BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
SWAP 1.8 na 2.8 e46
Autor Wiadomo
szsemla 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 13 Lis 2009
Skd: Nowy Sącz
Wysany: 2009-11-14, 08:16   SWAP 1.8 na 2.8 e46

Witam po raz pierwszy:) Przymierzam się do SWAP silnika do e46 1.8. Trafił mi się silnik 2.8 x2 VANOS (kompletny) ze skrzynią, komputerem, EWS, kluczykiem tylko z samochodu e39 i teraz moje pytania:
1. W e46 1.8 jest wiatrak elektryczny do chłodzenia i chyba klimy jednocześnie. Silnik 2.8 ma mieć wisko. Jak to rozwiązać? Zostawić elektryczny (tylko skąd wziąć sterowanie wiatrakiem) czy może dołożyć visko (ale wtedy musiałbym jakoś przełożyć wiatrak z przodu chłodnic).
2. Jak podłączyć ASC ? Z tego co wyczytałem to ten silnik jest wyposażony w przepustnicę z ASC, czy po podłączeniu wtyczek zacznie to normalnie działać?
3. Co z licznikiem? Czy od 4 cylindrów będzie chodził z 6? Zmienić czy można przeprogramować?
4. Czy wiązka silnika z e39 2.8 będzie jest taka sama jak z e46 2.8 (oba silniki na podwójnym vanosie).

Czekam na rzeczowe odpowiedzi.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-11-17, 20:57 ]
Muszę ruszyć trochę ten tamat:) Koledzy jaj kuż pisałem mam silnik M52B28TU ale z tego co widzę to mam misę olejową z M52B28 z 1 Vanosem z e39. Silnik z tą misą wchodził do e39 do 1998 roku potem był nowy silnik z nową misą bez żadnych modyfikacji w komorze silnika. Czy silnik z tą misą (starą z e39 przed '99 rokiem) wejdzie do e46? Chcę już rozebrać swoje auto ale chcę mieć pewność że wszystko mi spasuje. Może ktoś orientuje się w temacie i mi odpowie czy muszę jeszcze misę zmieniać?

[ Dodano: 2009-12-23, 20:16 ]
Witam ponownie. Temat ruszył do przodu tzn silnik juz siedzi w aucie i bezproblemowo odpala (wyciągnięcei i włożenie nowego 1,5 dnia) . Jednak wyskakują mi następujące błędy z Carsofta:
11 Tank pressure sensor (EVAP System)
119 Throttle valve sensor mechanical error
130 Can Signal ASC

Z tego co wyczytałem to musze jakoś adaptować sterownik ASC do nowego komputera (może ktoś wie jak to zrobić).
Co to za czujnik Tank pressure sensor?
Throttle valve sensor mechanical error - chyba coś z przepustnicą.

Może ktoś wie co to za błędy i jak się można ich pozbyć?

Pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: