BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
E39 525 tds dymi na czarno przy 3800obr
Autor Wiadomo
prezes_ber 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 13 Sie 2008
Skd: Puławy
Wysany: 2008-08-30, 17:04   E39 525 tds dymi na czarno przy 3800obr

Witam. To mój debiut na forum tak że proszę o wyrozumiałość w razie jakby coś. Mam problem ze swoja E39 2,5 TDS. :? Przy 3800-4000 obr zaczyna pojawiać się czarny dym z wydechu, na niższych obrotach nawet jak raptownie dodaje gazu nic się nie dzieje. Mam wrażenie ze ostatnio odrobinę osłabła. Jak jej przycisne na 2 biegu to zostaje za mną czarny placek dymu na asfalcie. Czytałem gdzieś o jakiś zaworach że rzekomo je sie czyści ale nie potrafię ich zlokalizować. Co może być przyczyną tego dymienia? Bardzo proszę o pomoc.

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2008-08-30, 18:31   

Przeczyść zawór EGR.

Nr.4 http://bmwfans.info/origi...11/ill-11_1551/

I na wstępie wymień separator bo o tym zapomina 99% użytkowników diesli ... :maruda:

PZDR!

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

mariusz730 
AGS WARRIOR

Doczy: 06 Gru 2007
Skd: crawley
Wysany: 2008-08-30, 21:18   

LUKAS napisa/a:
Przeczyść zawór EGR.

Nr.4 http://bmwfans.info/origi...11/ill-11_1551/

I na wstępie wymień separator bo o tym zapomina 99% użytkowników diesli ... :maruda:

PZDR!

a gdzie u licha jest separator w tds-ie :shock:

prezes_ber 

Wysany: 2008-08-30, 22:00   

Dzięki Lukas ale mógłbyś jeszcze napisać gdzie jest ten separator jak on wygląda i co separuje :?: Pierwsze słyszę o czymś takim i nie mam o tym bladego pojęcia.

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2008-08-31, 01:41   

mariusz730, hmmm fakt w ETK niemogę go znaleść, sam w 324td mam separator i zalozylem z góry ze tds tez powinien go miec, az dziw mnie bierze zeniemogę tego znaleść ... :|

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

reso 
WĄSKA NA MT II

Pomg: 3 razy
Doczy: 15 Lis 2007
Skd: Gliwice
Wysany: 2008-08-31, 12:54   

Najpierw zaślep EGR(auto może zacząć troszkę bardziej twardo chodzić, ale nie przejmuj sie) i zobacz czy jest poprawa, sprawdz czy niema jakiejś nieszczelności w dolocie(to jest bardzo ważne bo jak jest to auto dymi jak batory).

SPRZEDAM KOMPLETNY SILNIK ZE SKRZYNIA I OSPRZĘTEM M20B20 (Z MOJEGO CABRIO) TANIO!!!!

prezes_ber 

Wysany: 2008-09-01, 22:41   

Przeczyściłem zawór i faktycznie trochę się poprawiło ale obawiam się ze turbina poszła w czorty, jak zdjąłem gumowe kolano to w dolocie z turbiny było widać olej na ściankach. Ciekawy jestem tylko czy z turbiny złom, czy jeszcze da sie uratować albo przynajmniej zrobić coś żeby choć odrobinę przedłużyć jej życie :?: Dziwi mnie tylko to, ze w sobotę wymieniałem olej i stan był identyczny jak przy poprzedniej wymianie a przecież przy uszkodzonej turbinie powinno go sporo ubyć :?
Może mi ktoś udzielić sensownej odpowiedzi bo ja już wyczerpałem wszystkie warianty.

ARAS E30 

Pomg: 6 razy
Doczy: 04 Maj 2008
Skd: szczecinek
Wysany: 2008-09-02, 16:31   

Jakaś tam ilość oleju zawsze będzie w dolocie w Tdieslu.Jak nie ubywa na bagnecie i auto nie dostaje samozapłonu :D to nie ma co się przejmować.Tak ja już koledzy pisali sprawdz dokładnie szczelność dolotu za turbiną.Filtr powietrza masz wymieniony?

prezes_ber 

Wysany: 2008-09-02, 22:17   

[ Dodano: 2008-09-22, 20:24 ]
Wymieniłem turbinę, była zatarta. jednym słowem wirnik nie obracał się luźno. Po zamontowaniu dymienie zmniejszyło się ale chyba nieuniknione będzie zaślepienie zaworu EGR ale w zasadzie nie w tej sprawie piszę. Nurtuje mnie co mogło być powodem zatarcia się turbiny. Czy jest może w TDS-e jakiś filterek który oczyszcza olej który smaruje turbinę? Bo strasznie był brudny ten olej a nie dalej jak 2-3 tygodnie temu wymieniałem. Jak składałem turbo (bo przysłali mi turbo z żeliwem nie pasującym do mojego tłumika) cięgło otwierające klapkę było trochę naparte, za krótkie, czy nie będzie to przeszkadzać w pracy turbiny i czy otwarcie klapki powoduje wyłączenie turbiny?
Ostatnio zmieniony przez prezes_ber 2008-09-22, 20:31, w caoci zmieniany 2 razy  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: