Wysany: 2008-12-21, 13:36 Drgania na wolnych m52b28
Witam, mam taki problem że silnik w mojej bumie na wolnych obrotach, niekiedy hmmm nie wiem jak by to nazwać, rzuci nim od czasu do czasu ale to nie jest rzucenie jak by sie dusił albo coś w tym stylu prędzej coś jak by kropla spadała albo wtrysk lał na tłok i nie było iskry, i to sie dzieje tylko na wolnych, na gazie i na benzynie to samo, oczywiście sekwencja, jadę we wtorek podpiąć do kompa może coś pokaże, miał ktoś coś podobnego ? rozważam cewkę albo wtrysk albo świece help
_________________ ( OO=[][]=OO ) + ( . Y . ) = To Co Lubimy
komp ci nic nie pokaze w tej kwestii. pokazuje w stylu 1 albo 0- gdzie 1 dziala a 0 nie dziala. Nie pokaze ci slaba rezystancję itp.
ja mialem identyczne objawy i winna byla CEWKA. To jest najdrozszy element z ukladu zaplonowego i najdelikatniejszy.. po kilkunastu latach uzytkowania spada jej sprawnosc..
zacznij od wymiany swiec (najtansza opcja), najlepiej niemieckie boschowskie do m52 bo ngk ostatnio sie zeszmacilo zwlaszcze te made in franse
ok jak cewka to jak sprawdzic ktora ? kupic jedna nowa i wymieniac po kolei ? czy przez uszkodzona cewke moze wzrosnac spalanie ? pozatym nimoge zagrzac jej jak lece na trasie caly czas pokazuje mi 60-70 stopni niekiedy nawet mniej ehh znowu siano pojdzie w bawarke
ok jak cewka to jak sprawdzic ktora ? kupic jedna nowa i wymieniac po kolei ? czy przez uszkodzona cewke moze wzrosnac spalanie ? pozatym nimoge zagrzac jej jak lece na trasie caly czas pokazuje mi 60-70 stopni niekiedy nawet mniej ehh znowu siano pojdzie w bawarke
ja osobiscie nie sprawdzalem, ale cewki mierzy sie miernikiem elektronicznym, ktory pokazuje wartosc rezystancji w omach.
W moim przypadku wiedzialem na 200%, ze mam padniete cewki wiec kupilem komplet (zeby sie nie bawic w sprawdzanie kazdej sztuki) od sprawnego silnika (widzialem i slyszalem jak pracowal wiec je zamienilem) i silnik naprawde odżył.
a jesli beemka sie niedogrzewa to masz uszkodzony termostat! cewki nic nie maja do tego! niedogrzany silnik= wieksze spalanie= maslo pod korkiem.
faktycznie pod korkiem mam taka maź no nic zaczne od świec i termostatu bede mówił jak się rozwija sytuacja pozdro
ps. kupilem swiece, jedna cewke, i 6 szt fajek, po zmianie swiec nic zero zmian, po zmianie paluchow CIUT lepiej, i zmienialem cewki po kolei po jednej na zmiane z nowa, wymienilem jedna ze srodkowych cewek (trzecia od przodu auta) i bylo juz o niebo lepiej, ALE jeszcze jedna musi byc w nienajlepszym stanie bo niekiedy jeszcze drganie sie powtorzy. Tak napisalem co zrobiłem może komuś się to przyda.
Ostatnio zmieniony przez marvin-86 2008-12-23, 21:24, w caoci zmieniany 2 razy