Wysany: 2009-01-02, 20:21 Ścierają się opony z tyłu - sprężyny?
Cześć,
Mam następujący problem: tylne opony ścierają mi się bardzo szybko od strony wewnętrznej (od strony karoserii). Widać na oko koła są pochylone do wewnątrz (góra koła chowa się do środka).
Co może być przyczyną? Czy mogą to być zużyte sprężyny? Dodam, że ścierają się obydwa koła. Czy może to być wina zużytych gum na sprężynach (w podręczniku użytkownika nazywane są "miseczkami")?
Problem trochę uciążliwy, bo zimowe opony tak mi się starły, że mam problem z ruszeniem pod górę
Witam
A sprężyny masz seryjne czy obniżające? To że masz negatyw ( czyli ,ze koła się chowają do środka ) to normalne w E30 taka konstrukcja wahacza im niżej tym większy negatyw a im wyżej to stoją równo lub robi sie pozytyw.
Daj jakieś zdjęcie tyłu to coś powiemy
Pozdro
Ja obstawiam sprężyny ,albo pękły ,albo tak już usiadły albo masz założone jakieś obniżające
_________________ Motor i Samochód słucha się tylko kierowcy
Ostatnio zmieniony przez Rambo 2009-01-02, 22:10, w caoci zmieniany 1 raz
Jutro chyba przejadę się na zbieżność to się powinno wyjaśnić.
Ale może jednak koła są za bardzo pochylone? (wydaje mi się, że te zdjęcia do końca tego nie oddają). Czy może to być wina zużytych sprężyn? Czy można jakoś sprawdzić/zmierzyć stan sprężyn? Czy może bardziej kierować się w stronę tulei jak to było wspomniane wcześniej? A może coś jeszcze wam przychodzi do głowy?
PS. Kavka co to znaczy, że regulacji "podobno" nie ma?
_________________ _______________________
E30 320i 88'
BMW - na granicy perfekcji!
Ostatnio zmieniony przez Marek E30 2009-01-02, 23:16, w caoci zmieniany 1 raz
No w pierwszej kolejności trzeba by spojrzeć na tuleje wahacza i belki ... Jak masz możliwość to jedź najpierw na sprawdzenie geometri bez ustawiania bo szkoda 2 razy robote robić (jeśli oczywiście da sie to ustawić z tyłu ) ... Na zdjęciach nie widać żeby koło było mocno pochylone tym bardziej że nie masz gleby U mnie jest dużooo większy negatyw i owszem opona też sie ściera od wewnątrz ale bardzo powoli i w sumie dopiero po kilku sezonach widać różnice kiedy i tak trzeba opone zmienić
Cytat:
PS. Kavka co to znaczy, że regulacji "podobno" nie ma?
No bo jak wyregulować Są tylko 2 tuleje wahacza i silentbloki belki Więc gdzie tu regulować
_________________ Tizianrot 324d E30 ==> była
Teraz kierowca czerwonej iSki
Jaworzno LanS SQUAD
Ostatnio zmieniony przez kavka 2009-01-02, 23:20, w caoci zmieniany 1 raz
Z tego co wiem to są tuleje wahacza z regulacją ale to do sportu gdzie negatyw jest czasem wymuszany Skoro większość beemek jeździ po naszych drogach ze zwykłymi tulejami to musi być coś nie tak u Ciebie
Marek E30 napisa/a:
Jak coś to mam młot 20kg...
Bez majzla i młota to nie robota fakt
Cytat:
Jutro pojadę na geometrię to coś się wyjaśni...
Czekam na finał sprawy
_________________ Tizianrot 324d E30 ==> była
Teraz kierowca czerwonej iSki
Jak amory są wywalone to opony ząbkują.
To, że ściera opony od wewnatrz to jest wina negatywu, który w e30 bez specjalnych tulejek jest nie do zlikwidowania, ew. przerabiania wahaczy.
Pomg: 3 razy Doczy: 18 Pa 2004 Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2009-01-03, 09:01
o jazusicku, czlowieku zmien opony i jezdzij dalej, z tego co widze to te opony juz swoje przezyly wiecjezmien i po klopocie e30cha zawsze bedzie ciela opony,tymbardziej ze nie wierze w to ze sobienia nigdy nie pokreciles w miejscu...
To, że negatyw musi być w e30 to wiem, ale nie może być chyba takiej różnicy pomiędzy zużyciem przednich opon i tylnych? (ruszam normalnie zawsze ) Poza tym powierzchnia wewnętrzna opony zużyła się dużo bardziej niż zewnętrzna, a powinno to być mniej więcej równomierne zużycie.
Jeszcze jedno pytanie:
Czy pomiędzy górnym osadzeniem sprężyny (16) a sprężyną powinna być jakaś guma?
KLIK
Ewentualnie pomiędzy dolnym osadzeniem (15) a sprężyną?
Marek E30, dostałeś sporo rad a nie stosujesz ich...przede wszystkim zmień opony bo te już stare są...to co Ty masz z tyłu , to tego nie można nazwać negatywem.
Załóż sprawne zimówki i sprawdź wtedy czy się ścierają...
Na fotkach wyglada to że zawias seryjny, negatyw w/g mnie niewielki i nie mający wpływu na zużycie opon w tym wypadku.
Sam miałem wielokrotnie negatywy wieksze poprzez obniżanie zawiasu ale sezon na oponach bez problemu zawsze dało się przelatać.
Co do opon to opony co sezon przekładam na felgach ( opony kierunkowe) czyli te które były np. z przocu daję na tył i zamieniam stronami czyli lewe na prawo a prawe na lewo daje to równomierniejsze żużycie wszystkich czterech opon.
Pomijając stan opon a zwłąszcza tych co letnich bo stan ich oceniam na śmietnikowy bądź do upalania to w twoim przypadkuskoro opony ścina szybko od wewnątrz szybciej niż np. przednie co rozumiem w ciągu np. miesiąca. Stawiałbym na zużyte tuleje wachaczy tylnych i podczas jazdy tylne koła stoją w zbyt dużej rozbieżności. Podjedź na stację diagnostyczną nawet na ścieżce da się sprawdzić zbieżność miedzy tylnymi kołami, katalogowo dla e30 na seryjnym zawiase jest 0*18' plus/minus 7' jak będzie inaczej to możliwości są tylko dwie tuleje metalowo gumowe na wachaczach wyrabane i do wymiany albo wachacze są krzywe, jednak skoro oba koła zniera to obstawiam jednak tuleje i nieprawdą jest że skoro nic nie puka to wszystko w porzadku mogą być wyrobione i wcale nie pukają sam tak miałem a przy rozbieraniu tuleja wenętrzna dała się wycignąć palcami bo zerwana była już gumowa tuleja.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Panowie, to że opony są zużyte to ja wiem (na zdjęciach są oczywiście letnie, z zimówek, które mam teraz założone coś jeszcze zostało). Pomierzyłem dzisiaj koła. Pochylenie jest jednak w normie (zgodne z katalogowymi wartościami).
Niestety pomiar zbieżności wykazał dużą rozbieżność
Maras twój post dał mi trochę nadziei, że to może jednak będą tuleje wahaczy (chociaż rzeczywiście nic nie stuka). Próbowałem trochę ręcznie szarpać kołami i też wszystko wyglądało dobrze. No ale te tuleje to ostatnia deska ratunku