BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
BMW E46 318Ci (silnik M43 TU) - brak zapłonu,max temperatura
Autor Wiadomo
CLW 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 20 Maj 2008
Skd: Konin
Wysany: 2008-12-30, 12:30   BMW E46 318Ci (silnik M43 TU) - brak zapłonu,max temperatura

Witam.
Mam takiego problema... Dwa dni temu w czasie jazdy nagle skoczyła temperatura na wskaźniku na MAX (jednak czerwona lampka się nie zaświeciła). Zdziwiony zatrzymałem auto, zgasiłem, obejrzałem dokładnie czy nie gotuje się silnik. Wszystko było OK, silnik jeszcze nie rozgrzany (w środku "wiało" letnim). Stwierdziłem, że musiał się uszkodzić czujnik temperatury więc odpaliłem i pojechałem dalej. Dojechałem do domu, zostawiłem auto na 15 minut na parkingu, po czym wsiadłem i znów gdzieś pojechałem. Do celu dojechałem (cały czas z max temperaturą na wskaźniku). Auto tak jak postawiłem to postało ze dwa dni, temperatura nadal max i niestety nie moge auta odpalić. Kręci, kręci, ale iskry brak. Sprawdziłem czujnik - jest OK. Odpiąłem dosłownie wszystko na silniku i nadal temperatura MAX i nie chce odpalić. Ma ktoś pomysł co to może być? Spotkaliście się z czymś takim? Ja rozkładam ręce.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdr

E46 M43TU 2.1
Ostatnio zmieniony przez CLW 2008-12-30, 13:20, w caoci zmieniany 1 raz  

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2008-12-30, 22:22   

wiem że to głupia odpowiedź ale nie najlepiej i najszybciej będzie podjechać na kompa i zobaczyć co jest nie halo?

mgr inż. Jędrek ;)

CLW 

Wysany: 2008-12-31, 02:44   

Fakt, to bardzo głupia odpowiedź :-) )

Najperw wolałem zapytać na forum, jeśli nie znajdę przyczyny zaholuję auto na diagnostyke. Jedak to kilka stówek i wolałbym je zaoszczędzić...

E46 M43TU 2.1

Rambo 

Doczy: 28 Sty 2008
Skd: Wołomin
Wysany: 2008-12-31, 13:36   

Witam ja sprawdził bym czy gdzieś przewodu od czujnika nie są przetarte ,zwarte i takie tam
Ogólnie prześwietlił bym każdy kabelek w wiązce silnika
Pozdro

kafarek 
Master of desaster

Pomg: 14 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Tczew
Wysany: 2008-12-31, 13:48   

CLW, na początek zresetuj kompa. To możesz zrobić sam zwierając odłączone klemy ze sobą na minimum 15 min. Komp mógł nałapać sprzecznych odczytów lub błędów i zdurnieć.

CLW 

Wysany: 2009-01-03, 03:32   

Zrobiłem tak: odłączyłem akumulator i zwarłem klemy, odlaczylem wszystkie wtyczki - popsikałem kontaktem i wpiąłem spowrotem. Na początku silnik nie chciał odpalić - był totalnie zalany. Wyjąłem więc i wyczyściłem świece, o ile mogłęm to wysuszyłem cylindry (sprężarka i delikatne dmuchanie w dziure po świecy). Złożyłem wszystko do kupy, auto na hol i jazda odpalanie z dwójki. Przez sto metrów ciągłem auto i nie miało chęci odpalić, po czym odpaliło, pokrztusiło się przez parenaście sekund a później już wszystko super. Problem ustąpił. Temperatura na wskaźniku poprawna. Przejechałęm 1500km i żadnych problemów.

Btw. nie mam pojęcia co to mogło być... :shock:

E46 M43TU 2.1

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: