BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E36] raven
Autor Wiadomo
raven 
poza dobrem i złem

Doczy: 27 Pa 2005
Skd: Kowala / Lublin
Wysany: 2009-01-06, 02:56   [E36] raven

Witam szanownych klubowiczów. Dosyć długo już jestem na tym forum i w trakcie zmieniłem parę autek, teraz jednak zechcę przybliżyć Wam moją aktualną Bunię i to jak ją postrzegam.
Zaczęło się ponad rok temu i na początku plany były inne. Auto kupione było po taniości, bo miało służyć do przemieszczania się z punktu A do punktu B.
Niestety jakoś w lipcu ubiegłego roku, bunia bezczelnie odmówiła posłuszeństwa rozwalając mi rozrząd :x - cóż po burzy różnych myśli, silnik wyremontowałem co kosztowało mnie dużo kasiury. Wtedy stwierdziłem, że skoro już zainwestowałem w mechanikę, to wezmę się za resztę, tym bardziej że w najbliższej przyszłości mam plany budowy domu a nie zmiany aut :wink: .
tak więc, pod koniec września bunia została "uziemiona" , co o zgrozo trwa do dzisiaj :cry: , ale jakieś efekty tego w końcu są.
Zaczęło się tak:
e36 1.8 is
typ COUPE
silnik M42
kolor CALYPSOROT METALLIC (252)
data prod 1992-05-21

WYPOSAŻENIE
trójkąt ostrzegawczy + apteczka
ABS
wersja bez oznaczeń
elektryczny szyberdach
regulowane światła przednie
pakiet dla niepalących
konserwacja lakieru
termometr zew. + zegarek cyfrowy
rozszerzona instalacja elektryczna
zawias m-tech
wersja niemiecka

pierwsze fotki - z telefonu, więc średniej jakości

tak pośmigało prawie rok, do momentu gdy jak pisałem uziemiłem go do remontu nadwozia, podwozia i zawiasu - fotki wszystko wyjaśnią
tutaj na chwilę przed rozpoczęciem demontażu

pierwsze postępy prac :)

dopiero wtedy dotarło do mnie o ilu rzeczach nie miałem pojęcia :shock:

dalsza część radosnej rozbiórki

po umyciu podwozia nastąpiło pierwsze powątpiewanie :?

tutaj już po totalnej rzezi ze szlifierką kątową
z kilku dziurek o których wiedziałem, zrobił się krajobraz księżycowy ;/

dorzucę jeszcze fotki kilku elementów, które dały mi do myślenia przez co przeszło to auto w przeszłości

- na każdej możliwej części była gruba warstwa nagaru, odkręcanie niektórych śrub M8 kończyło się urywaniem ich, wszędzie rost i osad większy niż w moim czajniku. Pierwsza myśl, to taka, że jeżdżę nową arką Noego :wink: , która przeżyła powódź ale kilka faktów temu jakby przeczyło. Później lakiernik podsunął mi myśl, że być może auto jeździło gdzieś nad morzem lub dłuuugo tam stało i stąd ten nagar, korozja i wżery w aluminium co później pokażę - co Wy na to, auto po powodzi?!
dalsza fotorelacja będzie wkrótce uzupełniona
Ostatnio zmieniony przez center 2009-02-24, 11:24, w caoci zmieniany 2 razy  

Miro 

Doczy: 07 Maj 2007
Skd: Nowy Dwór Mazowiecki
Wysany: 2009-01-06, 08:35   

co zrobisz z tym autem ??

e30 325i M-Technic2
e30 324TD Touring

Rafał 

Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2009-01-06, 08:52   

juz gdzies widzalem takie auto
idenytczny kolor i stan
gdzie je kupiles ?
jakie mialo wczesniej numery ?

ciezka sprawa

jaarek_V8 
ciezko ale do przodu

Doczy: 21 Sty 2008
Skd: DPL
Wysany: 2009-01-06, 09:36   

coś podobnego miałem we wcześniejszym aucie, bylo z Holandii i stało na dworze gdzieś w nadmorskiej miejscowości pod spodem był rost jak sie patrzy ... :maruda:

dzidzia24 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 11 Gru 2008
Skd: Suwałki
Wysany: 2009-01-06, 09:54   

Straszny kornik :wow: Moim zdaniem musiała być przytopiona ;/

southOFheaven 
Szydera:>

Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2009-01-06, 13:21   

spoko kazda e36 z poczatkow 91, 92 zjada rdza.. u mnie tez tak jest ale nie ma co sie przejmowac autem za 4tysia..

raven 
poza dobrem i złem

Wysany: 2009-01-06, 13:40   

odpowiadając na pytanie Boba - autko zakupiłem u handlarza, było z niemieckimi papierami a żeby je nabyć przejechałem się do Jeleniej Góry - bardzo piękne okolice :mg:
ja też myślałem, że autko było podtopione, świadczyły by o tym powybijane korki z podłogi, brak choćby jednego plastiku pod podnośnik i rdza na podłodze nie tylko w miejscach newralgicznych. Zastanawiał tylko dobry stan drzwi progów, bagażnika i tylnych błotników - jeśli było utopione. Może po prostu ktoś wpadł do kałuży po kolana a nie po szyję :lol:
Może najbliżej racji jest jaarek_V8, bo jak zobaczycie później, lusterka tez dają do myślenia.
co zaś tyczy się losu autka - jest już prawie skończone i mam nadzieję, że za jakiś tydzień pochwalę się fotkami jak się prezentuje po remoncie. Nie chciałem ładować wszystkich fotek od razu, żeby nie robić posta giganta, a że w trakcie remontu nie miałem weny na bieżące przedstawianie faktów, to teraz robię to już kompletnie, choć kawałkami.
Tak na marginesie, każdemu polecam robienie fotek podczas takich operacji - mi niejednokrotnie zaoszczędziły duużego bólu głowy :P
FOTKI Z METALOPLASTYKI
zaczynamy od najgorszego miejsca

z tego kawałka blachy jestem dumny jak paw :jupi: bo wyklepany z jednego arkusza

tutaj już na swoim miejscu

a tu już na amen

zwycięska walka z brakującym spodem błotnika

dla porównania - to co było i to co zostało dorobione

może ktoś zapytać - po co rzeźbię takie rzeczy skoro można kupić gotowe elementy. Niby tak ale dla mnie to poligon doświadczalny w szkoleniu swoich umiejętności. Moim marzeniem jest, aby w przyszłości odnawiać auta, bądź je przebudowywać a wtedy nie każdą część będę mógł kupić. Jako, że nie jestem z wykształcenia żadnym mechanikiem, ślusarzem, czy innym pokrewnym zawodem związanym z autami, to takie prace dają mi ogromny zasób wiedzy, która mam nadzieję wykorzystać w przyszłości.
tutaj autko już po załataniu dziur i potraktowane podkładem

przygotowania do barankowania :wink:

no i po

ciąg dalszy nastąpi :)

southOFheaven 

Wysany: 2009-01-06, 14:30   

no teraz wyglada duzo lepiej :) czekamy na fotki niecierpliwie .

tez zabralbym sie za swojego trupa ale moze wiosna.. mam nadzieje ze z progow nie zostanie ser szwajcarski..

mala uwaga- silnik lezy bokiem- to nie zaszkodzi? Nie wyplynie olej ze szklanek, popychaczy itd? Bo pozniej moze bedzie problem z klekotaniem..

alexil 

Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2009-01-06, 17:34   

Wielkie brawa za zacięcie do pracy. Sam kiedyś walczyłem z blachą i wiem ile trzeba cierpliwości.

raven 
poza dobrem i złem

Wysany: 2009-01-06, 18:24   

silnik po prawie 3 miesiącach odpoczynku zapalił bez większych kłopotów a jego praca jest taka jak przed uziemieniem, więc może mi się fuksnęło, ale cenna uwaga i zapamiętam ją na przyszłość :spoko: .
Zastanawiałem się czy nie wyjmować silnika, razem ze skrzynią ale stwierdziłem, że będzie zbyt wiele roboty a i warunków nie mam by sprawnie to zrobić. Tak więc silnik został, co prawda próbowałem odkręcić skrzynię ale zwątpiłem jak zobaczyłem w jakich miejscach są śruby :?
czas na podzespoły
tuleje tylnej belki

zawias przód

a tutaj już po udanej operacji :D do dzisiaj sam nie wiem czemu taki kolor wybrałem :?

już na swoim miejscu

osłona po prostowana, wyczyszczona i solidnie zamocowana

gdy bunia z powrotem stanęła na kołach nadszedł czas na wykończenie roboty od wewnątrz

jeszcze tylko malowanie podkładem pasa przedniego i baranek na progi

no i wyjazd do lakiernika

gdy lakiernik guzdrał się niemiłosiernie nadszedł czas na realizację planów stylizacji zewnętrznej. Postanowiłem że wszystkie listwy, obudowy lusterek, aluminiowe rynienki dachu no i ogóle wszystko co było czarne lub plastikowe pójdzie w kolor felg, czyli grafit.
co prawda gdy dobrałem się do lusterek nieco się zszokowałem

o tym właśnie pisałem odnośnie stania gdzieś niedaleko morza, to jednak powoli prace poszły do przodu

tutaj efekt po lakierowaniu

w miedzy czasie nabyłem nowy felunek, trochę nieplanowany ale co tam (tutaj już po wstępnej obróbce)

efekt po lakierowaniu

czas mijał, dni coraz krótsze aż w końcu przed świętami odebrałem autko od malarza - gawędziarza (osłuchałem się historyjek) na szczęście nie umie kłamać tak dobrze jak lakierować :)

tym samym nadszedł czas na powolne składanie, powolne bo co i rusz trzeba jakieś pierdółki dokupować :x , spinki, zatrzaski, kołki etc, etc, no i pogoda nie pozwala na szaleńcze tempo - teraz od dwóch dni siedzę w chałupie bo mróz skutecznie odstrasza.
ostatnie fotki
zamontowałem filtry przy wentylatorze, bo dosyć miałem liści fruwających po wnętrzu. co ciekawe kupione na allegro na aukcji, gdzie było zaznaczone, że tylko sedan i compact - jak widać pasi też do coupe

zabezpieczona podstawa akumulatora

na teraz tyle zdjęć.
Auto potrzebuje około tygodnia pracy i będzie czy się pochwalić, mam nadzieję, że pogoda i praca na to pozwoli.
Jak już wyjadę to strzelę sesyjkę i zapodam zdjęcia.

Kruczek 

Doczy: 23 Lut 2007
Skd: Orońsko
Wysany: 2009-01-06, 18:45   

chyba czas pomyśleć nad takim remontem w e30 :)
chociaż będziesz wiedział co masz :)

nommad86 
e39 520i sedan

Doczy: 19 Mar 2007
Skd: Śląsk
Wysany: 2009-01-06, 19:04   

Podziwiam za chęci i jakby nie patrzeć umiejętności. Ciekaw jestem na jaki czas będzie teraz spokój z blachą po takiej robocie...

dzidzia24 

Doczy: 11 Gru 2008
Skd: Suwałki
Wysany: 2009-01-06, 19:20   

No teraz to tylko szybko do żyda :wink: żart
Wszystko pięknie-ładnie.Podziwiam zapał i umiejętności,tylko nie wyobrażam sobie jak będą wyglądały grafitowe lusterka w bordowym aucie :| .Myślę że o niebo lepiej było by w kolorze

fil 

Doczy: 05 Kwi 2006
Skd: ruda slaska
Wysany: 2009-01-06, 19:24   

jestem pelen podziwu!! ale rzeczywiscie cos musialo sie wydarzyc lub jak pisales miec dlugotrwaly wplyw ze to az tak wygladalo..powodzenia!!fajnie ze zostawiasz ja w calypsorot :)
Ostatnio zmieniony przez fil 2009-01-06, 20:51, w caoci zmieniany 1 raz  

southOFheaven 

Wysany: 2009-01-06, 19:46   

przepieknie :roll: spod wyglada jak w nowym aucie :roll:

Rom535 

Doczy: 02 Pa 2005
Skd: Z pierdla
Wysany: 2009-01-06, 19:50   

Widac ze masz chec do pracy,pognita byla konkretnie,powodzenia czas fele ,glebe i cala reszte teraz .....POZDRO :spoko:
4. 325i sedan e90 06

Cypisek 
inż. Żuljan

Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2009-01-06, 19:56   

No ładnie pięknie, to się nazywa profesjonalne podejście do renowacji auta :spoko:

E30 + E91

SuT 
B...M...W...

Doczy: 16 Wrz 2007
Skd: Radom
Wysany: 2009-01-06, 23:15   

bardzo ladnie:) . Fajnie ze nie zwatpiles i wyjrzesales cos jeszcze z tego nadwozia a nie pogoniles dalej w swiat... BRAVO :jupi: :brawo: :jupi:

2010 e28 528i http://www.youtube.com/watch?v=YPlgA_q9JZ8

Rafał 

Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2009-01-07, 00:21   

raven napisa/a:
odpowiadając na pytanie Boba - autko zakupiłem u handlarza, było z niemieckimi papierami a żeby je nabyć przejechałem się do Jeleniej Góry - bardzo piękne okolice

pytalem bo widywalem takiego nieboszczyka w otwocku
koles nie palil laka bo nie bylo jak podniesc auta do zmiany koła :D :D :D

raven 
poza dobrem i złem

Wysany: 2009-01-07, 08:46   

dzięki za wszystkie miłe słowa. Wiecie jak to jest, czasem bywało i tak, że zamiast do warsztatu - szedłem na piwo bo miałem dosyć :P .No ale brak milionów na koncie powoduje, że w życiu trzeba podejmować wyzwania i czasem wbrew rozumowi, ciężko popracować.
Naoglądał się człowiek Monster Garage i szaleje :wink: .
Tak jak napisałem jest to dla mnie pierwsza tak duża robota i już teraz wiem co zrobiłbym inaczej, lepiej może szybciej...
Co do lusterek to w graficie będą tylko ramki (te najbliżej szkła, były na fotce) i mocowanie do drzwi, ten duży panel z tyłu pozostał w calypsosport :) i już po założeniu prezentują się całkiem całkiem.
oki, idę sprawdzić ile na zewnątrz jest stopni mrozu :]

veronx 

Doczy: 05 Sty 2009
Skd: over the rainbow
Wysany: 2009-01-07, 18:06   

gratuluje zapału i sił do takiego remontu ja podobne akcje przeżyłem z moim byłym golfem 3 , między innymi wymieniałem silnik , również doświadczeń mi to dostarczyło wielu , raz jeszcze gratuluje teraz będziesz miał furkę jak trza :-)

southOFheaven 

Wysany: 2009-01-18, 15:07   

jak tam postepy z coupetka? :roll:

raven 
poza dobrem i złem

Wysany: 2009-02-04, 06:38   nowe zdjęcia

trochę kiepskie światło ale oto efekt końcowy :)

oczywiście prace muszą iśc dalej ale to już na spokojnie :wink:

ChriS 
Miłośnik literki M

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2009-02-14, 19:48   

Gratuluję.Jak na gościa bez "szkół" w tym kierunku to super.
Ja też oglądałem Monster Garage,ale tak mi nie wychodzi :mg:

Szkoda ,że mieszkasz tak daleko ode mnie,bo bym Ci podrzucił moją e30 :)

BULLET 

Doczy: 02 Kwi 2008
Skd: Mielec
Wysany: 2009-02-15, 12:05   

Swietna robota. tak trzymaj:)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw