BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Co to może być? M40 Czy nowy rozrząd może hałasować?
Autor Wiadomo
Z-Stardust 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 05 Maj 2009
Skd: planeta Ziemia
Wysany: 2009-05-14, 23:28   Co to może być? M40 Czy nowy rozrząd może hałasować?

M40 nie odpalany od roku. Wymiana uszczelki pod głowicą + nowy kompletny rozrząd. Silnik zapala i pracuje prawidłowo z tym, że niepokojące dzwięki wydaje z siebie. Hałas jest cichy i jest słyszalny na wolnych obrotach około 800 rpm. Najbardziej jednak daje się we znaki jak delikatnie rusze przepustnicą tak aby na poment pojawiło się 1000 rpm i znowu wróciło do 800. Czyli w momencie zmiany prędkości obrotowej. Na równych obrotach i powyżej 1000 rpm ja tego już nie słysze. Wszystko jest zdjęte tzn pracuje sam silnik bez pomp, alternatora wiskozy itp.

To dzwięk jakby jęczącego łożyska czy coś takiego ale jak wyżej wszystkie rolki są nowe + pasek dayco.

Jest to na 100% dzwięk z przodu silnika i jakbym miał nazwać ten dzwięk jakoś to nazywał by się "pojękiwaniem z dodatkiem szumo-szmeru"

Czy wasze umysły napotkały kiedyś na coś podobnego?

Pomóżcie jak możecie

bono20002 
W.G.M.

Pomg: 9 razy
Doczy: 05 Mar 2008
Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2009-05-15, 16:35   

do usunięcia, mój umysł okazał sie mało myslący
Ostatnio zmieniony przez bono20002 2009-05-15, 16:38, w caoci zmieniany 1 raz  

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-05-17, 12:19   

rozrzad na pasku jest cichszy od łąncuchowego, ale moze jęczeć rolka na napinaczu jeżeli łożysko w niej choć trochę matendencję do zacinania... już się z tym spotkałem nowa rolka Ruville szumiała nawet gdy kręciłem nią w ręku po wyjęciu z pudełka i chodziła z lekkim oporem po założniu pasek podczas przyśpieszania ślizgał się zanim jej nie rozpędził

Drugim objawem jest gdy pasek nie idzie równo przez środek wszytkich rolek jest np. przesuniety w stronę krawędzi zewnętrznej kołą. Na wałku rozrzadu to zwłaszcza widać wtedy pasek jeżdzi krawędzią boczna po krawędzi bieżni rolki napinacza lub rolek prowadzacych pasek.

Trzeci przypadek rurka smarująca łożyska w obudowach wałka rozrzadu jest zapchana olej nie płynie i nie smaruje i wałek chodzi na sucho...

jednak stawiam na pierwsze dwa przypadki

Kruszon 

Doczy: 04 Maj 2008
Skd: Białystok
Wysany: 2009-05-17, 13:01   

Zostaje jeszcze jedna mozliwosc, mianowicie za mocno napiety pasek rozrządu.
Zmniejsz naciag i powinno ucichnąc.
Ostatnio zmieniony przez Kruszon 2009-05-17, 13:01, w caoci zmieniany 1 raz  

beryl 

Doczy: 11 Lis 2007
Skd: WPR
Wysany: 2009-05-17, 14:43   

Kruszon napisa/a:

Też kiedyś za mocno naciągnąłem pasek i było słychać takie jęki.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-05-17, 15:35   

beryl napisa/a:
Kruszon napisa/a:

to tez prawdopodobne prawidłowo napięty pasek powinien się dać skrecić pomiedzy kołem rozrzadu a kołem wału o 90 stopni
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-05-17, 15:36, w caoci zmieniany 1 raz  

Z-Stardust 

Wysany: 2009-05-17, 21:21   

Wczoraj rozebrałem to wszytko raz jeszcze... i skęciłem spowrotem bo nic niepokojącego nie zaobserwowałem. Rolki cicho się kręcą w rękach, napięcie paska ok ale po założeniu znowu to samo. Zrobiłem taki "przyżąd" używając... kawałka listewki (hehe) i tym oto "przyżądem połączyłem wystająca nakrętke rolki napinającej z moim uchem i co udało się ustalić to to, że ta rolka rzęzi. Trochę zaoszczędziłem kupując MAX GEAR ale tego bym sie nie spodziewał. jestem na 90% pewny że to ta rolka jest powodem hałasów.

Pozostaje jeszcze 10%

Była ostatnio wymieniana uszczelka pod głowicą z powodu powstawania "masełka" i tu niepokoi mnie to co napisał MARAS

ta rurka nad wałkami może się zatkała przez tą masełkową maź?

może bezpieczniej byłoby ją zdjąć i przemyć, przedmuchac?

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2009-05-17, 21:28   

U mnie dziwne dźwięki powodował pasek rozrządu. Pojawiły się one kilka dni po wymianie rozrządu na nowy. Może podmień jeszcze pasek na inny.

Tu link do mojego tematu i filmiki z dźwiękiem:

http://beemka-klub.com/fo...1ce+d%BCwi%EAki

Z-Stardust 

Wysany: 2009-05-17, 21:46   

Ten dzwięk z linku wydaje się bardzo zblizony do tego jaki ja mam u siebie. Czyli w Twoim przypadku był to... nowy pasek? Teraz to już mnie wryło totalnie. Rolka rzęzi czy pasek rzęzi a słuchać go na rolce. Znowu jutro zgaduj zgadula. Ale dzięki i za ten trop.

[ Dodano: 2009-05-17, 21:48 ]
aha, a czy można mieć nadzieję, że to samo przestanie niebawem?

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2009-05-17, 22:07   

Z-Stardust napisa/a:
aha, a czy można mieć nadzieję, że to samo przestanie niebawem?

No u mnie nie przestało, ucichło dopiero jak założyłem nowy pasek, bodajże DAYCO, poprzedni był CONTITECH, może naciąg paska też miał znaczenie jak pisali wcześniej, ale faktem jest że po zmianie paska jest cisza. Nie ma pojęcia czy miałem za mocno/za słabo naciągnięty poprzedni pasek.

beryl 

Doczy: 11 Lis 2007
Skd: WPR
Wysany: 2009-05-17, 22:48   

MARAS napisa/a:
beryl napisa/a:
Kruszon napisa/a:

to tez prawdopodobne prawidłowo napięty pasek powinien się dać skrecić pomiedzy kołem rozrzadu a kołem wału o 90 stopni

Ba, teraz to ja to wiem.

Z-Stardust 

Wysany: 2009-05-22, 20:24   

sprawy sie maja nastepujaco. nie mam chwilowo polskiej czcionki wiec sory za to...

zostala wyminiona rolka napinacza na INA i tak samo zostala wywalona dolna rolka prowadzaca .... bo az trudno w to uwierzyc ale nie miala wymiarow takich jak trzeba. nie byla w osi z paskiem. ten swiat schodzi na psy. jeszcze koles z allegro co kupowalem caly rozrzad sie pulta ze niby wszystko jest ok z tym bublem

tak czy owak pomoglo. na zimnym jest cisza ... tylko na bardzo cieplym silniczku cos tam zaszumi ale bardzo bardzo cicho. chyba bedzie ok

poza tym... dzisiaj po niemal 2 latach postoju wyruszylem n a pierwsza przejazdzke :jupi: :beer: :beer: :brawo: :lol: :D :tak:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: