Wysany: 2008-12-12, 22:04 jak dlugo ladowac akumulator ?
witam !
jak w temacie - jak dlugo powinno sie ladowac akumulator samochodowy ? jakim pradem ? mam jakis prostownik taki totalnie z du..y pozyczylem od kumpla.
jest skala na nim i podczas ladowani apokazuje : ok 1,5 A
czy zostawic go na noc ? czy odlaczac go powiedzmy co 2 godz zeby sprzet ostygl ?
czekam na odpowiedzi
1.5A to bardzo maly prad na ladowanie aku, spokojnie mozesz zostawic na noc.
Aku powinno sie ladowac wartoscia 10% jego pojemnosci, tzn. jezeli mamy aku 75Ah to ustawiamy prad na 7,5A, pozadny prostownik sam odetnie ladowanie jak aku bedzie naladowany.
tak jak przedpiśca pisze - nie przekraczac 10% pojemności aku, w trakcie ładowania prąd będzie spadał Aku jest w pełni naładowane jak spadnie prąd ładowania do minimum
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
mnie zawsze Tato uczyl ze lepiej ladowac dluzej i malym pradem niz szybciutko i duzym .. Ja zawsze zostawiam na noc i pol dnia .. i jakos zdawalo to egzaminy pozdro
_________________ Systemy alarmowe, pozarowe, monitoring projekt, wycena Pisac PW
padpinając się pod temat bo zimno się zrobiło i aku dętka...
według BMWfans
http://bmwfans.info/origi...61/ill-61_1286/
do mojej E34 525i pasują 55 ,60 i 75 Ah dlatego zastanawiam się czy warto płacić większą kasę za ten 75 Ah skoro do tego modelu przewidziany jest też 55 Ah ?
proszę o opinię na ten temat
Pojemnośc akumulatora jest dobierana zależnie od wyposażenia auta im więcej elektryki/elektroniki tym większa pojemnośc aku. Bateria o mniejszej pojemności niż przewidziana do danego egzemplarza szybciej skończy żywot.