BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Swap e30 2.0 12v na 2.5 12v - problem
Autor Wiadomość
Lechu 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2008-10-25, 19:32   Swap e30 2.0 12v na 2.5 12v - problem

Witam,
zabrałem sie za swapa w mojej e30. Początkowo siedział w niej m20b20 z 91 roku z sondą i na nowszym złączu diagnostycznym. Teraz siedzi juz włożony m20b25 z 86 roku, bez sony i na starym złączu diagonostycznym. Przełożylismy silnik z całą wiązką i komputerem.

Jedynym problemem była okrągła kostka łącząca wiązke silnika z puszką bezpieczników, w silniku 2,5 jest 11 pinów, w puszce bezpieczików sporo więcej, no ale to kwestia braku sondy itp- niezgadzają się również numery pinów- jednak dowiedziałem się ze po złożeniu, powinno być ok. I teraz- czujniki na liczniku, działają, komp chceck działa. Nie działają-el szyby i grzane fotele, dmuchawa nagrzewnicy, oraz co najgorsze silnik nie dostaje prawdopodobnie prądu, a ni na krokowy, ani iskry na swiece. Rozrusznik kręci tak jak należy.

W czym może być problem?

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2008-10-25, 20:06   

Lechu napisał/a:
el szyby i grzane fotele, dmuchawa nagrzewnicy

To jest oddzielny układ elektryczny, nie ma nic wspólnego ze swapem. Co do sondy to nie znajdziesz pinów odpowiadających za nią w złączce z bardzo prozaicznej przyczyny........... kabelki od sondy idą do komputera ; ] ciężko mi myślenie wychodzi bo jestem po całym dniu zajęć ale zaraz postaram się jeszcze coś wymyślić.

E30 + E91

Lechu 

Wysłany: 2008-10-25, 20:12   

Z tą sondą faktycznie tak jak piszesz, więc czemu u mnie jest wiecej przewodów niż w nowym silniku? Tamta e30 też miała check, z tym, że ja mam ABS ale to też oddzielny moduł i wiązka. Czemu nie działaja te szyby itd? Prąd podłączony niby prawidłowo. :(

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2008-10-25, 20:19   

A bezpiecznik sprawdziłeś?? :wink:

[ Dodano: 2008-10-25, 20:27 ]

Może to ci trochę pomoże :wink:

E30 + E91

Lechu 

Wysłany: 2008-10-25, 20:28   

W pierwszej kolejności, szyby szybami, ale silnik krokowy wogole nie dostaje prądu i brak iskry.

Guta 

Wysłany: 2008-10-25, 20:29   

Lechu napisał/a:
Z tą sondą faktycznie tak jak piszesz, więc czemu u mnie jest wiecej przewodów niż w nowym silniku? Tamta e30 też miała check, z tym, że ja mam ABS ale to też oddzielny moduł i wiązka. Czemu nie działaja te szyby itd? Prąd podłączony niby prawidłowo. :(

Przy rozruszniku oprócz kabla od automatu jest kabel który podczas kręcenia rozrusznikiem odłącza akcesoria,dotknij nim do masy i sprawdż wtedy szyby.

Pozdrawiam

Lechu 

Wysłany: 2008-10-25, 20:36   

Jest tam faktycznie kabel żołto-czarny, zobacze tak jak radzisz, wygląda tamm równiez na to że brakuje jednego kabla-jest jedno miejśce na wpięcie,może mieć to związek z całym prądem na silnik?

[ Dodano: 2008-10-25, 20:41 ]
Cypisek napisał/a:

Może to ci trochę pomoże :wink:

Myślę że pomoże :wink: , sprawdze czy odpowiednie kable się zgadzaja
Ostatnio zmieniony przez Lechu 2008-10-25, 20:39, w całości zmieniany 1 raz  

sowin19 
sowa

Wysłany: 2008-10-25, 20:44   

Cypisek napisał/a:
A bezpiecznik sprawdziłeś?? :wink:

Nie chcę za nikogo odpowiadać, ale myślę że Cypisek, miał na myśli bezpiecznik/przycisk, który jest przy przyciskach od otwierania szyb (ten 3/5). Sprawdź to czy nie jest wyciśnięty, miałem podobną sytuację z szybami a w tym samym czasie brakło mi paliwa i szukałem "igły w stogu siana".

Lechu 

Wysłany: 2008-10-25, 20:46   

sowin19, i ten bezpiecznik również sprawdzałem - ale dzięki za odpowiedz.

[ Dodano: 2008-10-25, 21:33 ]
Czy jest możliwe, że po złym wpięciu tego złącza (mijanie się pinów) czyjniki w liczniku zaświęcą się a reszta będzie martwa?

[ Dodano: 2008-10-26, 16:38 ]
Wiem już prawdopodobnie w czym problem, do rozrusznika powinny isc 4 kable?? +, - i ma inne cieńsze, żółto czarny od dolu i jeden którego u mnie brak od góry??

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2008-10-27, 10:40   

Lechu napisał/a:
Wiem już prawdopodobnie w czym problem, do rozrusznika powinny isc 4 kable?? +, - i ma inne cieńsze, żółto czarny od dolu i jeden którego u mnie brak od góry??

3 sztuki - gruby średni i cienki. i masa na obudowie

[ Dodano: 2008-10-27, 10:46 ]
AA zapomniałem do grubego są przykręcone 2 kable, jeden ze strony akumulatora a drugi pewnie od alternatora.

E30 + E91

Lechu 

Wysłany: 2008-10-28, 12:25   

Problem rozwiązany :) Brakowało dodatkowego plusa. Ale z szybami mam dalej problem. Nie wiem czy nie brakuje tego kabla masowego który odłącza akcesoria tak jak pisał Guta

Guta 

Wysłany: 2008-10-28, 13:03   

Lechu napisał/a:
Problem rozwiązany :) Brakowało dodatkowego plusa. Ale z szybami mam dalej problem. Nie wiem czy nie brakuje tego kabla masowego który odłącza akcesoria tak jak pisał Guta

A sprawdzałeś czy działają przy otwartych drzwiach?u mnie działały tylko na otwartych,a po podłączeniu tego kabelka do masy na stałe zaczęły działać normalnie,uszkodzony był ten odłącznik akcesoriów w automacie.

Lechu 

Wysłany: 2008-10-28, 22:25   

U mnie do rozrusznika ida takei kable: zasilający prosto z akumulatora, masa z wiazki, żółto-czarny z wiązki i to wszystko, na górze widać puste złącze tak jakby brakowało jakiegoś cienkiego przewodu.

[ Dodano: 2008-11-02, 11:05 ]
Witam ponownie, szyby już działają, dzięki za odpowiedz. Teraz mam inny problem :( Brak iskry na swiece, do cewki prad dochodzi z cewki juz nie wychodzi. Sprawdzałem na 2 cewkach wiec to chyba nie jest problem że przepalona. Nie mam pojęcia o co chodzi :(

[ Dodano: 2008-11-03, 18:24 ]
Do tego prawdopodobnie wtryski sie nie otwierają, jeśli ktoś spotkał sie z takim problemem proszę o poradę, raczej chodzi o jakiś dodatkowy plus w złączu.

Guta 

Wysłany: 2008-11-13, 20:14   

Lechu napisał/a:

Do tego prawdopodobnie wtryski sie nie otwierają, jeśli ktoś spotkał sie z takim problemem proszę o poradę, raczej chodzi o jakiś dodatkowy plus w złączu.

Mam rozwiązanie naszych problemów,no mojego na 100% bo już sprawdziłem.
Trzeba podłączyć zielony kabelek z 3pinowej szarej kostki która jest przy wtyczce do komputera w schowku do plusa po stacyjce i śmiga.
Info od Grześka co ma 4,4 w e30 :beer: :beer:

Pozdrawiam

Lechu 

Wysłany: 2008-11-16, 19:32   

Guta - zgadza się, dodatkowo 2 inne przewody są od ekonomizera i obrotmierza, biały i niebieski. Pozdrawiam[/b]

kamil.k 
złota ronczka

Wysłany: 2009-03-01, 20:51   

a jakie problemy napotkam podlaczajac wiazke m20b25 na motronicu 1.3 z wiazka m20b20 na l-jetronic :?: czy mi sie wydaje czy musze porzezbic cos :?: :D

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Koko 
Nadworny upalacz

Wysłany: 2009-03-01, 22:31   

witam podepne sie do tematu
u mnie po swapie z 1.8 na 2.5 tez nie działały szyby, lusterka,dmuchawa,klima brak plusa po zapłonie też zbieg okoliczności??

kamil.k 
złota ronczka

Wysłany: 2009-03-02, 20:42   

Koko napisał/a:
witam podepne sie do tematu
u mnie po swapie z 1.8 na 2.5 tez nie działały szyby, lusterka,dmuchawa,klima brak plusa po zapłonie też zbieg okoliczności??

a pod maska podlaczałes cos wiecej oprócz tego okrąglego złącza ?? jakos nigdy nie przygladałem sie instalacji pod maska i nie wiem co i jak tam jest popodłączane a wole wiedziec bo może w tym tygodniu bede to podłaczał i nie chciałbym niespodzianek :D

gtszudi 

Wysłany: 2009-03-03, 21:56   

Lechu napisał/a:
U mnie do rozrusznika ida takei kable: zasilający prosto z akumulatora, masa z wiazki, żółto-czarny z wiązki i to wszystko, na górze widać puste złącze tak jakby brakowało jakiegoś cienkiego przewodu.

[ Dodano: 2008-11-02, 11:05 ]
Witam ponownie, szyby już działają, dzięki za odpowiedz. Teraz mam inny problem :( Brak iskry na swiece, do cewki prad dochodzi z cewki juz nie wychodzi. Sprawdzałem na 2 cewkach wiec to chyba nie jest problem że przepalona. Nie mam pojęcia o co chodzi :(

co do braku iskry na swiecy , podlacz pod przewod zasilajacy cewke lampke i zobacz jak swieci , bo moze na cewke isc napiecie , aczkolwiek pod obciazeniem nie bedzie miala zasilania , a jak nie to pociagnij od aku do cewki i zobacz wtedy czy bedzie iskra.

kamil.k 
złota ronczka

Wysłany: 2009-03-09, 22:40   

dobra panowie troche popatrzylem na te kable i te dwa schematy i widze ze brakuje mi 5 pinow w starej wtyczce które najprawdopodobniej sa w nowej wtyczce.

czy może wystarczy tylko jak skrece te wtyczki i puszcze plusa ze stacyjki do tej 3 pinowej wtyczki i wszystko bedzie hulalo czy cos jeszcze podłaczac :?:

te dodatkowe piny w nowej wtyczce a ktorych nie ma w starej to :

9. TD speed signal - black co ta za kabel :?: do predkosciomierza czy nie :?:

12. CARB DME control unit /engine plug - green cos z kompem tylko o co chodzi :?: :D

14. TACH speedometer signal -black/white znowu cos z predkoscia tylko czego :?:

15. P/N starter / engine plug -black/green cos z rozrusznikiem :?:

20. FTM - pojęcia nie mam bladego o co z tym chodzi :)

pomoże ktos rozszyfrowac co jest co :?:

Szajbaa 
Fan Marki

Wysłany: 2009-03-10, 12:30   

a co do tej kostki 3pinowej to poszukajcie bo ona powinna byc gdzies przy schowku schowana, nawet mialem tą kostke w wąskiej 318 gaznik i nie trzeba ciagnac zadnych kabli ze stacyjki.

zielony zielono czarny to zawsze byly kable jakies plusowe, więc moze ci zabraknac jakiegos pradu, powinny sie pokrywać niemal w kazdym silniku podłacz i zobacz czy kreci czy jest iskra, tak jak mowie nic nie ciagnij tylko poszukaj przy schowku wtyczki.
Ostatnio zmieniony przez Szajbaa 2009-03-10, 12:33, w całości zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Wysłany: 2009-03-11, 01:48   

prawie wszystko juz podłaczyłem tylko z tego co zauważylem mam jedna wolną 2 pinową wtyczke ktora wychodzi z wiazki razem z wtyczka od krokowego.co to jest .gdzies kiedys mialem jakies fotki gdzie była opisana cała wiązka i nie moge znalesc

Szajbaa 
Fan Marki

Wysłany: 2009-03-11, 08:46   

kamil.k napisał/a:
prawie wszystko juz podłaczyłem tylko z tego co zauważylem mam jedna wolną 2 pinową wtyczke ktora wychodzi z wiazki razem z wtyczka od krokowego.co to jest .gdzies kiedys mialem jakies fotki gdzie była opisana cała wiązka i nie moge znalesc

hmm albo przepustnica albo to ustrojstwo co do filtra weglowego idze pod przepustnicą.

hmm przepustnica ma 3 piny, więc chyba to drugie
Ostatnio zmieniony przez Szajbaa 2009-03-11, 08:46, w całości zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Wysłany: 2009-03-12, 00:45   

no auto odpaliło ale jest kilka ale .po odpalenie wchodzi odrazu na wysokie obroty . silnik pochodzi z automatu może to przez to :?: jakies pomysły :?: odlacząłem przeplywomierz nie pomogło.wyglada na nie rozbierany.klapka chodzi lekko nie zacina sie ani nic.krokowy tez odlaczałem i podmieniałem i tez bez zmian

nie działa mi obrotomierz:?:

nie wiem co to jest za rurka wychodzaca od spody przepustnicy.taka cienka z 8 mm ktora na koncu jest sporo grubsza z fi 30mm i cos sie pewnie w nia wklada tyko nie wiem co.nie wiem pod co to podlaczyc :?:

może ta wtyczka co zostal to jest od skrzynie automatycznej :?: do silnik z tak współpracował .druga taka sama jest w schowku przy wtyczce kompa o ile mnie pamiec teraz nie myli

Szajbaa 
Fan Marki

Wysłany: 2009-03-12, 08:52   

no ta rurka to to ustrojstwo o którym ja mowie do filtra weglowego i ta kostka co mowisz wolna to od tego

[ Dodano: 2009-03-12, 08:54 ]
http://bmwfans.info/origi...13/ill-13_0205/

a moze ta regulacja na przepustnicy trzyma wysokie obroty?? słychac to pstrykniecie jak zamyka sie przepustnica??
Ostatnio zmieniony przez Szajbaa 2009-03-12, 08:59, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu