BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e30] Słabe ogrzewanie wnętrza.
Autor Wiadomo
kemot324 

Pomg: 7 razy
Doczy: 09 Kwi 2006
Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2009-01-09, 12:17   [e30] Słabe ogrzewanie wnętrza.

Mam problem z ogrzewaniem w moim dieslu. Ogrzewanie jest, ale zdecydowanie za słabe, silnik musi się dość dobrze nagrzać żeby w środku zrobiło się ciepło. Rzadko kiedy leci "wrzątek" z nawiewów, jedynie na dłuższych trasach. Nie mam już pomysłu co to może być. Silnik nagrzewa się idealnie, wskazówka stoi w pionie. Wymieniłem rok temu pompę wody, termostat, visco i chłodnicę. Wczoraj rozebrałem elektrozawór, ale w środku był jak nówka, zero jakiegokolwiek nalotu. Nawet sprawdzałem cięgna od nawiewów i też wszystko ok. Mam ten rodzaj nagrzewnicy, której nie da się wyciągnąć bez ściągania deski. Czyżby to była jej wina, może być zakamieniona? Przejście przez nią jest bo sprawdzałem dmuchając w jeden króciec :D Jest możliwe że kamień osadził się na ściankach rurek w nagrzewnicy i nie oddaje ona ciepła na zewnątrz? Nie wiem na czym jeździł poprzedni właściciel, ja leje Dynagel już od 4 lat.

BMW Klub Podbeskidzie

Yabi 

Pomg: 11 razy
Doczy: 16 Gru 2006
Skd: Golub-Dobrzyń
Wysany: 2009-01-09, 16:50   

Możliwe że nagrzewnica juz zawalona...

tigre0070 
tigretti

Pomg: 2 razy
Doczy: 13 Pa 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-01-09, 17:04   

hmmm..woda z octem albo kwaskiem cytrynowym powinna pomóc w odkamienianiu...

ew na pewno są jakieś środki

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2009-01-09, 20:25   

No właśnie - przy minus 20 zauważyłem że na max rozgrzanym silniku (też M21) podczas szybszej jazdy starcza ciepła tylko na rozmrożenie połowy wysokosci szyby (na postoju i podczas jazdy do 50 jest OK) - nie miałem tak w benzyniaku.
Obadam to latem jak będę wyprówał wnętrze.

bono20002 
W.G.M.

Pomg: 9 razy
Doczy: 05 Mar 2008
Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2009-01-12, 11:37   

kartonik majster przed chłodnice...w 324d są zajebongo duze chłodnice...zanim Ci sie nagrzeje etc....

poza tym możesz miec zakamieniona nagrzewnice wiec jak majster Tigre mówi....odkamienianie sie przyda..mimo że chłodnica nówka to jak ktos na wodzie doginał kiedys to kamyk jest

kemot324 

Wysany: 2009-01-20, 18:53   

Nagrzewnicy jeszcze nie wymieniłem, ale jeszcze jedno przyszło mi na myśl. Znalazłem stare pudełko po termostacie i wynika z niego że jest on do td a nie do d. Jak sprawdziłem to w d powinien otwierać się przy 90 stopniach , a w td przy 80 stopniach . Czy różnica tych 10 stopni może wpływać na ogrzewanie, wskazówkę mam w pionie, no może grubość przed pionową kreską.
Ale i tak za niedługo jak się ociepli wpakuję tam obudowę nagrzewnicy pod klimę z nową nagrzewnicą. Z tego to się przynajmniej da wyciągać nagrzewnicę bez ściągania dechy :)

BMW Klub Podbeskidzie

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2009-01-20, 20:26   

przy okazji zadam pytanie - ma ktos moze na zbyciu albo wie gdzie dostane poza aso nowa nagrzewnice do e30 tki z klima >>?? Bo znalazlem jedynie oryginal za 500 pln :D

kemot324 

Wysany: 2009-01-20, 20:49   

Tam jest zwykła nagrzewnica, przynajmniej ja taką mam w tej obudowie co będę zakładał. Z tego co się orientuję to w e30 były dwa rodzaje nagrzewnic.
Nowsza, jej nie da się wyciągnąć bez ściągania dechy, ma osobne wejście/wyjście i elektrozaworek na wejściu - dolnej rurce:
http://bmwfans.info/origi.../ill-64_0523/#0
Starsza, z nią już nie ma problemu, wejście/wyjście jest razem, elektrozaworek na wyjściu - górnej rurce:
http://bmwfans.info/origi.../ill-64_0514/#0
I tą starszą mam w tej obudowie z wersji z klimą, chyba raczej nic innego nie występowało. Takie nagrzewnice w zamiennikach coś w granicach 100zł, pierwsza i druga.

BMW Klub Podbeskidzie

Ostatnio zmieniony przez kemot324 2009-01-20, 20:51, w caoci zmieniany 2 razy  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-01-20, 21:11   

sarna1 napisa/a:
przy okazji zadam pytanie - ma ktos moze na zbyciu albo wie gdzie dostane poza aso nowa nagrzewnice do e30 tki z klima >>?? Bo znalazlem jedynie oryginal za 500 pln :D

ja mam na sprzedanie taka nagrzewnice.jako nagrzewnica działała normalnie.pózniej rozkrecilem auto i przy rozbiórce ogladałem ja tak bliżej i wygladało że wszystko jest cale

weze i inne duperele tez mam do tego.mam tak naprawde chyba wszystko oprócz chłodnicy i sprezarki :D

ile taka chłodnice w uzywce jest warta :?:

sarna daj znac jak jestes zainteresowany to porobie jakies foty czy to o ten typ ci chodzi

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: