Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-02-12, 12:23 Montaż parownika w m20
Strasznie drażni mnie widok parownika po stronie wydechowej (psuje widok mojego czarnego dekla zaworów ) i chciałbym przenieść go na drugą stronę silnika. Widziałem już na fotkach m20 z parownikiem ukrytym gdzieś pod przepływką. Ma może ktoś z Was zamontowane to ustrojstwo właśnie w ten sposób? Do czego/jak to przymontować? Przymierzałem juz na różne sposoby ale nie ma tam zbyt wiele miejsca....
Każda wskazówka, a w szczególności fotka będzie bardzo mile widziana.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-02-12, 13:26 ]
Dodam, że najbardziej przydadzą mi się szczegółowe fotki gdyż, jak napisałem wcześniej, poglądowo już to widziałem.
Ja mam parownik za lampa zrobie fotki i ci pokaze jak to mam wcisniete tylko jak chce go wykrecic albo cos to musze lewa lampe wyjac ale to nie problem zamieszcze foto i sobie obcykasz
_________________ BMW e46 328i touring
Vw T-3 Caravelle C 1.6TD
kurde slabo go widac;/ a teraz jestem chory;/ jak tylko wyzdrowieje podlece do garazu i pstykne foto mam slabe foto ale wstawie je pogladowo i opisze jak mam to zamontowane wiec tak parownik jest za lampa jak juz pisalem przewody od chlodzena ida na dole a przewod z gazem przy zbiorniczku na plyn chlodniczy zaraz za zbiorniczkiem jest ten elektrozawor czy jak to tam sie nazywa sam parownik mam przykrecony plaskownikiem wygietym na litere L pewnie na nic ci sie to przyda ale napisalem:)
[ Dodano: 2008-02-12, 12:51 ]
no nie mam abs a wlasnie no tak sory faktycznie to nie wejdzie tam
_________________ BMW e46 328i touring
Vw T-3 Caravelle C 1.6TD
Mlody, możesz dokładnie napisać w jaki sposób i w którym dokładnei miejscu go przymocowałeś? Jakieś kątownik/płaskownik?
Pozdrawiam
Ja juz kupilem auto z tak zamontowanym parownikiem Polece jutro do garazu polukam co i jak tam jest zrobione , postaram sie jescze jakies fotki zapodac.
Lepiej pod kolektorem - ogrzewanie od razu z bloku - około 30 cm węża, drugi wąż do nagrzewnicy. Dostęp kiepski, ale wygląda przyzwoicie. Z zagrzaniem sie parownika nie ma najmniejszego problemu.
Mocowanie do serwa płaskownikiem + płaskownik do srubki od mocowania filtra węglowego ( tego od paliwa).
Wysany: 2008-02-14, 09:54
Nie ma szans żeby to tam weszło ! Parownik od sekwencji mieści się widzę na styk, a mój jest ze 2 razy większy..... Zamontuje go chyba pod przepływką tak jak pokazał na fotkach Mlody.
Co to jest parównik? Jakiś podgrzewacz do parówek? Bez przesady, pod maską? To niepraktyczne. Co jak będe chciał zjeść parówkę to muszę się zatrzymać? Już chyba lepiej kupić hot doga na stacji ...
Wysany: 2008-02-14, 17:53
Dziś wziąłem się za robotę i zamontowałem parownik dokładnie w tym samym miejscu-uzyłem płaskownika i przymocowałem go do masy silnika na podłużnicy. Troche było upychania przewodów ale ostateczny efekt był wart zachodu.
Jeszcze jedno (pewnie troche lamerskie) pytanie: czy parownik może być umieszczony w dowolnej pozycji czy musi być w pozycji cewką do góry? Oczywiście mam na myśli położenie w osi wzdłużnej, bo na płasko się go raczej nie montuje
Wysany: 2008-02-14, 21:20
Ja też mam cewką do góry ale szczerze mówiąc lepeij byłoby jakjbym obrócił go dookoła osi montażu o jakies 45 stopni. Teoretycznie w parowniku nie ma niczego co mogłoby wymagać odpowiedniej pozycji ale pewności nie mam...