chodzi mi o to co sie dzieje z maska po pociągnięciu za dźwignie.czy maska odskakuje do końca i wystarczy ja podnieść do góry czy tyko lekko się uchyla i trzeba ja najpierw popchnąć do przodu i dopiero podnieść do góry
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
siłownik mam sprawny bo jak sie lekko zacznie maske podnosic to pomaga i pcha maske do góry
pytam bo w brata e30 maska własie otwiera sie jakos lepiej ,ciszej nie katapultuje sie tak jak że aż trzepie całym autem tylko lekko pyk i sie troche sie uchyla do góry i trzeba popchnac do przodu i dopiero podniesc i u niego amorek juz nie podnosi tak jak u mnie
musze na spokojne jeszcze to porównac ,może zamienic amorki miejscami ,cos poregulowac te prowadnice i zobaczyc o co biega bo szczerze powiedziwaszy to troche lipnie jak tak maska katapultuje sie przy otwieraniu i robi tyle hałasu
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Może plastikowe tulejki w zawiasie uległy biodegradacji Może któryś z tych sprężynujących prętów w zawiasie Ci wypadł weź jeszcze psiknij WD40 w zawias i w to ramię przy siłowniku
Może plastikowe tulejki w zawiasie uległy biodegradacji Może któryś z tych sprężynujących prętów w zawiasie Ci wypadł weź jeszcze psiknij WD40 w zawias i w to ramię przy siłowniku
no jedna tulejka pekla i czesme wypada ale nie wiem czy to ma związek
jaki pret w zawiasie co mi da psikanie w ramie przy siłowniku jak maska własnie zbyt łatwo sie otwiera
u mnie w aucie Iekko cicho wysuwa sie do przodu i wystarczy podniesc, maske mam sztywniatka tuIejeczki pIastikowe ,siIowniczki w super stanie i wszystko gIadko sunie sie do przodu jak posiagne za Iiknke
u mnie również maska otwiera się bardzo gwałtownie jak z procy. Siłownik wymieniałem niedawno i działa poprawnie. "Pomaga otwierac" maskę. U mojego brata, po pociągnięciu za dźwignię trzeba najpierw wysunąc maskę do przodu a potem podnieśc do góry. Maska otwiera się łagodnie u mnie jak by ją chciało wyrwac z zawiasów Próbowałem kiedyś rozgryśc ten temat ale sobie odpuściłem... Na oko wszystko wygląda identycznie w obydwu autach. Nie dopatrzyłem się niczego do czego można by się doczepic
u mnie maska uchyla sie delikatnie i dalej trzeba recznie odsunac i podniesc. jest sprzezyna w zawiasie maski tu przy tych dwóch blaszkach i moim zdaniem tam trzeba regulo0wac
Za wysuwanie maski do przodu nie odpowiada silownik tylko raczej sprezyny przy zawiasach.
Jakie sprężyny i dlaczego w liczbie mnogiej U mnie jest jeden zawias z siłownikiem po jednej stronie (pasażera) sprężyn/sprężyny brak.
dzisiaj znowu tam zajrzałem i faktycznie siedza w zawiasach jakies spreżyny czy cos
To ja jutro rano też zajrzę ale dałbym sobie rękę uciąć że żadnej sprężyny nie mam (i może to jest problem ) na schemacie RealOem w opisie poszczeglnych elementów jest sprężyna 14 i 15 czy o t chodzi?
bo ona sa w srodku w tej rurce i widac tylko konce tych sprezyn
ale czy je da sie ustawc to nie wiem
Jakiś skubany inżynier BMW wymyślił taki zmyślny system że nic nie widać Ehh, a ktoś może te sprężyny wymieniał, bo koszt w ASO wychodzi jakieś 60-70 PLN także nie dużo, za dwie sztuki (zwracam honor Misor, niedoczytałem).
hehe no sprezyna jak w fiacie. mi sie wydaje tak. wystają konce tej sprezyny i ona sie ustawia pionowo jak jest wszystko rozkrecone i zakłada sie te dwie blaszki na ta sprężyne i skreca z maską do budy to ona sie naciaga gdy blaszki pojdą do "poziomu" i mi sie wydaje ze wlasnie tymi blaszkami mozna ją lekko naciągnać lub poluzowac wzgledem maski czyli ustawiamy maske a te blaszki na luznych srubkach max do gory zeby najmniej naciągnac sprezyne, ta teoria w mojej bawarce jak by pasuje bo mam tak ustwione i nie strzela. pozdro
cichecki0511, jak je wymienisz na nowe to pewnie wyrwie maske z zawiasów
Wymieniał nie będę bo wszystko wskazuje że jednak ma tak być Sprawdzałem dzisiaj w kilku e30 i we wszystkich odskakiwało gwałtownie, tylko w jednej nie. Poza tym trafiła się jedna e30 ze zdjętą maską i zamontowanym zawiasem i on prężył bardzo mocno w stronę komory silnika i wówczas moja teoria legła w gruzach, do tej pory myślałem że zadaniem tego zawiasu ze sprężynami jest wyhamowanie maski przy otwieraniu a okazuje się że jest przeciwnie, ma on ją odciągać. Także w moim przypadku wszystko działa jak należy