Wysany: 2008-11-12, 08:45 !!! POMOC PRZY SKŁADANIU e30'tki [320i]
Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów!!
Jako że jest to mój pierwszy post a zarazem tak rozpoczyna się moja przygoda z BMW proszę o wyrozumiałość i zrozumienie, jeśli będę pytał o rzeczy dla Was oczywiste
Tyle słowem wstępu a teraz konkrety.
Otóż... kupiłem e30 (320i) z 88r. która to jeszcze jakiś tydzień temu była w rozsypce (poprzedni właściciel polakierował i zakonserwował autko) i na chwilę obecną przystawiło mi z paroma rzeczami
1. Na początek chciałbym dowiedzieć się jak poskładać pedały (sprzęgło, hamulec) - najlepiej jak by ktoś zapodał jakiś schemat techniczny, czy coś w tym stylu - jakie części (tuleje, śróby itp.) potrzebuję, bo niestety, ale nie mam pewności, czy dostałem wszystkie elementy
2. Prąd - po wstępnym połączeniu instalacji, sterownik wydaje niepokojące "buczenie" - czy może być to spowodowane za słabym akumulatorem?!
Jak narazie nie mam więcej pytań
z góry dzięki za wszelką pomoc
ps. warto wspomnieć iż moja bmka jest przygotowywana do KJS...
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2008-11-12, 10:59
Nms007 możesz napisać jak podoba Ci się autko? Tzn jak jest polakierowane, zakonserwowane itp. Wisiało 2 razy na allegro, myślałem nad nim ale jednak się nie zdecydowałem.
Sorry za OT.
gdzie można udzielać odpowiedzi w dziale co gdzie jak ; ]?
[ Dodano: 2008-11-14, 13:04 ]
No to od początku, te blachy są w schowku, właściwie nad schowkiem, kwadratowy otwór jest na zamek schowka, ten pstryczek do włączania oświetlenia schowka
to drugie coś z napisem GM to raczej nie od bmw ; ] ale na oko wydaje mi się że może to być włącznik świateł stop (na pedale hamulca)
na 3 zdjęciu wtyczka chyba ze schowka - olać (chyba ze masz tempomat czy obc2
4 foto to wtyczka latarki patrząc do schowka ma być po lewej stronie, tak bardziej po zewnątrz schowka.
5 fota to chyba czujnik zużycia klocków hamulcowych - jest zmostkowany żeby kontrolka się nie paliła. wtyczka ta ma wychodzić przez lewe przednie nadkole do kolumny
6 foto to wtyczka sondy lambdy, ma być wpięta pod blachą pod akumulatorem
7? to może jakiś automatyczny włącznik świateł czy coś? nie mam pojęcia co to za przekaźniki
8 foto raczej nie powinieneś nic tam mieć, zatykasz to okrągłą zatyczką z uszczelką i tyle
co gdzie jak od lewej:
1-blacha nad schowek sadzac po styku do lampki ale nie jestem pewnien
2-czujnik temp od opla jesli masz w samochodzie zegarko rermometr to ten wlasnie element odpowiada za temp zewnetrzna, orginal pewnie sie urwal wiec poprzedni wlasciciel zamontowal takie cudo
orginalny czujnik jest w lewym tunelu chlodzenia tarcz hamulcowych, wlot pod zdzerzakiem
3-wyglada jak wtyczka co nikt niewie do czego ona jest i sterczy kolo kompa
4-wtyczka latarki w schowku po lewej masz do niej gniazdo
5-wtyczka czujnika okladzin hamulcowych
na zdjeciu zmostkowana drutem, kupujac nowe klocki mozesz kupic czujnik , koszt okolo 30-40 zyla
6-wyglada jak wtyczka lambdy
7-PARTANINA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! UWAZAJ NA TAKIE PATENTY !!!!!!!!!!!
8-wtyk czyjnika poziomu paliwa albo rezerwy (ale glowy nie dam)
9- co do tych zabezpieczen linek to nie pamietam jak jest w e30
2-czujnik temp od opla jesli masz w samochodzie zegarko rermometr to ten wlasnie element odpowiada za temp zewnetrzna, orginal pewnie sie urwal wiec poprzedni wlasciciel zamontowal takie cudo
orginalny czujnik jest w lewym tunelu chlodzenia tarcz hamulcowych, wlot pod zdzerzakiem
dzis zakupilem baterie (Varta 60Ah, rozruch 540A) i zobaczymy czy furka odpali - bez sondy i katalizatora moge probowac? Pytam bo nie chcial bym zeby cos przez to pierdyknelo...
niech ktos znajacy temat sie wypowie
czy moga byc objawy falowania biegu jalowego albo przegasania silnika jak nie bedzie podpieta lambda ?
jakis spec mi mowil oststnio ze lambda na jalowym odpowiada za sterowanie krokowym !
ale uważaj bo coś z tym buczeniem jest nie tak, przyczyna leży gdzie indziej.
tak tak... jesli buczenie nie ustanie mimo nowego aku. to nie bede probowal odpalac - lepiej zaprosic do garazu jakiegos machera
sprawdź dokładnie wiązkę, czy wszystko jest dobrze podłączone, wszędzie jest dobrze przykręcona masa nigdzie nie ma zwarcia czy dziwnych patentów jak z tymi przekaźnikami.
Pomg: 9 razy Doczy: 05 Mar 2008 Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2008-11-14, 16:01
Rafał napisa/a:
kurna znowu ale tym razem sie nie zgadzamy
niech ktos znajacy temat sie wypowie
czy moga byc objawy falowania biegu jalowego albo przegasania silnika jak nie bedzie podpieta lambda ?
jakis spec mi mowil oststnio ze lambda na jalowym odpowiada za sterowanie krokowym !
Ja nie spec, ale co nie co wiem
Nie podpięta sonda będzie skutkować tym że auto bedzie prychało, pierdziało, a nawet moze strzelać w kolektor...wszystkie objawy ustaja pow. 3-4 tys obr (jak sie uda wkręcić ale powinno sie udać)
Jak bedzie podpięta a nie włożona w wydech..teoretycznie powinno wszystko banglac tylko że komp przerzuci sie w awaryjny, tak jakby była wywalona sonda
(wszystko podaje na przykładzie niestety 4 garnków ale osprzet odpowiada za to samo wiec i skutki bedą podobne )
po zalożeniu świeżutkiej baterii autko nadal nie odpala...
1. buczenie nie ustało, to fakt, ale gdy pojawił się inny problem: po przekreceniu kluczyka na rozruch, słychać tylko jak wskakuje bendiks i na tym się kończy (rozrusznik nie kreci wogole) i w tym samym czasie (na przekreconym do oporu kluczyku) gasna wszytkie kontrolki - tak ma być?
2. Powiedzcie mi czy po włączeniu zapłonu ma być słychać pompę paliwa jak sobie podciąga paliwo? Bo u mnie cisza...
3. No i kwestia tej wtyczki od sondy - nie podlaczalem jej bo poprzedni własciciel nie dostarczył mi jeszcze wydechu
1- sprawdz gruby przewod akumulator-rozrusznik-i dalej bodajze skrzyynka bezpiecznikowa moze styk jest lipny, czy podlaczyles mase do silnika ?
2- po wlaczeniu zaplonu pompa powinna wlaczyc sie na chwilke potem jak wlaczysz rozrusznik i potem jak juz silnik pracuje pompa powinna dzialac
3- jak ma zapalic to i tak zapali bez lambdy (tak mysle)