BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Bicie kół przy prędkosci ok 90 km/h w E34
Autor Wiadomo
Sebabmw 

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Limanowa
Wysany: 2008-04-08, 16:15   Bicie kół przy prędkosci ok 90 km/h w E34

Mam taki oto problem. Podczas spokojnego przyspieszania , gdy dochodzi wskazówka do ok 90 km/h samochodem zaczyna rzucać . Rzyca przodem jakby coś biło. po przekroczeniu 100 zjawisko zanika - nie odczuwam go. Co to może być. Koła wyważone, opony nie są starte. Proszę o pomoc. Może ktoś już miał taki numer. Może zużycie jakiejś częsci w zawieszeniu lub układzie kierowniczym? :cry:

sybir 
wiatr z dupy

Pomg: 5 razy
Doczy: 13 Pa 2004
Skd: ze wsi
Wysany: 2008-04-08, 16:33   

A jakie masz felgi, chodzi o śr. otworu centr.?
Jak np. masz felgi z e39 a nie
masz pierścieni centr. to będzie biło.
sie ma

makaveli_e36 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 29 Sty 2008
Skd: wwa
Wysany: 2008-04-08, 16:43   

moga byc to tez hamulce - krzywe tarcze.
jesli kola beda nie wycentrowane to bedzie trzeslo takze powyzej 100km/h

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2008-04-08, 16:53   

podpora walu
przegub homokinetyczny
półoś
przegob elastyczny skrzynia-wał

troche tego jest ...

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2008-04-08, 18:37   

Mam podobny problem w e30, na 14" felgach jest OK , a jak założyłem 15 " to raz telepie raz nie

kazik 

Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2008-04-08, 20:30   

Niewyważenie kół i tyle>zmień wulkanizacje :wink:

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2008-04-08, 20:39   

jezeli dzieje sie to w okolicach 90km/h to jest to od kół. sprawdz otwory w feldze i piasty czy te same srednice maja, jak tak to zmien wulkanizatora bo cie ostro w rogi bije...

Sebabmw 

Wysany: 2008-04-08, 21:06   

Dzięki za podjęcie tematu, koła mam orginalne 15". Sprawdze koła.

Zaczęło się wszystko od bardzo ostrego hamowania w zakręcie, po ostrej jeżdzie. Hamulce w mojej BMW są niewentylowane, tarcze były juz kiepskie i po tym hamowaniu sie pokrzywiły, niestety jechałem wtedy na wakacjie i z gór nad morze tam i z powrotem zrobiłem na bijacych ostro tarczach ze 2000 km. Następnie po powrocie wymieniłem tarcze ale pojawiło sie z szybko bicie przy przyspieszaniu, wymieniłem łożysko przednie, bo miało mały luz - a bicie zostało, myślałem o wymianie tarcz po 5000 km bo mogły się pokrzywić gdzieś po wjechaniu w kałużę, ale bicie pojawia się przy przyspieszaniu w okolicach 90 km/h, chociaż jak tarcze sa nagrzane mocno to również przy hamowaniu. Jednak nie jestem pewien czy tarcze będą miały wpływ na bicie przy przyspieszaniu.

Pozdr.

Może wyjaśnienie na coś kogoś z Was naprowadzi

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-04-08, 23:18   

NIe wywazone kola !! !!!!!!!!!! jedz tam gdzie robia test drogowy kola gwarantuje Ci ze jak dobrze wyważysz kola bicie zniknie .Od tarcz nie bedzie bilo na kirownicy , lacznik kardana nie bedzie bil na kierownicy tylko calym autem , podpora bedzie udezenie przy zmianie biegu drganie calego auta

KML 

Doczy: 29 Mar 2008
Skd: Warszawa/Natolin
Wysany: 2008-04-08, 23:24   

Miałem to samo na stalowych 15-ach z zimowymi gumami, jak założyłem letnie alu 16 to zjawisko znikneło.
U siebie stawiam na krzywe felgi lub bąble na gumach.

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2008-04-09, 01:56   

Ja akurat mam wyważane 2 krotnie , a u tego wulkanizatora wywazałem inne koła i jest w porządku .Odrzucam kwestie wyważenia lub krzywej felgi sprawdzane!!!

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2008-04-09, 07:58   

Czasami podobno bardzo pomaga doważanie kół na aucie.

adrian e30 
Reanimator

Wysany: 2008-04-09, 08:04   

dowazanie kol to bezsensowny zabieg, jezeli wszystko jest ok w samochodzie i kola proste wywazone poprawnie i gumy ok to nie ma prawa nic bic...

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-04-09, 08:50   

Ja dalej stawiam na kola !! !! albo krzywe albo uszkodzona guma albo niedowazone

makaveli_e36 

Doczy: 29 Sty 2008
Skd: wwa
Wysany: 2008-04-09, 09:09   

dowazanie wcale nie jest bez sensu - zapomnailes o zjawiskach rezonansowych ?
sam nigdy tego nie robilem, bo jesli cos jest nie tak to poprostu szukam przyczyny.

sybir 
wiatr z dupy

Pomg: 5 razy
Doczy: 13 Pa 2004
Skd: ze wsi
Wysany: 2008-04-09, 10:20   

Sebabmw napisa/a:
Dzięki za podjęcie tematu, koła mam orginalne 15"

Ale jaka średnica otworu centr. Może być stalowa 15stka z e34 i stalowa
15stka z e39 i obie wyglądają tak samo. Różnica jest w 2mm otworu centr.
Sprawdź to dobrze.
sie ma
Ostatnio zmieniony przez sybir 2008-04-09, 10:21, w caoci zmieniany 1 raz  

bono20002 
W.G.M.

Pomg: 9 razy
Doczy: 05 Mar 2008
Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2008-04-09, 10:45   

heh,...

a ja dla odmiany powiem tak...zmień najpierw opony czy tez koła, pożycz od kogoś czy cos...

na moje oko...
masz schodki na oponach,
zarzuć na tył, zapal laka, włóż z powrotem i bedzie ok..
też to przerabiałem,
ja u siebie mam zawias niżej wiec przyczyne schodkujących sie opon miałem od razu...szczególnie nowe oponki są wrażliwe na to, bo starocie to sieprzedzej zedrą niz wyschodkują.

Ale walisz farmazony !! !!!!!! sam sobie pal gume jak masz ochote a jak Ci zabkuje opone to sobie zmien amortyzatory bo to wina braku amorow a nie obnizonego auta
Ostatnio zmieniony przez sarna1 2008-04-09, 13:08, w caoci zmieniany 2 razy  

adrian e30 
Reanimator

Wysany: 2008-04-09, 11:15   

bono20002 napisa/a:
heh,...

a ja dla odmiany powiem tak...zmień najpierw opony czy tez koła, pożycz od kogoś czy cos...

na moje oko...
masz schodki na oponach,
zarzuć na tył, zapal laka, włóż z powrotem i bedzie ok..
też to przerabiałem,
ja u siebie mam zawias niżej wiec przyczyne schodkujących sie opon miałem od razu...szczególnie nowe oponki są wrażliwe na to, bo starocie to sieprzedzej zedrą niz wyschodkują.

podmianka kół od kogos innego moze cie uratowac przed nastepnymi kosztami, tylko wez kola od kogos komu nie bije.. heheheh...

Sebabmw 

Wysany: 2008-04-09, 15:18   

dzieki,

zacznę od sprzwdzenia kół.

pozdrowienia
seba

bono20002 
W.G.M.

Pomg: 9 razy
Doczy: 05 Mar 2008
Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2008-04-09, 15:38   

sarna1 napisa/a:
Ale walisz farmazony !! !!!! sam sobie pal gume jak masz ochote a jak Ci zabkuje opone to sobie zmien amortyzatory bo to wina braku amorow a nie obnizonego auta

chodzi Ci o coś??jakis problem masz??bo się doczepiłeś coś chyba za bardzo odkąd jestem na forum.

sorry za OT
a teraz na temat..

