Wysłany: 2009-11-07, 21:52 tzw. Lojalka i jej treść
witam dziś dostałem do podpisania w pracy lojalkę na 3 lata w związku z serią szkoleń.
rzecz jak najbardziej normalna lecz mam wątpliwości co do treści w punkcie 5
1. pracodawca zobowiązuje sie do wysłania mnie na 3 szkolenia techniczne - OK
2. ja zobowiązuje sie do uczestnictwa w nich - OK
3. zobowiązuję sie do pracy w firmie na okres trzech lat od ostatniego szkolenia - OK
4. zobowiązuje sie do pokrycia kosztów szkolenia w wysokości 40 tyś. zł gdybym zrezygnował z pracy - OK
5. zobowiązuje sie do pokrycia kosztów szkolenia w wysokości 40 tyś. zł gdy pracodawca rozwiąże ze mną umowę o pracę z mojej winy -
może ktoś sie spotkał z czymś takim??
w poniedziałek rano muszę podjąć decyzje TAK/NIE
dodam że jedno już się odbyło na NURBURGRING a następne będą w GAYDON
Taka klauzula jest jak najbardziej dopuszczalna. Przewiduje ją § 6 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej oraz Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 12 października 1993 r. w sprawie zasad i warunków podnoszenia kwalifikacji zawodowych i wykształcenia ogólnego dorosłych:
§ 6. 1. Zakład pracy zawiera z pracownikiem, o którym mowa w § 4 ust. 1, umowę określającą wzajemne prawa i obowiązki stron.
2. Pracownik, który otrzymał od zakładu pracy świadczenia, o których mowa w § 4, i w trakcie nauki lub po jej ukończeniu w terminie określonym w umowie, nie dłuższym niż 3 lata:
1) rozwiąże stosunek pracy za wypowiedzeniem,
2) z którym zakład rozwiąże stosunek pracy bez wypowiedzenia z jego winy,
3) którego stosunek pracy wygaśnie wskutek porzucenia pracy
jest obowiązany do zwrotu kosztów poniesionych przez zakład pracy na jego naukę w wysokości proporcjonalnej do czasu pracy po ukończeniu nauki lub czasu pracy w czasie nauki, chyba że zakład pracy odstąpi od żądania zwrotu kosztów w części lub w całości.
Co prawda przepis ten dotyczy podnoszenia kwalifikacji w formach szkolnych, ale na mocy § 9 ust. 2 tego rozporządzenia stosuje się go również do pozaszkolnych form podnoszenia kwalifikacji.
Z tym, że małe zastrzeżenie z mojej strony - jak wynika z ww. przepisu, pracodawca nie może ściągnąć z Ciebie całych kosztów podnoszenia kwalifikacji, a jedynie część. Poza tym, pracodawca ma prawo żądać od Ciebie tylko tych kosztów, które faktycznie poniósł na szkolenie.
W praktyce ze zwolnieniem bez wypowiedzenia z winy pracownika mamy do czynienia w sytuacji "dyscyplinarki", co jest logiczne nawet - ktoś idzie do pracy, firma pompuje w niego kasę, a on ją później np. okrada...
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2009-11-07, 23:08, w całości zmieniany 2 razy
ale teoretycznie możesz popełnić jakiś błąd i zostać zwolnionym a wtedy bulisz ? tak ?
czyli siedzisz w robocie cały czas zestresowany żeby się tylko gdzieś nie pomylić...
mam rację ?
Wysłany: 2009-11-08, 09:37
kubawojcik napisał/a:
ale teoretycznie możesz popełnić jakiś błąd i zostać zwolnionym a wtedy bulisz ? tak ?
czyli siedzisz w robocie cały czas zestresowany żeby się tylko gdzieś nie pomylić...
mam rację ?
właśnie tego sie obawiam choć z drugiej strony będę jedynym mechanikiem w POLSCE pracującym w autoryzowanym serwisie tej marki Mój pracodawca ponosi 2/3 kosztów wyszkolenia a reszte importer na polskę
Koko, spytaj pracodawcy co może byc powodem zwolnienia z twojej winy bo założe się że nie chodzi tutaj o błedy w pracy jako takie tylko o picie napojów wyskokowych i inne tego typu rzeczy
często słyszałem też że ktos musiał podpisac lojalke że po zwolnieniu nie będzie przez 5 czy 10 lat pracowal w tym zawodzie i nie założy własnej działalnosci o takim profilu
w niektórych firmach są z kolei lojalki że będzie milczał jak grób i nie możes donosić na szefostwo nawet jeśli widzisz że robi przekręty
co to za robota jest że bedzieśz jedynym mechanikiem w pl
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
ja bym podpisal. jak zakldalem w maju moja firme tez podpisywalm z SAMKO lojalkę, i odpukac wszystko jest narazie ok . Tak jak ktos napisal atmosfera w pracy przede wszystkim
Ja miałem podpisane z 10 takich papierków przez ok 3 lata po czym sie zwolniłem.
Tresc był niemal identyczna, z tym ze prawnik wyjasnil mnie ze jezeli pracodawca jest zobowiazany do wysłania pracownika na szkolenia w celu utrzymania standardów, planów rocznych, zobowiązań wg. podpisanych przez pracodawcę umów etc etc pomimo podpisania takiej "lojalki" pracownik nie ponosi po zwolnieniu kosztów ww szkoleń.
Co innego jezeli pracownik sam prosi o wysłanie na szkolenie, lub poprzez szkolenie uzyskuje mozliwosc pracy.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.