hmm...
Dokładnie to jest tak, że luz na zaworze wydechowym powinien być trochę większy, bo on się bardziej nagrzewa niż zawór dolotowy i jak się nagrzeje, to luz się kasuje. ALE nie jest to regułą, ponieważ to wszystko zależy od konstrukcji głowicy. Jeżeli głowica jest tak skonstruowana, że bardzo dobrze odprowadza ciepło, to luz na wydechu nie musi być większy. Jeśli natomiast głowica nie odprowadza ciepła tak jak powinna, wtedy luz na wydechu musi być większy, dlatego bo zawór wydechowy w takiej sytuacji nagrzewa się bardziej niż zawór dolotowy.
Jeśli chodzi o BMW, to u mnie w ksiażce też jest napisane, że luz ma być taki sam na dolot i wydech. A skoro BMW podaje takie dane, musi to oznaczać, że głowica na tyle skutecznie odprowadza ciepło, że nie ma potrzeby ustawiania różnego luzu dla zaworów.
pozdro
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Mar 2004 Skąd: Warszawa Skorosze
Wysłany: 2004-04-22, 20:30
Pomimo tego, że to bloki M20, to budową głowicy moga się różnić ... hmmm Np. Dr. Zepsuj udowodnił że nasze głowice wcale tak dobrze Ciepła nie odprowadzają. Jak to jest
Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2004-04-23, 00:24, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2004-04-22, 23:46
bo sam je psul , dokrecal na oko i takie tam (czytalem watek na forum M power w ktorym pyta z jakim momentami dokrecac glowice bo nie wiedzial - a to byla juz chyba 3cia )
a ja tez ustawilem tylko na takie jak LOko pisal bo tez mi sie wydaje ze na wydechy zawsze luzniej ale nic ksiazka pisze inaczej tylko ze u mnie nic sie nie zmienlo na cieplo dalej stukaja chyba ze to nie zaorki moze cos sie przenosi
Mnie też się wydaje że na zimnym coś stuka. hehe To chyba taka rodzinna choroba M20-stek Jesli pojadę do Torunia, to posłuchacie co to i może mi powiecie jeśli sie mylę.
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...