Co DO SCHODKOWANIA OPON mam przypadek z zycia wzięty..fakt ze moze nie dopisałem ale przyczyna tkwi własnie w obnizonym zawiasie.
jezeli obnizasz zawias przydałoby sie ustawic kąty nachylenia koła do podłoża...gdy to nie zostanie zrobione...pożegnaj sie z oponami.
przypadłości będą dwie..albo zdzieranie od wewnątrz , albo schodkowanie,.
a w takim przypadku najłatwiejszym najtańszym najprostszym rozwiązaniem bedzie własnie to co napisałem.. 8-)

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-04-09, 16:03   

Po pierwsze nie ma czegos takiego jak schodkowanie po drugie wyzabkowanie opony jest spowodowane amortyzatorami ktore juz maja swoje przejechane , nigdy w zyciu wyzabkowana opona nie bedzie powodowac bicia kierownicy natomiast bedzie bardzo wyraznie slyszalna

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2008-04-09, 18:32   

bono20002 napisa/a:
sarna1 napisa/a:
Ale walisz farmazony !! !!!! sam sobie pal gume jak masz ochote a jak Ci zabkuje opone to sobie zmien amortyzatory bo to wina braku amorow a nie obnizonego auta

chodzi Ci o coś??jakis problem masz??bo się doczepiłeś coś chyba za bardzo odkąd jestem na forum.

sorry za OT
a teraz na temat..

Co DO SCHODKOWANIA OPON mam przypadek z zycia wzięty..fakt ze moze nie dopisałem ale przyczyna tkwi własnie w obnizonym zawiasie.
jezeli obnizasz zawias przydałoby sie ustawic kąty nachylenia koła do podłoża...gdy to nie zostanie zrobione...pożegnaj sie z oponami.
przypadłości będą dwie..albo zdzieranie od wewnątrz , albo schodkowanie,.
a w takim przypadku najłatwiejszym najtańszym najprostszym rozwiązaniem bedzie własnie to co napisałem.. 8-)

hej to nie ja sie doczepilem jakis inny mod to zrobil ja po prostu zmienilem kolor jego wpisu bo inaczej twoj post wygladal bezsensu...ja w tym temacie sie nie wypowiadalem.

KML 

Doczy: 29 Mar 2008
Skd: Warszawa/Natolin
Wysany: 2008-04-10, 00:10   

ogolny napisa/a:
Ja akurat mam wyważane 2 krotnie , a u tego wulkanizatora wywazałem inne koła i jest w porządku .Odrzucam kwestie wyważenia lub krzywej felgi sprawdzane!!!

Ja również wyważałem 2 razy i nic to nie pomogło, po zamianie przodu na tył jakby występowało żadziej, ale i tak autem kołysało, po zmianie na inne felgi z letnią gumą jest ok. :spoko:

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2008-04-10, 02:17   

a u mnie pomoglo :mg:
wywazali przednie kola po 7-8 razy dopoki nie bylo 0-0 przy najwiekszej mozliwej dokladnosci maszyny (szef to moj kumpel :) ) i problem zniknal a powiem ze moze nie tyle przy przspieszaniu ( tez bilo od 100 -120 ) ale przy hamowaniu myslalem ze mi kierownice z reki wyrwie w takie wibracje kola wpadaly

pozdro wrona i pilnujcie gumiarzy bo teraz wszystko robia na czas ;/

Pawel735 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2008-04-10, 08:50   

Wiesz co kolego , czytam te wszystkie wypowiedzi i jeżeli po zabiegach wyważania i zmiany kół nie będzie poprawy to stawiam że masz luzy na wahaczach górnych zwanych także tylnymi - czyli te bardziej wygięte

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: