Wysany: 2009-08-25, 16:33 e36 323i Ustawianie zbierzności na tylnich kołach
Słuchajcie.Założyłem sprężyny obniżające i w celu zdjęcia tylnich musiałem odkręcić wahacz na którym prawdopodobnie stroi się zbieżność kół tylnych. Teraz troche czuje jak mi auto bokiem jedzie a starałem się ustawić tak samo. Przykładałem sznurek i mam pytanie czy sznurek ma dotykać równo 4 punktów na rantach felg w lini prostej?? np po lewej stronie czyli 2 na każde koło. Czy tylnie koło ma z jednej strony lekko wpadać do środka ok 5-7mm?? Proszę o radę.
_________________ Silnik Stroker juz poskładany ...tylko jeszcze kilka dni
Ja Ci szczerze radzę: jedź ustaw zbieżność. Kosztuje niewiele (w UK pewnie trochę drożej jak u nas), ale na pewno poczujesz różnicę. W autach tylnionapędowych geometria tylniej osi jest bardzo ważna, z resztą poszukaj na necie. BTW do e36 sprężyny wchodzą bez odkręcania wahacza.
ja miałem u siebie przestawiona o 0.7 na tylnej osi ( tuleje wahaczy sie wybiły) to zimą nie dało sie jedzic 50km/h to max powyzej tej predkości auto samo wpadało w poślizg;/ także to bardzo ważna sprawa jest, najlepiej jak podjedziesz do warsztatu gdzie mają komputerowe ustawianie zbieżności.
Ok dzieki za info.Tylko że mnie nie chodzi o pochylenie pionowe tylko o linie poziomą . Nie o
/ \ ten kąt ale o zbieżność poziomą .Kąt / \ kół mam i tak pochylony bo mam sprężyny sportowe więc lekko lecą pod skosem. Mam w planach jak najszybciej wymienić gumy wszystkie na tylnim i przednim zawieszeniu dla spokoju.
[ Dodano: 2009-08-27, 12:01 ]
Zrobię fotki ze sznurkiem osadzonym na 4 kołach i wtedy zobaczyta oco mi kaman
_________________ Silnik Stroker juz poskładany ...tylko jeszcze kilka dni
Nie musisz robić fotek bo wiadomo o co Ci chodzi tylko problem jest taki, że koła w samochodzie nie są idealnie na wprost i nic Ci nie da patent ze sznurkiem. Masz w tamtym linku dokładnie napisane jakie powinny być parametry. Ten kąt o którym Ty mówisz, że niby masz ok to jest kąt pochylenia koła i jego też się odpowiednio reguluje śrubą na wahaczu poprzecznym.