Witam napewno te pytanie sie wam juz nie raz przewineło , ale nie moge nic konkretnego znalasc zeby sobie odpowiedziec na swoje pytanie . Kupiłem dwa tyg. temu bmw 318 i z ciekawosci chciałem zobaczyc czy jest mozliwe zebym ja miał szpere wiec połozyłem sie pod auto i zadnej tabliczki nie znalazłem tylko na deklu był znaczek BMW i takie numery 1212668 czy to chodzi o te numery ??? Czyli nie posiadam szpery ?
Pozdro
Ostatnio zmieniony przez zajcyk87 2009-08-11, 15:54, w caoci zmieniany 1 raz
ja jak po pizdzie daje na prosto to zawsze zostawia 2 slady a szpery nie mam daj po pizdzie w zakrecie jak natychmniast rzuci :cenzura: na suchym asfalcie to masz szpere a jak bedzie buksowac jedno to znak ze brak szpery
nie ma fabrycznych szper w 318.. moze poprzedni wlasciciel wsadzil z is-a... pokrec kolem albo sproboj wykrecic bora baczka ponczka swiderka z miejsca.. jak jest szpera to obraca od razu.
a widzisz... ja taka informacje otrzymalem w aso od goscia ktory przez 20 min grzebal w kompie... no ale coz zaskoczyles mnie.. niegdy na taki model nie trafilem.
czy silnik 1.8 115 koni ma na tyle mocy by pojsc ladnie bokiem w zakrecie?? to ze laka da sie zjarac na heblach to ja wiem nawet 1.6 da rade sprzegło tylko musi byc dobre
Jeśli jest szpera to na obudowie mostu jest lekko wytłoczona duża litera S(tylko nie pamiętam czy w fordach czy w bmw tak są oznaczone) . Najpewniej to na podnośniku zakręcić kołami. Za dopłatą wkładali w fabryce szperę nawet do 318 może nie do jazdy bokiem ale ze szperą łatwiej jest jezdzić po śliskich nawierzchniach np ruszanie pod górę w zimie zwykle jedno koło kręci się w miejscu.
_________________ nie sztuka jest zabić muchę przednią szybą, tylko boczną.
Swapy,naprawa elektroniki(wzmacniacze lampowe,gramofony itp.)
Miałem w swoim 1.8 is most 4.10 szpera była co prawda nie 100% kręcił bokiem ale most nie wytrzymał zabawy. Obecnie most zaspawany i jest 100% szpera (autko tylko do zabawy is nawet daj sobie rade )
Mój M40B18 bez problemu lata bokiem nawet bez szpery, trzeba tylko przychamować przed zakrętem, szarpnąc kierownicą (aby odciążyć tył) i sandał jak to dobrze zsynchronizujesz na dwójce przechodzisz cały łagodny nawrót na kontrze brak mocy jest odczuwalny w długich zakrętach ale nawet z 1.6 jest sporo zabawy na suchym asfalcie.
Ja latam na 195 65 R14 ale E30 jest sporo lżejsza od E36 a i przełożenie w moście się liczy wcześniej 4.10 teraz 4.27 mam i nie czuje różnicy w przyszpieszeniu.
4.27 daje szybsze przyszpieszenie a mniejszą prędkość max auto jest silniejsze zrywniejsze ale ma mniejsza prędkość max natomiast np 2.75 auto jest zamulone powoli się rozpędza ale ma dużą prędkość max.