kupiłem e32, dawcę serducha do przeszczepu do e30...
po przyjechaniu na miejsce zastałem sprzedającego z mechanikiem, który "osłuchiwał' silnik...
fakt nr:1 - coś w nim waliło, stukało....
mechanik powiedział, że drobnostka, bo pompa oleju się odkręciła i wali o miskę, co w tym typie jest nagminne, czyli wystarczy przykręcić pompę i śmigać...
po wywózce auta do rodziców zaprosiłem swojego mechanika, który "osłuchał" silnik i:
"stary..., na 90% siedzi rozrząd, bo raczej nie pali na wszystkich garach...
to co tak napierd... to łańcuch, który wali o obudowę, a tam są 2 napinacze i 4 ślizgi dostępne tylko w orginale - 1 napinacz ok. 450zł; ślizg nie wiem ile...
a co jeszcze, to już by wyszło w praniu, ale ja się nie podejmę"
chłopaki co teraz???
ma ktoś silnikowca ze sprzętem w pobliżu Warszawy, który by się podjął naprawy za rozsądne pieniądze???
rozsądne w sensie: nie przekraczające wartości silnika...
E-mail: dante-81@tlen.pl tel: 0-516-301-139
_________________ DANTE
Uwaga! Tył "zachodzi" przy skręcie!
Przedni napęd jest dla... innych
450zł to łańcuch w ASO kosztuje, napinacz ok 200zł BMW ale są zamienniki Febi/SWAG RUVILLE, INA. Ślizgi jeden występuje tylko w oryginale 276zł reszta BMW 150 ale występowały kiedyś zamienniki Lemforder i Febi/Swag nie wiem czy jeszcze dostępne. Musisz zorientować się u dystrybutorów w hurtowniach.
Co do silnika jak chłop nie pewny to przed kupnem jakichkolwiek cześć skorzystaj z pomocy mechanika z pojęciem.
Pomg: 9 razy Doczy: 05 Mar 2008 Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2009-10-07, 15:58
hmm, z tego co tam mi się o uszy obiło to Vki nie mają tendencji to wykańczania się , tymbardziej rozrządu nawet przy 500tkm (mimno ze przebiegu nei znamy), jesli juz cos z rozrządem nie tak to proponuje najpierw sprawdzic olej, stan, pompe olejową, filtr oleju i najwazniejsze..napinacze ..
No chyba że ma nalatane z 999.999km
_________________ Wszystko do e30 504-413-297
Ostatnio zmieniony przez bono20002 2009-10-07, 15:59, w caoci zmieniany 2 razy
no i tak..., odkręciłem michę...
dobra wiadomośc jest taka, że znalzłem w niej 2 śruby skręcające pompę i 1 mocującą...
zła jes taka, że znalazłem też szczątki jednego z tłoków...
czy ma ktoś dostęp do opisu tego silnika???
... po polsku najlepiej, niemiecki (zwłaszcza techniczny) nie jest moją najlepszą stroną, a książki do e32 typu "sam napraiam" nikt nie wydał...
_________________ DANTE
wszystko co jest o tym silniku; muszę wymienić ten tłok, a nie mam pojęcia jak się do tego zabrać...
...ceny w warsztatach jak wypowiesz magiczne słowo "silnik" sięgają zenitu, dlatego muszę to naprawić sam... jak tam umocowany jest silnik itd...
jak coś wyniuchasz, daj znać, bo znalazłem w necie tylko instrukcję użytkownika, do tego z moim pechem tylko do silników 3,0 3,5 5,0
potrzebowałbym coś w rodzaju książki warsztatowej albo serii "sam naprawiam" ale podobno nic takiego nie wyszło...
_________________ DANTE
no to radzę wyjąc silnik , rozpinasz rozrząd , odkręcasz z tyłu rurki od wody , ściągasz głowicę , dalej odwracasz motor zdejmujesz dolna i górną miskę i masz dostęp do tłoków .
Proste nie ? a tak na marginesie masz duuużo roboty przed sobą . ja oddałem auto znajomemu żeby sie męczył ( kosztowało mnie to 800zł a właściwie mojego klienta bo ja wolałem zajac się czym innym )
qrrrde..., doskonale Cię rozumiem... ale dłubanie sprawia mi dość dużą radochę, wiesz... za wszystko zapłacisz Mastercard a poczucie dobrze wykonanej żmudnej roboty - bezcenne...
[ Dodano: 2009-10-15, 19:27 ]
nabyłem drogą kupna tłok..., teraz wyjąć silnik... aha, dorwałem opiskę po angielsku..., może krzywdy se nie wyrządzę...
_________________ DANTE