Wysany: 2005-01-28, 13:37 Dławi się na benzynie...
Tak jak w temacie. Mam instalacje gazową i na gazie chodzi elegancko, a w mroźne dni (przeważnie) dławi się jak go odpalam na benzynie. Raz się wkręca na obroty, potem się przydławia i strzela ogniem z wydechu i znowu raz się wkręci na obroty, raz nie. Podczas jazdy tez sie przydławia i raz idzie, raz nie.
A może to wina zwalonego "automatycznego ssania" bo cos mi kiedys mechanior wspominał że jest chyba zwalone. A może "wysuszone" od gazu wtryski czy coś jeszcze innego może być?
Smasher mówił mi że mogła się wytrącić woda z benzyny w baku, a całkiem możliwe że mogła być ta woda bo ostatnio tankowałem wache na Petrochemi i Orlenie.
Byłem u tego speca polecanego przez Was od "Benzynowych układów zasilania" na ul.Szpaczej 13/15 i powiedział że jeżeli już będzie miał tam zaglądać to odrazu będzie robił więc wolałbym sie wczesniej dowiedziec co to moze byc...
mialem dokladnie to samo - zalalem STP do baku - 40 litrow wachy - wyjezdzilem i po sprawie - lata jak nalezy - zrob najpierw takie czyszczenie i zobacz co bedzie....z drugiej strony wyregulowalem zaworki i to tez troche pomoglo.
mialem dokladnie to samo - zalalem STP do baku - 40 litrow wachy - wyjezdzilem i po sprawie - lata jak nalezy - zrob najpierw takie czyszczenie i zobacz co bedzie....z drugiej strony wyregulowalem zaworki i to tez troche pomoglo.
a co to STP do jakich silnikow i ile kosztuje
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
Anonymous Go
Wysany: 2005-01-28, 23:05
No właśnie co to jest to STP? Taki preparat do czyszczenia całego układu paliwowego? Bo cos takiego widzialem na Shell'u...
Nie wiem czy dobrze zrobiłem (no i w sumie to już drugi raz) bo tak mi kilka osób doradziło: wlałem do baku 0,5l denaturatu na 30l wachy żeby się troche te wtryski przeczyściły.
Też polecam preparat doczyszczenia wtrysków firmy STP działa skutecznie pozatym nie praktykujcie lania denaturatu do baku działa SILNIE korodująco na aluminiowe elementy ukladu paliwowego niszczy się warstwa pasywująca i twoży się tlenek aluminium (biały proszek ) i dopiero wszystko zatyka a skuteczność prawie zerowa.
A pompa paliwowa chodzi głosno ? Stawiam na zatarta pompe paliwową...
_________________ Części nowe i używane oraz warsztat BMW - 661 496 167
"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae
Anonymous Go
Wysany: 2005-02-01, 21:52
Więc tak... Pompe wymieniałem jakiś miesiąc temu bo właśnie mi się zatarła A wczoraj pojechałem do tego polecanego przez niektórych "Tomka z Kobyłki" z zamiarem regulacji zaworów i min. przedstawiłem mu to wszystko co mi sie dzieje z autem, odpalił auto i jako jednyny odrazu powiedział mi jakieś konkrety że na 90% to nie wtryski tylko tylko truskawka przepływomierz prawdopodobnie od strzału na gazie. Wyregulował mi zawory a wcześniej wlałem właśnie to polecane przez Was STP do czyszczenia układu i furka odrazu odpaliła ze strzału bez deptania w pedał. I całą droge powrotną przejechałem na benzynie bez żadnego zadławienia się co wcześniej byłoby a-wykonalne
Kto jeszcze nie kożystał z usług "pana Tomka" to bardzo polecam bo widać że zna się koleś na robocie i nie ździera (jak większość mechaniorów)!