Wysany: 2009-07-22, 18:22 Rozrząd M30 - pomoc techniczna
Witam
Szukam niezbędnych informacji jak ustawić rozrząd w silniku m30 w BMW E32.
Jesli ma ktoś z zainteresowanych tematem jakieś informacje na ten temat to proszę o informacje lub jakieś foto jęsli ktoś posiada.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
_________________ BIAŁE MOGĄ WIĘCEJ
...tylko i wylacznie bety;)
Ok
Dziekuje za info.
Mam pytanko bo koło na wale OT ustawiam wzgledem pionowej kreski na bloku.
Pytanie jak ustawic kolo zębate na wałku rozrządu???
Czy w takiej pozycji jak jest przedstawione na rysunku czy punkt oznaczony na zebatce od wałka musi byc ustawiony względem jakiegos znaku???
Jesli wiecie wzgledem czego ustawic walek rozrządu to proszę o info,poniewaz nie znalazlem tam zadnego znaku.
Wał ustawiłem w pozycji OT względem pionowek kreski na bloku silnika.
Pierwszy cylinder jest na górze w fazie spręzania.
Natomist wałek rozrządu z kołem zębatym ustawiłem tak jak na rysunku i po przekreceniu wałem nie kolidują zawory z tłokami.Oczywiscei auto jeszcze nie odpalało poniewaz nie mam 100% pewnosci.
Sprawdze jak układają się krzywki na pierwszym cylindrze.CZyli ustawić wałek tak na pierwszym cylindrze,zeby stożki wałka były ustawione symetrycznie do głowicy tak?(stożki wałka rozrządu skierowane w dół głowicy).
P.S. Zastanawia mnie tylko do czego jest ten znak (kołek) na kole zębatym od wałka rozrządu.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez HAMANN E30 2009-07-23, 20:07, w caoci zmieniany 1 raz
nie chce mi sie wierzyc żeby w m30 nie było znaku dla ustawienia koła rozrządu.ale jak nie ma nic na obudowie to ustaw tak żeby zawory były zamkniete.na rysuknu widac że sruby musza byc pionowo/poziomo wiec tym tez sie możesz zasugerowac
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Wałek ustawiasz obiema krzywkami symetrycznie w dół na pierwszym cylindrze.
Na kole wału rozrządu i obudowie musi być znak nie ma bata, po prawej u dołu
Na kole wałka rozrządu ustawiasz tak by klin był u dołu z lewej strony a śruby mocujące koło rozrządu musza być symetrycznie względem silnika w pionie z osią wałka rozrzadu i wału korbowego i w poziomie do krawędzi głowicy i bloku... pamiętaj jednak że silnik jest pochylony w lewo więc weź na to poprawkę
zaznacz sobie np, markerem potem wkręć napinacz i na wykręconych świecach zapłonowych zakręć ręcznie kluczem dwa razy razy wałem korbowym (nie wałkiem rozrzadu) o 360 stopni znaki muszą się znów pokryć dla pewności znów dwa razy 360 jak się znaki pokryją jest dobrze.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Tak jak piszesz kolego,silnik jest poczylony wiec koło zebate ustawiłem symetrycznie wobec wałka 4 otwory z gwintem koła zębatego są ustawione jak na rysunku a klin mam z lewej strony jak na rysunku.
Jesli nie znajde tego znaku to będe sie kierował krzywkami,tak jak kolega podpowiedział-symetrycznie stozko w dół na pierwszym cylindrze od wałka rozrządu.
Ok.Dzieki za podpowiedzi.
To jesli ustawilem jak na rysunku to stozki wałka na pierwszym cylindrze powinny byc skierowane symetrycznie w dół do głowicy tak?