BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E30] wyjecie silnka ze skrzynia w 318is
Autor Wiadomo
Pablo_rally 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 10 Sty 2009
Skd: Knurów
Wysany: 2009-07-22, 21:13   [E30] wyjecie silnka ze skrzynia w 318is

Witam,

Wlasnie się zabieram za wymontowywanie silnika ze skrzynia ze swojego IS-a. Mam pytanko do tych co przerabiali temat. Na jaką wysokość +- trzeba wyciągnąć silnik ze skrzynią aby całość była już nad budą ??
Niestety mam niski garaż (2,20 licząc +- 50 cm na wyciągarke zostaje mi trochę ponad 1,5) i muszę się upewnić, że całość wyjdzie aby nie zostać z robotą w połowie :roll:

Z góry dzięki za odpowiedz

Pozdrawiam

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-07-23, 03:22   

ma podobny garaż chyba nawet niższy. cieżko skoro wyciągarka ma aż 0,5m ale da radę nic nie zabraknie ja skracałem specjalnie uchwyty wyciagarki i mocowanie do belki pod sufitem i używałem łańcuchów przy adaptacji m50 do włożenia ze skrzynią a nie liny bo liny zawsze się wyciągają przybywa wtedy kilka centrymetrów w dół i było na styk silnik był 8cm nad krawędzią przodu w trakcie wkładania. Ale dam sobie jaja obciąc że przy garażu 2,2m jak zamocujesz krótkie ucho w suficie a silnik na trawersie podwiesisz to silnik będzie wisiał jak podciagneisz na maxa wyciągarkę przynajmniej 30cm nad przodem auta. Raz wyjmowałem m40 na słupku ogrodzeniowym z kumplem wystarczyło że stanęliśmy na palcach i rura na ramię i silnik przechodzi przez przód. A w Garażu to i m30 ze skrzynia wyrywałem bez problemu. Kiedyś bawiłem się i wyjmowałem dołem wystarczyłoże przerobiłem mocowania i mam po kłopocie

A jak nie jesteś pewien to oblicz
zamocuj wyciagrkę pod sufitem zmierz ile masz od jej zaczepu do podłogi potem wysokość silnika plus mocowanie dodaj do tego długość wysiagarki i wysokość krawędzi przodu auta i odejmij to od wysokości garażu będizesz miał odległość jaka będize od dołu michy nad krawędz przodu bawary. :wink:
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-07-23, 03:24, w caoci zmieniany 1 raz  

Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-07-23, 12:34   

a tak sie podpne, czy pas przedni w E30 jest przykręcony czy wspawany? bo zdjęcie go bardzo upraszcza całą operacje :)

wojtaq 

Pomg: 10 razy
Doczy: 17 Lut 2006
Skd: Jaworzno
Wysany: 2009-07-23, 12:57   

jest spawane całe wzmocnienie i niestety nie da się go zdemontować co bardzo utrudnia sprawe
324dA

Szajbaa 
Fan Marki

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Mar 2008
Skd: warszawa
Wysany: 2009-07-23, 13:23   

spawane jest cale wzmocnienie, ale po co je ruszac? to tlyko 4 cylindry...

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-07-23, 20:46   

Piotrek325 napisa/a:
a tak sie podpne, czy pas przedni w E30 jest przykręcony czy wspawany? bo zdjęcie go bardzo upraszcza całą operacje :)

Nawet gdyby było przykręcone to zanim porozkręcałbyś przód zdemontował lampy grill zderzak to 3 razy szybciej wyciągnałbyś siilnik ze skrzynią od dołu odkręcajac cały zawias z belką :lol:
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-07-23, 20:46, w caoci zmieniany 1 raz  

Pablo_rally 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 10 Sty 2009
Skd: Knurów
Wysany: 2009-07-23, 22:01   

Wielkie dzieki za odpowiedz MARAS. Jutro mam zamiar zabrac sie za wyciaganie wiec licze ze nie bedzie problemow :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: