weze ktore doprowadzaly cieply plyn do reduktora.
Jednym slowem blas w sztuce mechanika(koles sam sobie w brode plul).
Teraz smiga jak marzenie. Dzieki za cierpliwosc! 3m cie sie pzdr.