BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
CZY WYMIANA SAMYCH USZCZELNIACZY ZAWOROWYCH COS DA? POMOCY!
Autor Wiadomo
maju e30 

Pomg: 1 raz
Doczy: 02 Kwi 2009
Skd: KOŁO
Wysany: 2009-04-03, 15:12   CZY WYMIANA SAMYCH USZCZELNIACZY ZAWOROWYCH COS DA? POMOCY!

Problem jest następujący: podczas schodzenia z obrotów między 3000 a 2500obr/min pojawia sie spore dymienie z wydechu. Pytanie brzmi czy sama wymiana uszczelniaczy zaworowych coś da? e30 325e 122km silnik ma swoją moc ale zachodzi takowe zjawisko natomiast podczas przyspieszania tego nie ma... JEŚLI KTOS MIAŁ TAKIE COS TO DAJCIE ZNAC. Mechanik powiedział ze to nic nie da ale chce zobaczyc kilka opini bo zgłupiałem.

STOP mechanikom-laikom!!!

CHCESZ MIEĆ DOBRE AUTKO??? ...buduj sam!

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2009-04-03, 15:22   

Jaki jest kolor tego dymu?

E30 + E91

maju e30 

Wysany: 2009-04-03, 15:41   

Niebieski. To czysty olej...

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-04-03, 15:58   

a nie pierścień któryś klęknął?....

zazwyczaj jak na rozgrzanym silniku kopci podczas hamowania biegami to pierścienie klękają a nie uszczelniacze zaworowe... naprzykłąd hamujesz na czerwonym redukując biegi stajesz a za chwilę wyprzedza cię błekitny obłoczek otulając przechodniów na pasach :lol:

uszczelniacze jak są walniete to podczas postoju naprzykład prze znoc olej spływa po zaworach do gara i jak rano zapalasz to sąsiedzi zastanawiają się czy na oplale nie jeździsz...bo wali obłokami dopuki nie wypali oleju z denek tłoków...

czasem jest też tak, że przy przelanym olejm ponad wskaźnik max silniku nadmiar wywala przez odmę ze skrzyni korbowej do dolotu stąd kopcenie ale zazwyczaj podczas ostrego butowania podczas wyprzedzania lub długiej jazdy w trasie ale to też wskazuje na klękające pierścienie i wicher w skrzyni korbowej...

i zawsze znika olej w dużych ilościach....

Jednak może faktycznie są już przegrzane i skruszałe uszelniacze i kopci...najprościej to przed dłuższym postojem autka np. noc wykreć świece dwie wystarczy oczyść i wkręć, dlaczego ? bo świece sa umieszczone poniżej zaworów i jeżeli cieknie góra to musi spływać po świecach, rano je wykręć i jeżeli będa mokre to cieknie przez uszczelniacze po zaworach olej ale jak będa suche znak że ciągnie przez pierścienie.

maju e30 

Wysany: 2009-04-03, 16:11   

Przy odpalaniu prawie nie kopci wcale. Olej znika ale jeszczenie wiem ile bo auto mam niedługo. Pojawia sie pytanie jesli bede zmieniał pierścienie to co do tego jeszcze zmienić? Panewki profilaktycznie czy jeśli beda ok to zostawić jak jest? Pytam bo fachowa rada to fachowa rada...

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2009-04-03, 17:05   

Jak robić to wszystko, zrobisz panewki korbowe, panewki główne zostawisz stare. Zrobisz 1000 km panewka główna się obróci i beret.

E30 + E91

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2009-04-03, 19:51   

maju e30 napisa/a:
Przy odpalaniu prawie nie kopci wcale.

a kopci zimny silnik czy jak się dopiero rozgrzeje to zaczyna kopcić na niebiesko?

Najpierw znajdź przyczynę później zastanawiaj się jak to naptrawiać i co wymieniać... nie dziel skóry na niedźwiedziu...

a tam Cypisek co ma panewka do pierścieni? pozatym od razu panewka się obróci...niby od czego ma się obrócić? panewki się obracają jak silnik bez oleju chodzi i zetrze się warstwa ślizgowa wtedy momentalnie stal z panewki przywiera do wału korbowego i ją obraca...podobnie jak z klockami jak się zetrą i podczas hamowania stalowa wkładka klocka przywrze do tarczy to potrafi się tak zapiec że auto przyjeżdża do mnie na lawecie bo blachy klocków trzymają tarcze i koło się nie kręci. dopuki jest olej pomiedzy panewką a wałem będzie się kręcić i nic się nie zatrze. Nie wbijaj koledze takich wiadomości bo zaraz wpadnie w panikę że mu się silnik sypie i trzeba remont kapitalny robić albo szukac nowego silnika lub zaraz posypią się jak z worka wypowiedzi tylko SWAP na S50!!!

:roll:
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-04-03, 19:55, w caoci zmieniany 2 razy  

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2009-04-03, 20:20   

U mnie to samo było. Zrobiłem głowicę tzn. wymieniłem 2 zawory i prowadnice (poprzedni właściciel chyba miał kolizję, były krzywe), wszystkie uszczelniacze i po zabiegu przestał kopcić i telepać. Ale przed robotą zmierzyłem ciśnienie na cyl. i miał odpowiednio od 10,1 9,2 10,5 10,8 więc padło na głowicę. Tam gdzie było niskie uciekało przez zawór - nie domykał.

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysany: 2009-04-03, 20:28   

MARAS, jestem zdania że jak robić to wszystko, jedna robota a chociaż będziesz miał pewność że dłużej pojeździsz.

E30 + E91

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2009-04-03, 20:47   

Cypisek napisa/a:
MARAS, jestem zdania że jak robić to wszystko, jedna robota a chociaż będziesz miał pewność że dłużej pojeździsz.

Zgadzam się Cypisek z Tobą jestem podobnego zdania ale czasem dochodzi do głosu kwetia finansowa prawda? Sam wiesz że koszt takiego remontu nie jest mały nawet gdy robisz to sam i płacisz tylko za czesci. Aco jak nie masz zaplecza typu miejsce warunki i narzędzia musisz to komuś zlecić a to tez niestety kosztuje.

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-04-03, 21:43   

ja mam podobną sytuacje z dymieniem z tym ze u mnie kopci jak stoi.jak zmieniaelm silnik nie chodził 2 tygodnie.jak wiadmo zanim go włożylem zagladałem do niego i kladłem na boki.po wsadzeniu i odpaleniu normalnie kolana mi sie ugieły tak kopcił :shock: ale odpalił od strzała :D

pierwsze 5 minut kopcił jak cholera i nei wiedzialem co jest grane.ostygl odpalam a on znowu wali taki dym ze w oczy az szczypało i przy dodaniu gazu normalnie mgle robil napodwórku.po trzecim odpaleniu i rozgrzaniu dymienie ustało i kamien troche spadl mi z serca ale i tak nie jestem pewien czy to tylko uszczelniacze bo jak zagladałęm do silnika to za ciekawie w srodku.spuscilem stary olej i było go moze z 3 litry.póki co silnik chodzi dobrze ,ma moc itd.kopci tylko chwile po odpaleniu ale jak sie da gazu.przy odpaleniu bez gazu i dosyc wolnym ruszeniu przez pierwsze kilkanascie sekund nic nie kopci.potrafi zakopcic jak go sie przycisnie i to całkiem niezla chmurke puszcza ale trzeba bedzie zrobic remont zeby miec pewny silnik :)

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

maju e30 

Wysany: 2009-04-05, 20:55   

Zauważyem ze po odpaleniu gdy doda sie gazu to idzie czarny dym... a dziś jeszcze uszczelka pod głowicą ;/ wic problem z głowy. Będzie profilaktyka...

Grzesiek2290 
fck vanos!

Pomg: 13 razy
Doczy: 01 Wrz 2008
Skd: B-stok
Wysany: 2009-04-05, 21:22   

A tak w temacie to i ja mam pytanko...

Pacjent M50B25 non-vanos i jest problem tego typu że czasami jak z rana odpalę i lekko przygazuje (nie wysoko, do 2.5-3k starczy) to rzuci niebieskim dymem.

No i przy schodzeniu z obrotów kopci tak samo czyli że np. wyprzedzam i dwójka 6500 zmiana na 3 i puszcza dyma, trójka, zmiana na 4 i puszcza dyma, i tez przy schodzeniu z obrotów właśnie też za mną ciągnie się chmura dymu niebieskiego więc co obstawiać?

Uszczelniacza czy pierścienie?

Kompresje myśle ze może jutro albo we wtorek zmierzę dla ustalenia przyczyn w razie co.

ps.olej to jej smakuje niesamowicie...
Ostatnio zmieniony przez Grzesiek2290 2009-04-05, 21:23, w caoci zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2009-04-05, 21:52   

Grzesiek2290, pomiar kompresji w 100% nie oddaje stanu faktycznego pierscieni itd. kompresje możesz miec ok a jak olejowe bede do :cenzura: to bedzie piła olej i kopciła

czy uszczelniacze czy pierscienie niby ciezko powiedziec ale bardziej pierscienie , chociaz przeciez jak sa zuzyte uszczelniacze to przy duzych obrotach cisnienie w skrzyni pulsuje i wpycha mgiełke oleju za zawory itd. ale do tego potrzebne byłyby jeszcze troche wytarte prowadnice zaworowe.ogólnie to mi sie wydaje ze zużyte uszczelniacze moga byc powodem tego ze wcina olej ale dymu to za wiele z tego widac nie bedzie

Grzesiek2290 
fck vanos!

Pomg: 13 razy
Doczy: 01 Wrz 2008
Skd: B-stok
Wysany: 2009-04-05, 21:55   

Kopci tylko po przegnonieniu ,a na co dzień jest spokój. Sęk w tym że olej ubywa dość szybko ale mam mały fuck-up z oringiem od bagnetu. Ale tak czy siak olej znika ,a dymu za dużo to ona nie robi ;/

maju e30 

Wysany: 2009-04-06, 10:12   

No dobra... a może ktos podać jakiej firmy są dobre cześci tzn panewki, pierścienie.

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2009-04-06, 14:30   

maju e30, jest inny temat na technicznym o remoncie m20 wiec poszukaj a sie dowiesz.wystarczy ze przejerzysz moje ostatnie posty i cos znajdziesz :)

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2009-04-06, 20:01   

A ja mimo wszystko zaczął bym od zdjęcia głowicy i się jej przyjrzał. Jeśli okaże się że dół to i tak głowicę trzeba zdjąć.

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2009-04-07, 12:49   

maju e30 napisa/a:
Zauważyem ze po odpaleniu gdy doda sie gazu to idzie czarny dym... a dziś jeszcze uszczelka pod głowicą ;/ wic problem z głowy. Będzie profilaktyka...

czarny dym w benzyniaku jest oznaką za bogatej miesznaki nie przepala paliwa i wydobywa się czarny dym... tak samo jak diesel po dopaleniu kopci to zazwyczaj nie dopala ropy ze względu na słabe grzanie świec żarowych...lub chiptuning... czytaj zwiększeni dawek paliwa i chmurki podczas zmian biegów :)
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-04-07, 12:51, w caoci zmieniany 2 razy  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: