BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Obroty w IS
Autor Wiadomo
kavka 

Pomg: 1 raz
Doczy: 04 Mar 2007
Skd: Jaworzno
Wysany: 2008-03-23, 18:31   Obroty w IS

Sytuacja wygląda tak :

Jade sobie , dojeżdżam do skrzyżowania i wciskam sprzęgło i obroty zamiast opaść do < 1000 lecą do około 500 (może troche więcej) autkiem troche potelepie i później wzrastają do 1000 i sie wyrównują do obrotów biegu jałowego . Dzieje sie tak zarówno na benzynie jak i na gazie (sekwencja) z tym że czasami jest dobrze a czasami to przygasa bardzo mocno (kilka razy poprostu zgasł) . Zauważyłem też dziwną prawidłowość że jeśli wyjeżdżam od siebie spod bloku to wszystko jest cacy a jak już wyjade na osiedle które jest dużo wyżej to jest gorzej (nie wiem czy to zależność od ciśnienia atmosferycznego czy co ?) . Aha dzieje się tak głównie na zimnym silniku choć i na ciepłym też sie zdarza choć mniej drastycznie . To samo jest jak rano odpalam : Kręci , kręci , odpala obroty rosną do 1200-1500 i opadają do 500 i znów troche ponad 1000 i tak po kilku sekundach się wyrównują . Czasami odpalam i od razu opada na 1000 i pięknie się trzyma . Świece nowe NGK , kable też niedawno wymieniane również NGK . I teraz pytanie czy to krokowy , czy przepływka , czy przepustnica może ??

Za wszelką pomoc z góry dziękuje :wink:

Pozdrawiam

Jaworzno LanS SQUAD :D

MaSTeR

Doczy: 25 Sie 2005
Skd: Tychy
Wysany: 2008-03-23, 21:53   

chyba sobie sam odpowiedziales na pytanie :P przepustnice poki co bym odpuscil... ale przeplywka i krokowy jak najbardziej do sprawdzenia

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2008-03-23, 22:07   

mialem tak samo w swojej bylej e30 318is. Przeczyscilem krokowy- nie pomoglo, wymienilem krokowy- nie pomoglo. Wymienilem przeplywomierz- jak reka odjal :]

Przeplywomierze w starszych bmw sa typu klapkowego- lubia sie zacinac. Czyszczenie moze pomoc ale trzeba kroic ta gume ktora przykrywa bebechy...

frantic 

Pomg: 8 razy
Doczy: 11 Gru 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2008-03-23, 22:45   

u mnie takie objawy dawała pęknięta guma przepływki

kavka 

Wysany: 2008-09-20, 16:06   

Mam jeszcze takie pytanko ... Wczoraj robiłem test i odłączyłem krokowy ... Na ciepłym obroty jałowe podskoczyły do 1000-1200 obr/min i zero falowania oraz efekt przygasania znikł ... po podpięciu na chodzącym silniku obroty nagle spadały do tych telepiących silnikiem (500-600) i po paru wahnięciach stabilizowały się do normalnych obrotów . Na zimnym silniku auto odpalało ale po kilku sekundach gasło ... I teraz zastanawiam się czy to może nie wina krokowego ... Może byłby ktoś chętny z okolic do podmiany na kilka chwil :?: :wink:

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez kavka 2008-09-20, 16:07, w caoci zmieniany 1 raz  

kafarek 
Master of desaster

Pomg: 14 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Tczew
Wysany: 2008-09-20, 16:15   

Czujnik temperatury ECU sprawdź, zanim zaczniesz cokolwiek wymieniać..

Kurcze, ostatnio modne te tematy :P

kavka 

Wysany: 2008-09-20, 16:21   

A w którym miejscu w Is-ie go znajde :?: :wink:

kafarek 
Master of desaster

Pomg: 14 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Tczew
Wysany: 2008-09-20, 16:32   

www.realoem.com/bmw/diagrams/d/g/10.png

Na powyższym obrazku, numer 8, kolor niebieski.

opór: 2 000 - 3 000 omów / 20 °C
opór: 200 - 300 omów / 90 °C

Jeżeli będziesz miał inne wartości przy tych temp, wymień go. Kosztuje 46zł nowy

Ostatnio zmieniony przez kafarek 2008-09-20, 16:34, w caoci zmieniany 1 raz  

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2008-09-20, 23:06   

kavka napisa/a:
Mam jeszcze takie pytanko ... Wczoraj robiłem test i odłączyłem krokowy ... Na ciepłym obroty jałowe podskoczyły do 1000-1200 obr/min i zero falowania oraz efekt przygasania znikł ... po podpięciu na chodzącym silniku obroty nagle spadały do tych telepiących silnikiem (500-600) i po paru wahnięciach stabilizowały się do normalnych obrotów . Na zimnym silniku auto odpalało ale po kilku sekundach gasło ... I teraz zastanawiam się czy to może nie wina krokowego ... Może byłby ktoś chętny z okolic do podmiany na kilka chwil :?: :wink:

Pozdrawiam

No to masz odpowiedź

Kiedyś ktoś też do mnie przyjechał i gasł mu na wolnych zupełnie lub jak wyrzucał na luz
silniczek krokowy nawt po wyjęciu kluczyka ze stacyjki buczał miał zwarcie odłączyłem wtyczkę krokowca i silnik chodził kulawo bo kulawo na samej przepływce ale wymieniłem mu krokowca i problem ustąpił jednak podobny objaw daje np, zacinająca się klapka przepływomierza...zwłąszcza jak się nie domyka wtesy krokowy na wolnych obrotach nie radzi sobie z takim przedmuchem....

B L A N T 

Doczy: 20 Sty 2008
Skd: Kraków
Wysany: 2008-09-21, 08:42   

Popatrz na kilka tematów niżej miałem dokładnie to samo i był to ten czujnik temp. przeczytaj ten temat to może ci coś pomoże Pozdrawiam

kavka 

Wysany: 2008-10-06, 20:32   

kafarek napisa/a:

Jeżeli będziesz miał inne wartości przy tych temp, wymień go. Kosztuje 46zł nowy
kafarek napisa/a:

Dzięki wszystkim za porady :wink: Co do czujnika to na ciepłym wartość 250 Ohm więc mieści sie w granicy , za to na zimnym 1,5 kOhma więc coś nie tak ale właśnie chodzi o to że to i na zimnym i na ciepłym się dzieje ... Bawiłem się ostatnio wężami od krokowego i nagle jeden został mi w ręce :twisted: Okazało się że jeden z wężyków w krokowym jest pęknięty :

Zakleiłem go taśmą i zacisłem opaską ale niewiele to dało bo obroty dalej świrują . Chciałbym go kupić tylko że tutaj troche inaczej to wygląda :
http://bmwfans.info/origi...13/ill-13_0307/
Czy to co jest na zdjęciu to element nr.13 ??

Najdziwiniejsze jest to że czasem odpalam auto i wszystko chodzi idealnie aż po paru kilometrach albo po ponownym uruchomieniu znów to samo ... Dziwne bo jakby łapał lewe powietrze to chyba działoby się to non stop ...

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2008-10-06, 21:37   

a przypadkiem nie jest to element 11 :?: :?:

pozdro

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2008-10-06, 21:39   

wrona napisa/a:
a przypadkiem nie jest to element 11 :?: :?:

pozdro

Jasne ze to 11

E30 + E91

kavka 

Wysany: 2008-10-06, 23:22   

Nie właśnie że to nie 11 , bo 11 jest z drugiej strony i wchodzi do pokrywy a na zdjęciu jest ten wężyk od dołu który łączy sie u mnie z wężem który idzie do węża <przepływomierz --> przepustnica> :)

bono20002 
W.G.M.

Pomg: 9 razy
Doczy: 05 Mar 2008
Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2008-10-07, 15:24   

Siema, mam podobny cyrk z isem od pół roku albo i dalej , tyle że inaczej sie objawia.

Miałem instalacje LPG II gen, auto na gazie chodziło git, tzn trzymało obroty, nie falowało nie gasło itd..

Zdjęlem instalkę, byłem pewien że co nie co sie zmieni w kwesti biegu jałowego..tzn..np obroty zejdą z 1100 na te 800 - 700.. niestety ...
Czyściłem krokowca,przepływkę, przepustnicę
Wymieniłem świece, sprawdziłem kable, wymieniłem wszystkie rurki odmowo dolotowe , ogółem, prawie całe gumowe towarzystwo pod maską...NIC!! czyściłem wtryski, wymieniłem pompę (z powodów niżjej opisnych) no i padała już.

Auto ma taki objawy.
Odpalam przykładowo z rana...chodzi, jeździ itd..zgaszę go , odpalam ponownie... 30 sekund na jałowym i :cenzura:...pryka, telepie, obroty lataja od 300 do 1000 , do 3500 obr to wkręca sie tak jakby paliwa mu brakowało, z prykaniem i tak jakby chodził na nie wszystkich garnkach.....po ok 30 sek...wszystko wraca do normy....

Tylu speców co pytałem juz to włosów na głowie nie mam..wiec .. jest nas dwóch :D

kavka 

Wysany: 2008-10-07, 18:02   

bono20002 napisa/a:
Odpalam przykładowo z rana...chodzi, jeździ itd..zgaszę go , odpalam ponownie... 30 sekund na jałowym i :cenzura: ...pryka, telepie, obroty lataja od 300 do 1000 , do 3500 obr to wkręca sie tak jakby paliwa mu brakowało, z prykaniem i tak jakby chodził na nie wszystkich garnkach.....po ok 30 sek...wszystko wraca do normy....

U mnie jest podobnie ale jednak zupełnie inaczej . Odpalam i jak nie bede trzymał gazu to zamiast zatrzymać sie na 850 lecą niżej aż telepie później krokowy podwyższa obroty i znów spadają , potelepie i tak po 2,3 razach wszystko sie uspokaja . Później np. wycofuje z parkingu i po odpuszczeniu gazu jest to samo ... Rzadko bo rzadko ale zdarza sie że odpalam i wszystko jest cacy ...

Auto normalnie sie wkręca i nie mam takie efektu jak Ty co nie zmienia faktu żę jest to bardzo uciążliwe , bo musze przy każdym odpalaniu trzymać troche gazu żeby telepanie mnie nie wkurzało . A może to sonda daje w dupe ... No ale jak ją sprawdzić ?? :oops:

Ostatnio zmieniony przez kavka 2008-10-07, 18:03, w caoci zmieniany 1 raz  

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2008-10-07, 20:58   

Odpiąć ją i sprawdzić czy są te same efekty czy gorzej czy lepiej . . . . Aku odpinałeś i sprawdzałeś czy jest gorzej/bez zmian/lepiej?

przyjedź majster to obadamy :D

kavka 

Wysany: 2008-10-07, 23:51   

Mauser napisa/a:
Aku odpinałeś i sprawdzałeś czy jest gorzej/bez zmian/lepiej?

Ostatnio spawałem tłumik więc akum był odłączony dłuższy czas i nic dalej to samo . Myślałem jeszcze zrobić reset DMA ...

Cytat:
przyjedź majster to obadamy :D

Chętnie choć przydałby sie ktoś z Isem albo chociaż x18 żeby popodmieniać jakieś elementy no ale podjechać zawsze moge :wink:

bono20002 
W.G.M.

Wysany: 2008-10-08, 08:08   

O TO TO TO TO ja z tymi obrotami mam to samo jak bede trzymał gaz wcisniety to tak na 850-900 stoją i prykają i po parunastusekundach tak jakby sie budził do życia.....

Co do sondy.... tylko to zostało i to podejrzewam ponieważ.:

zdarzyło mi sie kiedyś przypadkiem wyrwac jeden kabel z sondy (czarny) tzn z gniazda.....i... te cuda które sie dzieja przez kilkanaście sekund, nie ustępowały ani na chwile...a jak przylutowałem sonde to na kilka odpaleń miałem spokój... to ostatnia rzecz którą zrobie w tym kierunku.wymienie sonde

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2008-10-08, 11:13   

nastepna diagnoza (dla lpg):

jesli macie mikser gazowy za przepustnica (miedzy obudowa filtra a przeplywomierzem) to bardzo podobne ze po kilkudziesieciu tysiacach eksploatacji na lpg zacina wam sie klapka od przeplywki.

Wymiana miksera na blos i nowa przeplywka.. efekt: silnik odżył.

kavka 

Wysany: 2008-10-08, 11:37   

southOFheaven napisa/a:
nastepna diagnoza (dla lpg):

jesli macie mikser gazowy za przepustnica (miedzy obudowa filtra a przeplywomierzem) to bardzo podobne ze po kilkudziesieciu tysiacach eksploatacji na lpg zacina wam sie klapka od przeplywki.

Wymiana miksera na blos i nowa przeplywka.. efekt: silnik odżył.

U mnie sekwencja więc to odpada :(
bono20002 napisa/a:
zdarzyło mi sie kiedyś przypadkiem wyrwac jeden kabel z sondy (czarny) tzn z gniazda.....i... te cuda które sie dzieja przez kilkanaście sekund, nie ustępowały ani na chwile...a jak przylutowałem sonde to na kilka odpaleń miałem spokój... to ostatnia rzecz którą zrobie w tym kierunku.wymienie sonde

Hmmm to może być jakaś myśl :wink: Przetestuje :)

bono20002 
W.G.M.

Wysany: 2008-10-08, 11:40   

ja testuje juzw weekend.... po 10 :lol: bo fundusze mizernie wyglądają póki co. zastanawiam sie tylko jaką sonde kupić..czy uniwersalna za 100zł (podobno auta latają jak na ori) czy dać 300 za boscha....

Oczywiscie wszyscy tu powiedzą tą 300 za boscha mimo że sami mają uniwersalne :lol: :lol:

aha, ten kabelek co mi sie urwałto był od podgrzewania sondy..więc jestem bardzo na tak że to sonda.

EDIT ;

gaziu u mnie już niet, a przepływka wygląda ok. testowana
Ostatnio zmieniony przez bono20002 2008-10-08, 11:41, w caoci zmieniany 1 raz  

kavka 

Wysany: 2008-10-08, 20:46   

Jeszcze jedno moje spostrzeżenie :
Jak dojeżdżam do skrzyżowania hamując silnikiem (puszczony gaz) do samego końca czyli wybijam na luz przy 1100-1200 obr to przy spadku telepie .
Za to jak np. rozpędzam auto do 2500 obr i po puszczeniu gazu od razu wybije na luz to obroty ładnie stają na 900 i nic sie nie dzieje .
Jeszcze jedno : Jak silnik jest zimny to przy odpuszczeniu gazu ekonomizer staje na około 6l/100 i nie idzie do 0 ale to raczej zrozumiałem bo silnik ma "ssanie" (choć zdarza się że idzie do 0) . Mam też wrażenie że jak wskazówka nie wędruje na 0 to wtedy po wybiciu na luz obroty są stabilne . Na ciepłym zazwyczaj po odpuszczeniu odcina do 0 i wtedy telepanie występuje choć to też nie reguła ... Jutro bede kombinował z sondą :wink:

Kruszon 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Maj 2008
Skd: Białystok
Wysany: 2008-10-08, 21:03   

bono20002 napisa/a:

aha, ten kabelek co mi sie urwałto był od podgrzewania sondy..więc jestem bardzo na tak że to sonda.

Od podgrzewania sa białe przewody. Czarny (jak dobrze pamietam) jest od napiecia.

bono20002 
W.G.M.

Wysany: 2008-10-09, 12:07   

ooo, to ciekawe...dzięki kruszon..to tak czy siak...dobrze kombinujemy że sonda ;)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: