BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
czy opłaca sie inwestowac w taki motor
Autor Wiadomo
venom 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 2 razy
Doczy: 22 Sie 2009
Skd: Będzin (sląskie)
Wysany: 2009-09-06, 11:58   czy opłaca sie inwestowac w taki motor

Witam

Kiedy kupowalem to auto wiedzialem na sto procent ze silnik bedzie jego najslabszym ogniwem. Mimo ze gazu to to nie widzialo to jednak poprzedni wlasciciel (jak jeszcze jedzie to dobrze) dojechal ten motor - jest zalany minerałem ktory bierze (prawdopodobnie przez uszczelniacze) do tego przydalaby mu sie porzadna regulacja i najprawdopodobniej remont glowicy. I teraz mam dylemat czy ladowac kase w ten blok czy po zimie wrzucic inny. Auto jest uzywane po miescie jak i w trasach - nie bedzie driftowozem moze co jakis czas wyskocze nim na kreske. Powaznie mysle o m20b25 - swap bylby chyba dosc latwy (garaz jest kanal jest wyciag jest checi tez). Narazie uzupelniam braki i zalatwiam sprawy najpilniejsze ale wkoncu za mechanike tez sie trzeba zlapac. Pytanie tylko czy da sie w polsce kupic dobry motor m20b25 a jesli tak to ile takie cos kosztuje

Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-09-06, 14:08   

tez mam taki dylemat, co prawda mam b25 i zastanwaiam sie nad czyms nowszym, lub remontem.

Sadze ze kupno zdrowego m20b25 graniczy z cudem, lepiej kupic cos taniej i chyba zrobić generalkę i przynajmniej mieć pewność ze pojeździ to 50k i wiecej

A jezeli myslisz nad swapem, to wrzucenie np. m50 nie jest jakims mega wyzwaniem, napewno wyjdzie drozej niz remont tego twojego silnika i pewnie drozej niz kupno i remont m20b25.

wszystko zalezy do czego to auto, bo jezeli tak jak piszesz ze miasto, bez latania bokiem i nie przeszkadza ci to ze m20 pali 12 litrow to ja bym zostal przy m20, jak duzo jezdzisz to np. takie 190 konne m50b25 bylo by chyba najlepsza opcja. duzo koni - spalanie male, lanuszek rozrządu.

wszystko zalezy od tego ile masz PLN :)

venom 

Wysany: 2009-09-06, 14:11   

jezdze malo bo wiekszosc obskakuje sluzbowka - pozatym mam wyjazdy po 2-3dni i wtedy auto stoi w garazu. Dlatego tez sprzedalem auto z lpg i przesiadlem sie na benzyne. To co mowisz o stanie m20b25 pokrywa sie z tym co myslalem - ze lepiej kupic padake motor i robic generalke. Pytanie czy da sie odczuc roznice 2.0 a 2.5? bo na papierze wyglada obiecujaco. Na swapa na m50 ile potrzeba kasy? z 4-5tys?

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Wysany: 2009-09-06, 14:21   

venom napisa/a:
Pytanie czy da sie odczuc roznice 2.0 a 2.5? bo na papierze wyglada obiecujaco.

To różnica w stylu niebo a ziemia.

Jakby by jakiś chętny to moje M20B20 jest cały czas na sprzedaż.

Stammek86 

Pomg: 30 razy
Doczy: 21 Sty 2007
Skd: Poznań
Wysany: 2009-09-06, 14:21   

według mnie spalanie m50 i m20 jest bardzo porownywalne.co do osiagów to mysle ze zdrowe m20b25 po remoncie nie jedzie gorzej niz uzywane m50.
Co do porownania b20 z b25 to jest to bardzo duza przepasc na plus b25.

Mialem b20 w manualu a teraz mam b25 w automacie i b25 to jest rakieta w porownaniu do b20.

Co do ceny swapa na m50 to jak bedziesz robił sam to 4tys starczą.
Tyle samo wydasz na porzadny remont m20.

Ja bym wolał miec wyremontowane m20 niz m50 w niewiadomym stanie.

venom 

Wysany: 2009-09-06, 15:03   

Dlatego panowie przychylam sie wlasnie do slynnego m20 w 2.5. Jakos ciagnie mnie do starych silnikow (podobnie jak do starych aut hehe) swap napewno bedzie prostszy i obejdzie sie bez rzezby. Czyli teraz tylko kupic za rozsadna kasa kompletne m20b25 i szukac dobrego fachmana do zrobienia remontu.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2009-09-06, 17:27   

każda sroczka swój ogon chwali więc napomknę tu jeszcze o superecie - to też m20 i też jest kolosalna różnica między m20b20 a m20b27..... :) Oczywiście m20b25 jest kozacki bez dwóch zdań :) jeździłem ostatnio jednym zdrowym i robi robotę!

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2009-09-07, 02:05   

venom, a wiesz co, to zależy jaką przyjmiesz filozofię. Bo jeśli chcesz sobie wyszykować rodzyna, 100% ori, to oczywiście, że tylko i wyłącznie remont m20b20, który też tam daje jakąś "freude am fahren". A jeśli Ci to zwisa i powiewa, to swapuj :-) Na co? To już zależy, ile masz kasy i jakie potrzeby :-D
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2009-09-07, 02:08, w caoci zmieniany 1 raz  

venom 

Wysany: 2009-09-07, 06:03   

najlepiej jakby to byl taki "poprawiony orginał" :) chyba rzeczywiscie wsadze 2.5 m20 poprostu w razie czego nie bedzie kombinacji - pozatym nie mam zaufania do elektroniki - w starym jak cos padnie to najczesciej trzeba cos wyjac wyczyscic wlozyc i dziala. ;)
Przejrzalem allegeo i nie jest zle - silnikow sporo mysle ze jak trafie np na m20b25 z E34 w automacie to zle nie bedzie - zrobi sie kapitalke glowicy i powinno latac. czy miska z 2.0 pasuje do 2.5 -? bo kazdy sprzedaje bez miski :?

Kruczek 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lut 2007
Skd: Orońsko
Wysany: 2009-09-07, 08:33   

m20b25 lub b27 tylko i wyłącznie.
Jak coś mam namiary na zdrowe b25 w dobrych pieniążkach.

przem 

Pomg: 5 razy
Doczy: 21 Lip 2006
Skd: WPR
Wysany: 2009-09-07, 10:23   

venom napisa/a:
czy miska z 2.0 pasuje do 2.5 -? bo kazdy sprzedaje bez miski :?

tak pasuje

Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Wysany: 2009-09-07, 10:41   

jeżeli sie nie mylę w e34 sa inne mocowania silnika, wiece będziesz musiał ze swojego b20 zdjąć, ale chyba pasują bez problemu.

jak będziesz robił swapa, to zastanów sie nad drobna modyfikacja silnika, np. zdjęciem wiatraka z silnika :) i zastąpieniem go elektrycznym, wbrew opinii niektórych ludzi silnik bardzo ładnie pracuje, lepiej się wkręca i nie ma tego gwizdu :P

potrzebny był by ci:
wiatrak od klimy np.
http://moto.allegro.pl/it...4_e36_nowy.html
przekaznik:
http://moto.allegro.pl/it...egowy_a390.html

troche kabli,lutownica, dwa przekazniki i masz elegancko, wentylator montujesz od przedniej strony (trzeba trochę przód rozebrać)

niektórzy śmią twierdzić ze zdjęcie wentylatora z silnika daje przyrost mocy, nie wiem nie hamowałem silnika po tej operacji.

venom 

Wysany: 2009-09-08, 06:26   

dzieki koledzy za wsparcie informacjami. Swapa planuje rozpoczac w okolicach lutego - tak zeby skonczyc na sezon i wyjechac odstawiona e30 na wiosne z alu i nowym sercem ;)
Jak tylko budzet przyjdzie z czasem bede szukal i wtedy bede prosil o wszelkie namiary na sprawne serduszka ;)
w kazdym razie cel wyznaczony

Pozdrawiam

flash 
Best member

Doczy: 26 Sie 2006
Skd: .: Jaworzno City :.
Wysany: 2009-09-08, 19:11   

ja jestem w trakcie rozbierania mojej e34, chetnie oddam w dobre rece silnik m50b20 ktory jezdzil w automacie, nie chce wiele bo tylko 1500zl za kompletny silnik z wszystkim co jest potrzebne do swapa (poduszki, lapy, alternator, rozrusznik itd).

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: