mianowicie zrobiłem dzisiaj lusterka w swojej e30 ( w końcu : ) i jak rozbrajałem tą kostkę przy drzwiach to zdziwiła mnie liczba tych wtyków ( pinów) czy ktoś potrafił by opisać jakie zadanie mają poszczególne piny w tej kostce??
na tym zdjęciu kable przysłaniają jeszcze dwa piny w rogu tej kostki .
oraz znalazłem taką kostkę i nie wiem od czego ona jest (znajdowała się ona pod głośnikiem od strony kierowcy i jest na pewno oryginalna)
i jeszcze jedno pytanie gdzie można dostać podgrzewanie do lusterek bo chyba mam przewody wyprowadzone pod nie przy drzwiach kierowcy
pozdrawiam
Wtyczka pod głośnikiem jest do przekaźnika opuźniającego wyłączanie oświetlenia w kabinie - kabelki te niby do lusterek to są kable audio do twetera oryginalnego w trójkąt w drzwiach a pinów jest tak dużo dlatego że masz bogata wiązkę auta i możesz mieć -grzane zamki , wyjście pod elektryczne szyby plus pod centralny zamek.
Grzanie lusterek można zrobić nawet jak niema dodatkowych kabli w lusterku i bedą działać z grzaniem tylnej szyby.
Sprawdż w drzwiach czy już masz - zamek jest ten sam tylko jest w zapince grzałka i przekaźnik załączający na klamce od środka i darady to sprawdzić czy działa jak jest zimno -niewiem przy jakiej temperaturze ujemnej działa ale jak sprawdzałem u siebie to demontowałem przekaźnik przy klamce fundowałem mu 5 minut w lodówce i montowałem z powrotem następnie pociągasz klamkę i zamek za chwilkę robi się ciepły.
Co do opóźniacza to używkę trudno dostać a w aso około 150 zeta.
[...]darady to sprawdzić czy działa jak jest zimno -niewiem przy jakiej temperaturze ujemnej działa ale jak sprawdzałem u siebie to demontowałem przekaźnik przy klamce fundowałem mu 5 minut w lodówce i montowałem z powrotem następnie pociągasz klamkę i zamek za chwilkę robi się ciepły.[...]
To co to niby działa tylko i wyłącznie poniżej pewnej temperatury otoczenia?
Przecież to chyba powinno działać po podniesieniu klamki (zamknięcie obwodu) niezależnie od czynników temperaturowych.
Poco ma działać w dodatnich temperaturach to jest odmrzażanie zamków a pozatym istnieje ryzyko spalenia grzałki.
Pozatym działa po podniesieniu klamki ale poniżej jakiejś temperatury.