Witam. Mam kilka pytań odnośnie klimatyzacji. Posiadam klimę dwustrefową na gaz r12. Zeszłego lata chodziła(dobijałem czynnik) lecz jesienią nastąpiła awaria, nieszczelność. Ostatnio przy wyciąganiu chłodnicy wody, zauważyłem że w kilku miejscach chłodnica klimy jest zielonkawa-pewnie przez te miejsca ulatniał się gaz Czy wymienić chłodnicę, osuszacz, i wszystkie uszczelnienia(oringi-gdzie je można dostać) i pozostać przy r12(mam możliwość nabicia) Czy Przerobić na r134:Chłodnice i tak bym musiał wymienić-czy chłodnice do r12 i r134 są takie same?Wymienić osuszacz,oringi - Dorwać gdzieś z rozbitka przewody z nowymi gniazdami do nabijania, przepłukać układ i będzie to chodzić? Mam tez pytanie odnośnie tego węza:http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=GA71&mospid=47338&btnr=64_0715&hg=64&fg=60 nr 1. Metalowa końcówka jest przykręcona do sprężarki, natomiast zaraz gdzie się łączy z gumowym wężem można poruszać nim na boki tzn. obracać gumowy waż względem zakucia w lewo i prawo. Tak powinno być?
Dzięki za odpowiedzi. A wiesz może gdzie kupić te wszystkie oringi? Też chciałbym powymieniać na nowe. Patrzyłem w etk to mają nietypowe wymiarynp. 17,17mm itp. Chyba może być z tym problem. Kupował to ktoś juz?
Dzięki koledzy za wyczerpujące odpowiedzi:) Uszczelki zamówię w aso( a może ktoś mógłby zamówić jak u siebie w mieście ma aso?) Np. wpłacam na konto wczesniej kase i na jakieś browarki też się znajdzie:) a co do skraplacza to nie wiem jeszcze na ile jest czujników zobacze w weekend.
[ Dodano: 2009-02-26, 20:30 ]
Mam jeszcze jedno pytanie zabrałem sie za zmiane chłodnicy uszczelniaczy i osuszacza i problem tkwi w osuszaczu. Mam chyba jakiś nietypowy nowy co kupiłem nie pasuje. Mój stary jest długi i wąski nowy jest szeroki i krótszy. W starym przewody od klimy nachodziły na gwint w osuszaczu w nowym mają wejść do środka-w środku jest gwint. Czy były jakieś inne typy czy mam kombinowaną klime jakaś? W realoem pokazuje ten osuszacz co sprzedali mi w sklepie. I jeszcze jedno przewód od sprężarki do chłodnicy ma na końcu przy chłodnicy nie ruchomą nakrętke tak że musiałem odciąć ze starej chłodnicy mocowanie tego węża i kawąłek rurki żeby móc obracać całym wężem żeby go odkręcić.