Wysany: 2008-05-20, 00:20 [e36]Dławienie się silnika,brak mocy w 318iS
Witam, jestem nowy na forum a więc na wstepie witam wszystkich,
od paru dni jestem w posiadaniu Is'a e-36 coupe. Wszystko ładnie, pięknie ale autko jak na te niby 140ps wogóle nie chce jechać.
Opiszę pokrótce objawy: na wolnych obrotach ma dosyć niskie obroty ok 650-700rpm, aż trzęsie budą. W trakcie jazdy jak depnę to bardzo wolno się skręca i czuć jak by coś muliło autko, auto wyje ale nie jedzie jak powinno (tak sądze bo nie jeździłem innym IS'em).
W trakcie przyśpieszania czuć bardzo delikatnie bujanie (poszarpywanie) autkiem. Sądziłem na początek że przepływka, ale jednak dziś po jazdach stawiałbym na jakiś czujnik, może lambda?
Mam wrażenie jak by zalewało autko, powiedzcie czy tylko podpięcie pod kompa da 100% pewności i jeśli tak to gdzie w wawie mi podepną (poza ASO) i skolko taka przyjemność, sprawa dosyć pilna bo w czwartek wyjeżdżam i chę do tego czasu ogarnąć ten temat, wielkie dzięki za info oraz pozdrawiam.
_________________ Uwaga! Zachodzi przy skręcie.
Bilstein B12 on board.
1/4 mili w bmw jest jak lowienie ryb z dziwka...jest fajnie ale nie do tego służy.
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2010-02-08, 09:57, w caoci zmieniany 1 raz
stawiam na sondę lambda. Jeśli masz gdzie, to wejdź pod auto i odepnij ją. Roboty na 15 min, podłączenie do kompa da Ci dużo więcej informacji, ale jeśli sonda padła to i tak najlepszą prowizorką jest jej odpięcie, do momentu instalacji nowej.
_________________ ... umysły marne potępiają wszystko co przechodzi ich miarę ...
no dobra, ale czy to nie pociągnie za sobą dalszej dyskoteki? nie wiem, jakieś kontrolki mi sie nie pozapalają i jakie są minusy jej odpiecia? I orientuje się ktoś ile w ASO kosztuje podpiecie po kompa?
Bilstein B12 on board.
1/4 mili w bmw jest jak lowienie ryb z dziwka...jest fajnie ale nie do tego służy.
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car
Ostatnio zmieniony przez Squad 2008-05-20, 01:12, w caoci zmieniany 1 raz
żadne kontrolki Ci się nie pozapalają. Odłączona sonda skutkuje tym, że komp nie ma pełnych danych o pracy silnika i w związku z tym może zwiększyć się spalanie paliwa. Wiem o czym piszę, bo już od dłuższego czasu jeżdżę bez sondy z notorycznego braku czasu na wymianę (także coupe 1.8is)
_________________ ... umysły marne potępiają wszystko co przechodzi ich miarę ...
Pomg: 9 razy Doczy: 05 Mar 2008 Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2008-05-20, 08:05
ja wręcz przeciwnie, sonda tu nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o to ja kzachowuje sie auto, przy sondzie prawdopodobnie spali wiecej i niedopala mieszannki i smierdzi Ci z wydechu,
obstawiał bym tu po kolei do wymiany
świece,filtry
kolejno trzeba sprawdzić układ dolotowy powietrza, bo iS uczulony na lewiznę, tzn lewe powietrze, a na końcu przepływomierz
dziś właśnie jade kupić filtr powietrza oraz może podpiąc pod kompa, zobaczymy co wyjdzie, dzięki za rady, pozdrawiam,, dzwonie po serwisach i niestety wszędzie miejsca brak by podpiąć pod kompa, po długim weekendzie dopiero, może ktoś z forum ma dojście do takiego zlącza diagnostycznego i można by go wykorzystać oczywiście za odpowiednią zapłatą ?
Bilstein B12 on board.
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car
Ostatnio zmieniony przez Squad 2008-05-20, 09:17, w caoci zmieniany 2 razy
nie wiem co sie dzieje z tymi ISami ostatnio ale moj tez cosik szwankuje,tylko ze ja na wstepie po zakupie powymienialem filtry, swiece, plyny ustrojowe i takie tam ,w piatek wezme sie za robote i zmienie jeszcze sonde, podmienie przeplywke, i dam nowy wydech jesli to nie pomoze to pojade wepne pod kompa i bede wiedzial wiecej co bylo.
Dziś byłem w firmie Mag-Pol w piasecznie, przejrzeli autko i w sumie nic nie wyszło, pod kompa podpieli i po skasowaniu błedów z przeszłości nic powaznego nie wyszło, mają jedną koncepcję ale to powinno się okazać jutro bo na dłużej zostawię autko i wtedy dłużej posiedzą, na dzien dzisiejszy sonda ok, przepływka ok, świece, przewody i cewka ok. A tak BTW polecam ten warsztat, bardzo dobre wrażenie odniosłem.
Bilstein B12 on board.
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car
Pomg: 1 raz Doczy: 22 Gru 2004 Skd: Poznan-Rataje/Czecha
Wysany: 2008-05-20, 19:29
Poprostu kupiles zajechanego iS'a dostac iS'a nie zajechanego w obecnych czasach to jest wyczyn zwlaszcza jesli jest w E36 bo tego teraz strasznie duzo jezdzi. Wiadomo po co duza czesc ludzi kupuje BMW aby pokatowac ,a gdy cos zaczyna szwankowac szybko do Zyda. A na biegu jalowym jak go wkreciles na maxa to obroty doszly do 6.5 tys ?
_________________ BMW E30 318 iS 90' Coupe Diamantschwarc metalic coraz blizej idealu (czyt oryginalu z lekkim upiekszeniem)
(oo=[][]=oo)
GG: 2905288
Ostatnio zmieniony przez kicha 2008-05-20, 19:31, w caoci zmieniany 1 raz
ja wręcz przeciwnie, sonda tu nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o to ja kzachowuje sie auto, przy sondzie prawdopodobnie spali wiecej i niedopala mieszannki i smierdzi Ci z wydechu,
obstawiał bym tu po kolei do wymiany
świece,filtry
kolejno trzeba sprawdzić układ dolotowy powietrza, bo iS uczulony na lewiznę, tzn lewe powietrze, a na końcu przepływomierz
no pozwolę sobie nie zgodzić się. Na własnym systemie nerwowym przetestowałem jak zachowuje się silnik, gdy padnięta jest sonda lambda i uwierz mi, pracuje gorzej od władimirca , co prawda nie działo się to ciągle a chwilowo, ale mimo to jest to bardzo uciążliwe. Mechanik mi ją odpiął i jest ok, oczywiście super będzie gdy w końcu zamontuję nową sondę.
Poprostu kupiles zajechanego iS'a dostac iS'a nie zajechanego w obecnych czasach to jest wyczyn zwlaszcza jesli jest w E36 bo tego teraz strasznie duzo jezdzi. Wiadomo po co duza czesc ludzi kupuje BMW aby pokatowac ,a gdy cos zaczyna szwankowac szybko do Zyda. A na biegu jalowym jak go wkreciles na maxa to obroty doszly do 6.5 tys ?
muszę sie z tobą niezgodzić, każdy kto ogladał to autko twierdzi ze jest na prawde w dobrym stanie jak na 92 rok i coupe, co najważniejsze jest 100% ori, lakier, bajerki itd, jedynie ma jakis spojler ale tego sie pozbęde. Jedynie co teraz ma jakis feler ale z tym sie liczyłem, magicy myślał ze ktos kiedyś mogł ja zawirusować (tuningowiec ) i sie program wysrał, ale w takim wypadku ECU wjedzie nowe i po problemie, dzis wszystko będzie wiadome, a co do tych obrotów to bez problemów wkreca się na obroty, i na biegu jałowym i normalnie w czasie jazdy, ale czuć jak by go cos hamowało,
Bilstein B12 on board.
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car
Wysany: 2008-05-21, 08:43
Moze katalizator umarł
Cytat:
o pozwolę sobie nie zgodzić się. Na własnym systemie nerwowym przetestowałem jak zachowuje się silnik, gdy padnięta jest sonda lambda i uwierz mi, pracuje gorzej od władimirca , co prawda nie działo się to ciągle a chwilowo, ale mimo to jest to bardzo uciążliwe. Mechanik mi ją odpiął i jest ok, oczywiście super będzie gdy w końcu zamontuję nową sondę.
hehe..dobre
ale w sumie to masz troche racji..z resztą wszystko zależy od silnika, czasem jak silnik jest zdrowy wsszystko ma na tip top to moze latac i nikt sie nie zczai że sonda kaput, ale jak juz cos jest podjechane itd to wiadomo..nie dośc że IS jest baardzo czuły to tez szybko wszystko wychodzi
a co do zakatowanych IS'ów... powiem szczerze ze te w e30 chyba wiecej wytrzymuja..buda lżejsza i w ogóle, a dobrze to ujeliście z tym katowaniem, bo w polsce ISy dostaja po :cenzura:..moc+ekonomia i małolaty kupują i katują.. bo tanio.heh
u mnie wyciety i jest obrzydliwy metaliczny dzwięk, ale niestety trzeba sie przyzwyczaić,
Bilstein B12 on board.
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car
Wysany: 2008-05-21, 14:20
u mnie gdzieś wywiało środek kata i została sama obudowa..prawdopodobnie środek został u poprzednika...no cóż...jak sie na paliwo nie miało to pewnie ożenił
a do dźwięku poloneza juz sie przyzwyczaiłem ale wstawie właśnie jakis tłumik..na alledrogo tego pełno za grosze po 50 zł nowe.
[ Dodano: 2008-05-26, 01:18 ]
Panowie jest pytanie, czy jakiś forumowicz z Wawy miałby do pozyczenia na jedną dobę ECU od M42 oraz jedną cewkę, oczywiście chodzi mi o całkowicie seryjne i sprawne części? Wiem że pytanie trochę dziwnę ale może komuś stoi fura nie ruszana, a i odwdzięczył bym się albo w inny sposób,
Bilstein B12 on board.
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car
Też miałem taki obiaw w M50B20 że silnik strasznie mulił, niemiał mocy i przyśpieszał od 3.5tys obrotów. Powodem usterki był czujnik położenia wałka rozrządu.