BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
problem e36 325i coupe 1994 rok (vanos)
Autor Wiadomo
miroll 
notoryczny fan serii

Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Kraków-NH
Wysany: 2009-06-29, 11:30   problem e36 325i coupe 1994 rok (vanos)

Witam, od tygodnia mam problem z e36 325i z Vanosem (silnik m50b25), po przekreceniu stacyjki w 1 pozycje nie slychac pompy paliwowej ani po pozniejszym przekreceniu w 2 pozycje silnik nie kreci, na wyjsciu ze stacyjki (czarno zielony przewod) pojawia sie +12 V, rozrusznik kreci jesli sie go zewrze na krotko. Reszta elektryki w samochodzie dziala ok.

Sprawdzilem wszystkie przekazniki w skrzynce z bezpiecznikami, ten od pompy paliwa jest ok.

Po rozebraniu deski rozdzielczej widze ze nad nogami kierowcy sa jeszcze jakies przekazniki - stad pytanie - czy ktorys z tych przekaznikow obsluguje jednoczesnie pompe paliwa i zaplon ? Zaznaczam ze +12V na czarno zielonym przewodzie ze stacyjki sie pojawia (jednak silnikiem nie przekreca). Przewod ten wchodzi dalej do jakiejs zlaczki przekaznika niebieskiego i teraz pytanie co ten przekaznik obsluguje ?

Kolejna sprawa - bledy komputera - przeskanowalem auta carsoftem 6.1.4 wszystkie moduly zainstalwoane dzialaja ok jednak przy ECU i systemie od poduszki wybija zebym spraqwdzi lakumulator (check the battery). Akumulator podmienilem na dobry z auta kolegi - ten sam efekt (a raczej jego brak), pomiar meirnikiem daje ciagle 12 V na akumualtorze, tak samo jak pomiar na silniku , w kazdym jego pokcie jest masa. Stad tez rozrusznik kreci zwarty na krotko drucikiem.

Rozkrecilem kolektor dolotowy - na listwie wtryskowej nie ma paliwa (co jest oczywiste skoro nie slychac pompy po przekreceniu w 1 pozycje). Nie sadze zeby pompa padla , to raczej kwestia elektryczna choc w wolnej chwili wyciagne ja z baku (ponoc bardzo niemila robota).

Alarmow zadnych nie mam, ani innych odcinek, wiec tez nie ma co sie tutaj doszukiwac problemu. Auto nie ma EWS w tym roczniku go nie wkladano (zreszta dorobilem kluczyk zwykly bez transpondera za 12 pln i samochod na nim normalnie jezdzi wiec to dobitnie pokazuje ze nie ma EWS w tym modelu).

Koncowka mojego vin to ef24907 - samochod zjechal z tasmy w listopadzie 94.

Trace juz powoli zapal do tego bo od ponad tygodnia probuje sie z autem dogadac bezskuteczenie :(

Prosze o pomoc.

Mój turek i kant

darek6 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 3 razy
Doczy: 21 Lut 2009
Skd: Urzędów
Wysany: 2009-06-30, 22:03   

Sprawdż kostkę przy stacyjce może jest uszkodzona :idea:

miroll 
notoryczny fan serii

Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Kraków-NH
Wysany: 2009-07-01, 13:07   

darek6 napisa/a:
Sprawdż kostkę przy stacyjce może jest uszkodzona :idea:

kostka jest ok, napisalem ze dostaje ten przewod wychodzacy z niej te +12v

Mój turek i kant

Lex 

Doczy: 01 Sie 2006
Skd: kraków
Wysany: 2009-07-02, 00:35   

sprawdz mase silnika!!!

ralfsc 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Kwi 2009
Skd: z domu
Wysany: 2009-07-02, 08:00   

miroll napisa/a:
na listwie wtryskowej nie ma paliwa (co jest oczywiste skoro nie slychac pompy po przekreceniu w 1 pozycje). Nie sadze zeby pompa padla , to raczej kwestia elektryczna choc w wolnej chwili wyciagne ja z baku (ponoc bardzo niemila robota).

Jak dla mnie sprawdz czy do pompy dochodzi prad wtedy bedziesz wiedzial czy szukac pompki czy zasilania dla niej.
Ostatnio zmieniony przez ralfsc 2009-07-02, 08:01, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: