BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
CHŁODZENIE jak je poprawic - PROSTY I TANI SPOSÓB
Autor Wiadomo
Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-08-29, 20:47   CHŁODZENIE jak je poprawic - PROSTY I TANI SPOSÓB

Jeśli kogoś zainteresuje to proszę:
Wiadomo są różne problemy z temperaturą silnika, to za wysoka to a niska itp. Mój problem polegał na tym że normalna temperatura pracy była jakieś trzy milimetry po za zakresem roboczym wskaźnika i tak jeździłem choć irytowało mnie to troszkę. Jadąc na wakacje musiałem coś ?!? zrobić. Teoria chłodnicy to kamień kotłowy. Odkłada się przy ok 70 stopniach C, więc na jakość płynów można ponarzekać. Jak z płynu chłodniczego bierze się kamień ? Ano koncentrat mieszany ze zwykłą wodą (powinna być zdemineralizowana). Spuściłem płyn z chodnicy , zdemontowałem , przepłukałem .zamontowałem i zalałem wodą destylowaną z pół litra octu. Pojeździłem tydzień, wylałem i nalałem świeżej , ale już samej do dalszego płukania. W między czasie zdemontowałem wisko podgiąłem lekko bimetal aby szybciej się załączało (odsunąć) , ale bez przesady. Przy płukaniu pamiętać aby pojeździć z włączonym ogrzewaniem na maxa. Dziś temperatura stoii po środku , z wiskiem nie ma problemu a ogrzewanie na facjate aż parzy !
Może komuś się przyda :spoko:
Ostatnio zmieniony przez nokerman 2008-12-28, 15:19, w caoci zmieniany 3 razy  

abrover 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Lis 2007
Skd: Wejherowo
Wysany: 2007-11-07, 18:37   

Ja tam w każdym samochodzie zawsze mieszam koncentrat z kranówą. Koncentrat wymywa to, co kranówa wytworzy, więc nie ma obaw. Ewentualnie jeśli faktycznie coś się wydzieli w chłodnicy czy w nagrzewnicy to mnóstwo jest preparatów do płukania układu chłodzenia choć woda z octem tez bardzo skuteczna więc nie ma problemu.

A na zimę najlepiej dać płynu tylko samo dno zbiorniczka będzie się szybciej dogrzewał :wink:

jerzy 

Doczy: 07 Cze 2007
Skd: Brzostek/ koło Jasła
Wysany: 2007-11-08, 22:13   

widze ,ze ciągniecie temat ,mimo ze z sierpnia, otóz odginanie, przyginanie bimetalu -co to daje, ano to że wisco wczesniej sie załączy czyli może zbytecznie, co za tym idzie nie potrzebnie-robi sie tzw, sztywne wisco, większy opór dla silnika,większe spalanie [ większa głosnosć ]itd.-nie zdrowe , takie metody uważam, najlepiej kupic nowe i nie kombinowac, a układ można przepłukać zastrzezeń nie widzę---pzdr - :arrow: :arrow: :arrow: nadmienie,ze jezdzę na glikolu, od wielu lat, nie narżekam ,jest tłustawy ,śliski tak bym to ujął, czyli dobrze smaruje przy okazji simery np . przy pompie-nigdy nie narzekałem , sprawdzony i pewny produkt.
Ostatnio zmieniony przez jerzy 2007-11-08, 22:17, w caoci zmieniany 1 raz  

przemek_byd 

Pomg: 1 raz
Doczy: 21 Pa 2007
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-11-13, 21:07   

to na cz\erwono to bimetal

duchX
[Usunity]

Wysany: 2007-11-13, 21:09   

na zewnatrz sprzegla viscotycznego od strony chlodnicy jest taka sprezynka ( spirala) to jest bimetal , pod wplywem temp. zaczyna sie rozciagac i tym samym otwiera zaworek ktory wypuszcza wewnatrz sprzegla olej co powoduje jego zalaczenie

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2008-01-11, 13:35   

A dlaczego akurat pół litra octu, a nie litr?
E30 M332 1991........ ....U__________\

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2008-01-12, 18:07   

Jak chcesz to i nawet 4. Tyle że połówka z powodzeniem załatwia sprawę.

zmstr
[Usunity]

Wysany: 2008-02-06, 17:24   

Ja w odginaniu bimetalu w wiskozie nie widzę niczego złego. Zdarzyło mi się zagotować samochód latem w korku, dlatego wolę dmuchać na zimne i latem podkładam małą nakręteczkę pod spód. Lepsze to niż zaspawanie na sztywno :lol: a wole mieć większe spalanie i ten cholerny szum niż kolejne gotowanie.
Kupić nowe? A powiedzcie mi w którym sklepie, czy u którego kuriera, który dowozi towar do sklepu, pilnują by wśród tysięcy części akurat wisko do bmw powinno być ułożone pionowo ;/

reso 
WĄSKA NA MT II

Pomg: 3 razy
Doczy: 15 Lis 2007
Skd: Gliwice
Wysany: 2008-02-06, 19:07   

Wystarczy że przez 24h do montażu będzie na pionowo i można zakładać

SPRZEDAM KOMPLETNY SILNIK ZE SKRZYNIA I OSPRZĘTEM M20B20 (Z MOJEGO CABRIO) TANIO!!!!

ahir 
night driver

Doczy: 16 Lip 2006
Skd: Katowice
Wysany: 2008-06-27, 23:17   

uzasadnij z tymi 24h plis :)

reso 
WĄSKA NA MT II

Doczy: 15 Lis 2007
Skd: Gliwice
Wysany: 2008-06-27, 23:48   

Takie przesłanie dają sprzedawcy w sklepach 8-) Jak wymieniałem u siebie w Audi to jeden dzień stało sobie pionowo i działa :lol:

SPRZEDAM KOMPLETNY SILNIK ZE SKRZYNIA I OSPRZĘTEM M20B20 (Z MOJEGO CABRIO) TANIO!!!!

DjAquaz 

Pomg: 2 razy
Doczy: 06 Gru 2008
Skd: Glasgow
Wysany: 2008-12-28, 11:27   

czy można prosić o opisanie gdzie znajde ten bimetal?? ale tak bardziej szczegółowo bo nigdy nie widziałem tego wcześniej a mam problem z temp.I chce dokonać płukania bo temp czasem nawet do połowy nie dochodzi i w środku nagrzewanie nie jest rewelka :oops:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: