BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
M20B25 - nierówna praca na jałowym
Autor Wiadomo
Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-03-27, 22:56   M20B25 - nierówna praca na jałowym

Jak w temacie, na jałowym po pierwsze obroty są trochę za niskie (jak dla mnie) 550 - 600 i ogólnie samochodem trochę trzęsie.

Myślałem ze to krokowy, ale wydaję się być sprawny, tj. po jego odłączeniu jest jeszcze gorzej.
Sprawdziłem czujnik temp miernikiem i z tego co podają w literaturze działa wzorowo (ten z niebieka wtyczką)

Czujnik położenia przepustnicy był źle wyregulowany, poprawiłem. tj. przy zamkniętej przepustnicy na nóżkach "2" "18" jest 0, przy otwartej przepustnicy jest nieskończona rezystancja, a z kolei na 3 18 jest 0 przy max otwartej. (według literatury tak powinno być)

Ogólnie rozebrałem cały uk. dolotowy (tj, do przepustnicy)
- guma od przepływki do przepustnicy była czysta (nie było w niej oleju)
- krokowy został przeczyszczony
- wszystko złożone i uszczelnione

apropo tego rozbierania od spodu przepustnicy wchodzi gumowy wąż podłączony do jakiegoś czegoś (wtyczka dwu-pinowa) i chyba jest to ten dodatkowy wtrysk rozruchowy, ale nie jestem pewien. Ktoś wie co to jest ?

Przepływka też wydaje się być sprawna, bo po jej odłączeniu samochód prawie gaśnie.

Sprawdzałem cewkę i na uzwojeniu pierwotnym mam 0.8 oma, na wtórnym 5.52 kilo oma
gdzie wartości katalogowe (z książki Sam naprawiam bmw e30) wynoszą 0.5 i 6 kilo omów.

Jedyne czego nie sprawdziłem z czujników to czujnik obrotów, i sonda lambda (bo nie wiem jak sprawdzić czy są sprawne)

Dodam też ze czasami zdarza się tak że gdy uruchomię samochód (zimny), to przez chwile (pare minut) jest ok (tj. obroty na poziomie 800-900) ale po jakimś czasie spadają do 550 -600.

Jest to upierdliwe, bo zdarza się ze samochód potrafi zgasnąć na światłach.

Aha, kable zapłonowe, świece, palec rozdzielacza wymienione.

Ma ktoś jakieś propozycje gdzie szukać ?

PS: po zmianie czujnika, należy resetować komputer żeby zauważył różnice? i jeżeli tak to jak wykonuje się taki reset ? Dodam że posiadam komputer motronic

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2009-03-27, 23:13   

Piotrek325 napisa/a:
apropo tego rozbierania od spodu przepustnicy wchodzi gumowy wąż podłączony do jakiegoś czegoś (wtyczka dwu-pinowa) i chyba jest to ten dodatkowy wtrysk rozruchowy, ale nie jestem pewien. Ktoś wie co to jest ?

To jest wężyk z pochłaniacza oparów paliwa (czarna, walcowa puszka obok zbiorniczka wspomagania).

Generalnie wyjmij i dokładnie wyczyść silnik krokowy. To, że po jego odłączeniu jest gorzej nie znaczy, że działa w 100% poprawnie.

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2009-03-27, 23:17   

alexil napisa/a:
Generalnie wyjmij i dokładnie wyczyść silnik krokowy. To, że po jego odłączeniu jest gorzej nie znaczy, że działa w 100% poprawnie.

ogólnie to czyściłem go już wielokrotnie, chodzi bardzo swobodnie, tj. gdy nim poruszam w ręku, to słychać jak się obraca ten pół księżyc, a przy przekręconym kluczyku słychać jak buczy (to chyba normalny obiaw)

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-03-29, 11:07   

ja bym stawiał na lewe powietrze.zawsze tak mialem ze jak obroty byly na niskie to gdzies ciagnale lewe powietrze tymbardziej ze raz ci odpalił i mial normalne obroty

na forum byl opisywany sposób z psikaniem gazem do zapalniczke wiec możesz wyprubowac.musisz sprawdzic wszystko co tylko sie da.moze bagnet zle jest wsadzony,korek nie dokrecony,albo pokrywa zaworow.waz od odmy pekniety tak jak u mnie.czasem chodził normalnie a czasem nie i nagle okazalo sie ze waz od odmy przy pokrywie pekniety

dobrze bedzie jak odlaczysz aku na nocke zeby sie komp zresetował

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2009-03-30, 20:34   

a jak powinna być wyregulowana przepustnica ? bo jest na niej taka śruba do regulacji otwarcia. ona powinna być tak ustawiona ze przepustnica w momencie puszczenia gazu jest szczelnie zamknięta ?

Ma ktoś doświadczenie w tym temacie ?

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-03-30, 20:42   

Piotrek325 napisa/a:
a jak powinna być wyregulowana przepustnica ? bo jest na niej taka śruba do regulacji otwarcia. ona powinna być tak ustawiona ze przepustnica w momencie puszczenia gazu jest szczelnie zamknięta ?

Ma ktoś doświadczenie w tym temacie ?

było kiedys o tej srubce i tak naprawde nie wiadomo po co ona jest w motronicu no ale jest i juz.przepustnica według mnie powinna sie zamykac na tyle na ile pozwala jej własna geometria.na wolnych obrotach jest caly ten kanał bocznikowy i tamtedy silnik zasysa powietrze chba ze i sie przewidzialo ...

u mnie przepustnica nie opiera sie o ta srubke wogule i wszystko jest ok :)

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: