ja mam w e30, shortshift jest z e36 - po małych przeróbkach pasuje
wrażenia z jazdy ? najpierw trzeba sie przyzwyczaić do krótkich skoków lewarka
znacznie bardziej "czuć" ze biegi wchodzą na swoje miejsca
czy tez z allegro to shortshift u mnie lewarek wystaje około 10cm nad plastik czyli około wysokość dłoni, skoki lewarka to około 5-6cm z 1-nki na 2-jke
jeśli sprawnie zmieniasz biegi i masz zdrowe synchronizatory to można dużo szybciej zmienić bieg, jednak do jazdy na codzien średnio użyteczne
jeśli chcesz zrobię fotki jak wygląda to po złożeniu ewentualnie przyłożę jakąś linijkę żebyś zobaczył ile dokładnie wystaje ponad tunel
kilka fotek org lewarka (na fotkach ten wyżej) i shortshifta
2cm i ani mm więcej. Inaczej trzeba podszlifować ( albo przerobic) tą " rurkę" która idzie w poziomie - bedzie tarła o matalowo - gumowy element miedzy skrzynią a sillnikiem.
Skracac nie trzeba lewarka
_________________ Części do BMW E46 & E90 E91
tel.: 508 129 719
Odświeże temat bo na weekend robie małego swapa i przy okazji pokombinował bym coś z lewarkiem bo będe nowe tuleje wstawiał i przy okazji bym go wydłużył z tym że nie wiem jak to będzie działać przy skrzyni z lewarkiem starego typu czyli takim o jak poniżej
teoretycznie jest to samo ale wole spytać, pozatym w razultacie jaki jest max czyli ile moge przedłużyć żeby nie ocierało o wał ?
W nowych - napisane powyżej. Jeśli więcej, to tą "rurkę" ( ten taki łącznik długi) trzeba podszlifować, albo przerobić bo będzie tarł o łącznik met-gum.
_________________ Części do BMW E46 & E90 E91
tel.: 508 129 719
A powiedzcie mi z czego zrobiony jest lewarek, bo ta górna gruba część powyżej kulki to chyba aluminium?
Czy poniżej kulki i ten krótki cienki kawałek nad kulką też jest aluminium?
fotka:
http://img402.imageshack....dscf3571au0.jpg
dzisiaj bylem w kanale i chcialem sobie dospawac jakies 2 cm ale ku mojemu zdziwieniu w e36 odstep dzwigni od walu jest minimalny ...... co teraz z tym zrobic ???????
Ja sobie wykombinowałem przeróbkę lewarka w taki sposób: wyciąć 2cm fragment z nad kulki i wspawać go poniżej kulki tylko nie wiem czy to wycięcie nad kulką nie spowoduje osłabienia lewarka. Powyżej kulki jest większa dźwignia i tam będą większe naprężenia. Co o tym sądzicie?
Wie ktoś może o tym bajerze...jak się sprawuje i wogóle...
Ja kupiłem właśnie od tego gościa tylko wersję bez "tłumika drgań" bo bardziej skracała skok lewarka. Generalnie jestem bardzo zadowolony (tylko skróciłem jeszcze trochę u góry), skok znacznie się skrócił, biegi wchodzą trochę ciężej ale bardziej precyzyjnie i co najważniejsze szybciej zdecydowanie polecam bo jest to jeden z niewielu gadżetów który faktycznie coś daje.
a jednak kupiłeś he,he...też właśnie o tym pomyślałem...zawsze to wygodniej i szybciej zmieniać biegi...he, dzięki za info...nawet cenowo nie najgorzej...
biegi wchodza ciezej bo zmieniamy dzwignie ale to nie jest jakas kolosalna zmiana jesli mam skrzynie ok. wiem bo jezdzilem różnymi E30 i do niektórych na seryjnym lewarku ciezko chodziła a co by było jakby wtedy ktos SS założył
teraz tak patrze to własnie ten short ze zdjecia jaksi dziwny.on ma kulke w tej niebieskiej czesci schowana czy inaczej jest to rozwiazane
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
a jednak kupiłeś he,he...też właśnie o tym pomyślałem...zawsze to wygodniej i szybciej zmieniać biegi...he, dzięki za info...nawet cenowo nie najgorzej...
Przez pewien czas jeździłem na takim pospawanym ale coś krzywo to wyszło i nie byłem zadowolony z pozycji lewarka to raz, a dwa to obawiałem się że po prostu spaw puści w naimniej oczekiwanym momencie Już miałem zamawiać z ebay'a bo w polsce ciężko było znaleźć taki dedykowany do e30 ale w końcu na allegro właśnie ten koleś wystawił (sprowadzone USA) więc się długo nie zastanawiałem. Tylko tak jak pisałem, ten co jest teraz u niego wystawiony skraca skok o 30%, ten co ja kupiłem bez tłumika drgań skraca o 40%, nie mam pojęcia jak ta różnica wygląda w praktyce ale możesz go zapytać czy ściąga jeszcze te "krótsze".