BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem z nowym gazem sekwencyjnym w E46
Autor Wiadomo
loxq1 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 09 Sty 2008
Skd: Lubelskie
Wysany: 2008-01-09, 18:13   Problem z nowym gazem sekwencyjnym w E46

Mam problem z nową instalacją gazową w bmw e 46 320 Ci.
Na zimnym silniku wszystko jest ok. jak sie rozgrzeje to potrafi sie przełączyć z gazu na benzyne. przejade troche i sie znów wlączy na gaz i tak wkółko.
Proszę o pomoc. z góry thx[/i]

nitrus 
Łukasz

Doczy: 26 Lis 2005
Skd: Mysłowice
Wysany: 2008-01-09, 18:35   

Jedz tam gdzie ci montowali i niech wyrególują. Wkoncu to należy do ich obowiazku.

loxq1 

Wysany: 2008-01-09, 18:56   

O to chodzi że już bylem ze 2 razy u tego kolesia co mi to montował, i za każdym razem jest to samo!!. A mianowicie: Jak wyjade od mechanika to chodzi na gazie ale jak juz sie rozgrzeje to sie przelaczy na PB, pozniej jak np stane w korku lub sie na chwilke zatrzymam i na wolnych obrotach sie na gaz przelaczy, ale zaczne jechac dam mu po zaworkach (nawet nie tak mocno) dojde do trojki i sie znowu na PB przelaczy i jedzie na PB.
Albo np: jedzie na gazie i mu z 4 na 3 przeredukuje to sie na PB przelaczy!!
Cala ta sytuacja mnie z deka irytuje i szukam pomocy wlasnie na forum!!
Jakby ktos mial podobny problem lub znal sie na tym to z gory dziekuje!!

nitrus 
Łukasz

Doczy: 26 Lis 2005
Skd: Mysłowice
Wysany: 2008-01-09, 21:20   

Ja na Twoim miejscu bym pojechał do tego mechanika. Podłaczyc komputer do instalacji i jechac na miasto z nim. Wtedy on znajdzie przyczynę tego. A tak na odległosć to nikt ci raczej nic konkretnego nie powie. Kumpel kiedys miał problem z gazem taki że jak sie rozpędził do większej prędkości i dał na luz to silnik gasł. Przy normalnej jeżdzie było ok. Wzioł gościa, który montował ta instalacje, on podłaczył komputer i jeżdzili. Przyczynę znalazł i dostroił instalacje.

sowin19 
sowa

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Sty 2007
Skd: Jelenia Góra
Wysany: 2008-01-09, 23:25   

Wiem co za g... powoduje to :!: Nie wiem jak się to nazywa, ale jest to mała prostokątna puszeczka do której przychodzą wężyki od powietrza i kable. Jutro zrobię fotkę to może ktoś na forum będzie wiedział jak to się nazywa. U mnie była podobna sytuacja, po wymianie ustało :idea:

loxq1 

Wysany: 2008-01-10, 15:34   

Z góry dzięki za zdjęcie.

kazik 

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2008-01-10, 18:31   

Masz instalacje na gwarancji wiec niech się martwią gazownicy>nie grzeb nic sam ani nic im nie podpowiadaj .Odstawi im auto i każ naprawić a jak nie to niech ci zwracają kase> z partaczami trzeba ostro.
Napisz co masz za instalacje a najlepiej zrub kilka zdięć.
Na 99% założyli ci za mały reduktor i nie wyrabia dlatego przy ostrym deptaniu się przełancza na bęzyne.Teraz pewnie będą ci zubażac mieszanke,zakładać duższe szlaufy i kombinować jak koń pod górkę byle tylko nie zmieniać reduktora.
Pozdro

MaSTeR

Doczy: 25 Sie 2005
Skd: Tychy
Wysany: 2008-01-10, 18:48   

juz odpowiedzialem w innym poscie i powtorze ... ja mialem tak kiedys ze miale malo plynu chlodniczego i bywalo tak ze np. jak spokojnie jechalem (wskaznik na zegarach z temp. pokazywal pion) to sie potrafil przelaczyc na PB wylaczylem grzanie w aucie i wrocil do gazu... objawy byly tez takie ze troche slabo dzialalo ogrzewanie i pozdno sie przelaczal rano na gaz.
Oczywiscie reduktor tez wchodzi w gre za duzy spadek cisnienia przy deptaniu moze byc przyczyna... czyli mozna wymieniac i wymieniac... od reduktora przez weze i czujnik cisnienia gazu na szerokosci dysz wtryskiwaczy konczac... :/

sowin19 
sowa

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Sty 2007
Skd: Jelenia Góra
Wysany: 2008-01-11, 22:28   

Poprawię się :!: Miałem identyczny problem, a nie jak pisałem wyżej podobny :idea:

Obiecane zdjęcie. Co do zapowietrzonego układu, jeśli będzie pęcherz powietrza w układzie chłodzenia to również może być przyczyną. Na parowniku zdaje się jest czujnik temperatury, który po uzyskaniu 25stopni (zależy jeszcze jak komp jest ustawiony) załącza gaz.

MaSTeR

Doczy: 25 Sie 2005
Skd: Tychy
Wysany: 2008-01-12, 00:37   

to co pokazales to jest tylko czujnik podcisnienia... jesli rurki do niego sa odpowiednie (chodzi o to zeby nie byly za miekkie i nie zatykaly sie przy podcisnieniu) to powino byc OK chyab ze zly model wybrany jest w sofcie od gazu...

Ja dalej stawiam na moja teorie z zapowietrzonym ukladem/brakiem odpowiedniej ilosci plynu... sprawdz czy reduktor jest cieply jak sie przelaczy z gazu na benzyne i bedzie wszystko jasne... ma wrecz pazyc ( w koncu wskazowka na srodku to 88 C)

loxq1 

Wysany: 2008-01-12, 00:46   

Dzieki chlopaki za pomoc jak mechanik nie bedzie wiedzial to mu bede podpowiadal co ma robic!!:)
Bylem juz u niego i sie na dzisiaj umowilem. Mowi ze jako pierwsze zmieni reduktor, a pozniej zobaczymy co sie bedzie dzialo.
Jak naprawie ta usterke to napisze co sie dzialo!!
Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc!! 3m-cie sie!!

[ Dodano: 2008-01-28, 22:52 ]
Sory ze tak dlugo czekaliscie zle nie mialem kiedy odpisac!!
Ta usterke powodowaly zle podpiete weze ktore doprowadzaly cieply plyn do reduktora.
Jednym slowem blas w sztuce mechanika(koles sam sobie w brode plul).
Teraz smiga jak marzenie. Dzieki za cierpliwosc! 3m cie sie pzdr.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: