BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
M20B20 Długo kręci zanim odpali.
Autor Wiadomo
MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2008-01-25, 19:16   M20B20 Długo kręci zanim odpali.

Silnik nie załapuje od pierwszego strzału tylko trzeba pokręcić z 2-4 sekund, w M2025 kolegi Pabla zauważyłem że odpala na pstrk ! Mam nowe świece NGK , kopułkę BERU, palec BOSCHA, akumulator też dobry Bosch Silver, kable BERU sprawdzone i są w BDB stanie więc gdzie jest problem ?

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-01-25, 19:57   

sprawdz cisnienie paliwa , czujnik temperatury silnika info dla komputera nie dla zegarow

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Pomg: 4 razy
Doczy: 29 Lis 2006
Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2008-01-25, 20:07   

No własnie u mnie to samo o ktos mi niedawno mowił ze moze to byc pompa paliwa ktora daje słabe cisnienie... :roll:

A jest roznica na ciepłym/zimnym?? U mnie na zimnym o wiele lepiej pali :)

emeryt style :D :D

Mlody 
%-)

Pomg: 9 razy
Doczy: 08 Lis 2006
Skd: Starachowice
Wysany: 2008-01-25, 20:44   

Tez mam podobnie , gdy samochod np stoi noc , dzien lub dwa wsiadam i odpala z dotyku :) A gdy np pojezdzi sie i pozniej auto postoji 2-4 god to trzeba go pomeczyk okolo 5 sekund czasem nawet dluzej zeby odpalilo :( oczywiscie auto odpalane i gaszone na PB.

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2008-01-25, 21:13   

Mlody napisa/a:
Tez mam podobnie , gdy samochod np stoi noc , dzien lub dwa wsiadam i odpala z dotyku :) A gdy np pojezdzi sie i pozniej auto postoji 2-4 god to trzeba go pomeczyk okolo 5 sekund czasem nawet dluzej zeby odpalilo :( oczywiscie auto odpalane i gaszone na PB.

Mam dokładnie to samo, po dłuższym postoju pali na dotyk :) :shock: A zazwyczaj trzeba dłużej pokręcić jak jest zimny, widzę że inni też mają ten problem, nie jestem sam hehe

Adi 
urzędas

Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2008-01-25, 22:00   

Wydaje mi się, że był już podobny temat. Chodziło o jakiś zaworek zwrotny paliwa. Zaraz poszukam.

[ Dodano: 2008-01-25, 22:07 ]
o tym temacie myślałem

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

hubabuba 

Doczy: 12 Lip 2007
Skd: zza horyzontu
Wysany: 2008-01-25, 22:27   

to jest właśnie oznaka spływania paliwa do zbiornika. Rada na to :

4 razy przekręć na zapłon i za piątym razem odpal, a jezeli odpali od razu to znaczy,ze właśnie spływa paliwo i potrzebny zaworek zwrotny.. Pompa sobie doładuje w ten sposób. U mnie działa, na początku przyszłego miesiąca zakładam zaworek zwrotny.

Mlody 
%-)

Wysany: 2008-01-25, 22:37   

Dobre , przetestuje przy okazji :] Drogi taki zaworek zwrotny :?: w temacie ktory podal Adi wyczytalem za 120zl ;/ :?:

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Wysany: 2008-01-25, 22:40   

Zaworek zwrotny to jest jakas myśl,

ale kto mi wyjasni dlaczego zimny odpala bez problemu? Wydaje mi sie ze ma to zwiazek ze ssaniem bo zimny silnik to właczone ssanie czyli wiecej paliwka podaje, ciepły silnik zapalanie bez ssania czyli mniej paliwka... :roll:

Ma ktos pomysł dlaczego zimny lepiej pali niz ciepły?? :roll: bo w tych tematach od ADIego pisza tylko ze jak zimny to słabo pali... :(

[ Dodano: 2008-01-25, 22:41 ]
Mlody napisa/a:
Dobre , przetestuje przy okazji :] Drogi taki zaworek zwrotny :?: w temacie ktory podal Adi wyczytalem za 120zl ;/ :?:

Ale ktos pisał ze zamienik 20zł :)

hubabuba 

Doczy: 12 Lip 2007
Skd: zza horyzontu
Wysany: 2008-01-25, 22:59   

Dokładnie zamyka się w kwocie 20 zł.

U mnie jest identyczna sytuacja. Auto Stoi 15 godzin to odpala bez mniejszych problemów, zaś postoi 15 minut to przy kręceniu za pierwszym razem nie odpali w ogóle. Motorek widać i słychać, ze bardzo chce odpalić bo tak Po cztokrotnym przekręceniu na zapłon, silnik wstaje od razu. Motorek poprostu załapuje ale coś go trzyma i to prawdopodobnie właśnie jest spływanie paliwa do baku.
Ostatnio zmieniony przez hubabuba 2008-01-25, 23:00, w caoci zmieniany 1 raz  

MAJSU 

Wysany: 2008-01-26, 02:04   

U mnie bez różnicy, zimny, ciepy stoi 2godziny czy 2 tygodnie zawsze to samo... ;/

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-01-26, 09:31   

Ale z trego co pamietam to zaworek jest wbudowany w pompe i raczej nie ma on nic do tego poniewaz E30 nawet nie dobija paliwa po przekreceniu na zaplon tylko pompa zaczyna dzialac w momencie krecenia silnikiem cisnienie jest tak duze ze bez problemu czy zaworek jest sprawny czy nie to ma odpalic po sekundzie .Jesli piszecie ze po nocy odpala to znaczy ze cisnienie bylo w ukladzie , auto czy cieple czy zimne zawsze odpala na ssaniu tylko w zaleznosci od temperatury zasysanego powietrza i silnika to ssanie trwa np. 1 minute lub 2 sekundy . Czy autko zapala na ssaniu czy jest juz rozgrzane to zawsze pompa paliwa i regulator daja to samo cisnienie plaiwa 3bar.

Co za tym idzie zeczy ktore maja wplyw na odpalanie :

za slabe cisnienie
za duze cisnienie
regulator paliwa puszcza paliwo do kolektora ssacego wezykiem ktory gosteruje (podcisnienie)
bledne odczyty z czujika temperatury

warto zauwazyc na jaki kolor autko zakopci po odpaleniu ciemno szary -czarny czy siwy

ANDRZEJ-BIELAK 
Biała Może Więcej

Pomg: 2 razy
Doczy: 04 Wrz 2006
Skd: BIAŁYSTOK
Wysany: 2008-01-26, 09:38   

Ja mam bardzo podobny objaw, pogodziłem się z tym. W największe mrozy pali na dotyk, po 30 do 40 minutach od zgaszenia trzeba przytrzymać na rozruszniku.
Próbowałem prawie wszystkiego, zmieniona kopułka, palec, przewody wysokiego napięcia, wyregulowane zawory, złożony zaworek zwrotny na przewód paliwowy http://www.allegro.pl/ite..._8mm_10mm.html, nawet myślałem że to wina zapchanego katalizatora, ale też nie. Objaw cały czas ten sam. Podmieniałem czujnik temperatury na dzień (może trzeba na dłużej) ale było dalej tak samo, mam kupiony nowy leży już w schowku czeka na wstawienie.
Może to jest kilka przyczyn które składają sie na ten jeden problem. :?:
Ostatnio zmieniony przez ANDRZEJ-BIELAK 2008-01-26, 09:40, w caoci zmieniany 3 razy  

selius 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 10 Sty 2008
Skd: Nowiak
Wysany: 2008-01-26, 10:14   

napewno nie jest to wina pompy paliwa bo by rano tez nie chcial odpalic, ja mam u siebie to samo i nie wiem czego to moze byc juz wina, pali jak chce, rano za kazdym razem dobrze a pozniej jak mu sie podoba raz dobrze raz trzeba dlugo krecic, wymienilem przewody, filtry, swiece, czujnik tem silnika, niby troche sie polepszylo ale dalej nie tak jak powinno byc, zauwazylem ze jak przeczyszcze swiece to odpala tak jak powinien czyli moze cos z mieszanka nie tak?

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Wysany: 2008-01-26, 10:49   

Ja własnie mam wydymane swiece :oops: moze po ich wymianie sie cos polepszy... :roll:

x_e_o_n napisa/a:

za slabe cisnienie
za duze cisnienie
regulator paliwa puszcza paliwo do kolektora ssacego wezykiem ktory gosteruje (podcisnienie)

ad1 bardzo mozliwe bo pompa buczy jak by miała zaraz stanąc...
ad2 wątpliwe (patrz wyzej)
ad3 zalewa sie?
ad4 błedny czyli cały czas moze wysyłac sygnał o tym ze jest niska temp. i podaj za duzo paliwa w wyniku czego sie zalewa???

x_e_o_n napisa/a:
warto zauwazyc na jaki kolor autko zakopci po odpaleniu ciemno
szary -czarny czy siwy

a jesli nie ma zadnego dymku ?? :lol: oprocz pary...

MAJSU 

Wysany: 2008-01-26, 11:07   

Silnik trzyma fabryczne parametry, pali mniej niż w katalogu więc raczej go nie zalewa... żadnych innych nie pokojących objawów niema :roll: Wy też tak macie w swoich M20 że jak się szybko wciśnie gaz na maksa i odrazu odpuści to się zadławi przez chwilę ? Na postoju na luzie... Taki już urok gazu na linkę ?

Adi 
urzędas

Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2008-01-26, 11:18   

MAJSU_WuWuA napisa/a:
Wy też tak macie w swoich M20 że jak się szybko wciśnie gaz na maksa i odrazu odpuści to się zadławi przez chwilę ? Na postoju na luzie...

Też tak mam, kumpel w b25 też tak miał i kilka m20, które miałem okazje oglądać też tak miało.

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2008-01-26, 12:22   

Nie ma sie co czarować, reguły nie ma, M20 po prostu tak mają. Cała elektryka sprawdzona u mnie, i w zasadzie org wymieniona, może kable są nie do końca sprawne, ale podmieniane na dwa inne kpl, czujniki org bmw itd itd . . . . . . . . reguły nie ma, czasem po 1 seq pali, czasem na " pstryk" a czasem ze 3-4 seq trzeba kręcić. . . . . . niezależnie czy wilgoć, czy silnik ciepły, czy po nocy w zime albo lato . . . . . .

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-01-26, 12:28   

mattim_bmw napisa/a:
Ja własnie mam wydymane swiece :oops: moze po ich wymianie sie cos polepszy... :roll:

x_e_o_n napisa/a:

za slabe cisnienie
za duze cisnienie

ad1 bardzo mozliwe bo pompa buczy jak by miała zaraz stanąc...
ad2 wątpliwe (patrz wyzej)
ad3 zalewa sie?
ad4 błedny czyli cały czas moze wysyłac sygnał o tym ze jest niska temp. i podaj za duzo paliwa w wyniku czego sie zalewa???

x_e_o_n napisa/a:
warto zauwazyc na jaki kolor autko zakopci po odpaleniu ciemno
szary -czarny czy siwy

a jesli nie ma zadnego dymku ?? :lol: oprocz pary...

ad 1 czasami bucza ale chodza jeszcze dlugo trzrba sprawdzic !! !!
ad 2 moze byc za duze cisnienie jak sie uszkodzi regulator i sie otworzy na maksa pompa daje wiecej nize 4 bara
ad 3 mialem tak w E34 ciagla tamtedy paliwo bo pekla membrana w regulatorze na cieplym byl problem zeby odpalil na zimny od kopa palil
ad 4 tak moze byc ze podaje nizsza lub duzo nizsza temp. niz jest w rzeczywistosci i daje za duzo plaiwa

Jest jeszcze jedna szansa ze to opary paliwa ktore zostaly w kolektorze sa dosc cieple i w momencie odpalania idzie i benzyna i juz dobrze rozrobione powietrze z beznyna i jest to dla niego po prostu za duzo

[ Dodano: 2008-01-26, 12:32 ]
MAJSU_WuWuA napisa/a:
Silnik trzyma fabryczne parametry, pali mniej niż w katalogu więc raczej go nie zalewa... żadnych innych nie pokojących objawów niema :roll: Wy też tak macie w swoich M20 że jak się szybko wciśnie gaz na maksa i odrazu odpuści to się zadławi przez chwilę ? Na postoju na luzie... Taki już urok gazu na linkę ?

Niestety z klapkowym przeplywomierzem to jest normalny efekt wszystkiemu winna klapkaa dokladnie jej bezwladnosc zanim sie otworzy na wskutek podcisnienia wytworzonego przez silnik to zdazy sie zmulic tylko nie wiem czy w tym momencie ma za duzo plaiwa czy za malo bo jedna i druga opcja jest prawdopodobna dlatego sie wlasnie dlawi :( teraz robie experyment i bede zapinal instalacje z komputerem od M50 i bede chcail podlaczyc zamiast klapkowego przeplywke z goracym drutem moze sie uda :) wszsytko wskazuje na to ze tak

Mlody 
%-)

Wysany: 2008-02-02, 09:12   

hubabuba napisa/a:
to jest właśnie oznaka spływania paliwa do zbiornika. Rada na to :

4 razy przekręć na zapłon i za piątym razem odpal, a jezeli odpali od razu to znaczy,ze właśnie spływa paliwo i potrzebny zaworek zwrotny.. Pompa sobie doładuje w ten sposób. U mnie działa, na początku przyszłego miesiąca zakładam zaworek zwrotny.

Widze cisza w temacie :P Niestety przekrecanie na zapoln 3-4 razy nic nie pomaga :( dlaej trzeba dluzej krecic :(

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2008-02-02, 09:22   

jak pali na zimnym na dotyk a na cieplym nie chce to moze warto sprawdzic ustaiwnie zaworow????? moze za ciasno poustawinane i niedomykaja na cieplym.?????

MAJSU 

Wysany: 2008-02-02, 10:10   

adrian e30 napisa/a:
jak pali na zimnym na dotyk a na cieplym nie chce to moze warto sprawdzic ustaiwnie zaworow????? moze za ciasno poustawinane i niedomykaja na cieplym.?????

Jak miałem zrypany wałek i dźwigienki odpalał tak samo jak teraz po remoncie.

BIERNAŚ 
FASOLA

Doczy: 07 Gru 2007
Skd: KONIN
Wysany: 2008-02-02, 10:57   

moj brat e34 ma taki problem ma 2.0l na 12 zaworach czasem moze rozladowac akumulator od ciezarowki i nic odkreca kluczyk i jeszcze raz i albo za 2 albo za 3 taka proba odpala z od razu moze to byc wina przekaznika lub przekaznikow tych od pompy i silnika krokowego maaaad mial ten sam problem i ja tez to zaczynam dostrzegac u siebi ze za pierwszym razem nic a jak odkrece kluczyk i jeszcze raz to od razu pewnie moje wskazowki na nic bo napewno sprawdzaliscie juz przekazniki... pozdro!

[ Dodano: 2008-02-02, 10:58 ]
tak jakby sie cos zawieszalo moze to byc ktorys przekaznik

MAJSU 

Wysany: 2008-02-02, 11:08   

BIERNAŚ E30 napisa/a:
moj brat e34 ma taki problem ma 2.0l na 12 zaworach czasem moze rozladowac akumulator od ciezarowki i nic odkreca kluczyk i jeszcze raz i albo za 2 albo za 3 taka proba odpala z od razu moze to byc wina przekaznika lub przekaznikow tych od pompy i silnika krokowego maaaad mial ten sam problem i ja tez to zaczynam dostrzegac u siebi ze za pierwszym razem nic a jak odkrece kluczyk i jeszcze raz to od razu pewnie moje wskazowki na nic bo napewno sprawdzaliscie juz przekazniki... pozdro!

[ Dodano: 2008-02-02, 10:58 ]
tak jakby sie cos zawieszalo moze to byc ktorys przekaznik

A które to są przekaźniki i jak je sprawdzić ?

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Wysany: 2008-02-02, 11:41   

adrian e30 napisa/a:

Moze cos w tym jest :roll:

Ostatnio regulowałem zaworki, ale nie skojarzyłem i faktycznie lepiej mi zapala :wink:

Ale to i tak troche długo...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: