Witam po raz pierwszy:) Przymierzam się do SWAP silnika do e46 1.8. Trafił mi się silnik 2.8 x2 VANOS (kompletny) ze skrzynią, komputerem, EWS, kluczykiem tylko z samochodu e39 i teraz moje pytania:
1. W e46 1.8 jest wiatrak elektryczny do chłodzenia i chyba klimy jednocześnie. Silnik 2.8 ma mieć wisko. Jak to rozwiązać? Zostawić elektryczny (tylko skąd wziąć sterowanie wiatrakiem) czy może dołożyć visko (ale wtedy musiałbym jakoś przełożyć wiatrak z przodu chłodnic).
2. Jak podłączyć ASC ? Z tego co wyczytałem to ten silnik jest wyposażony w przepustnicę z ASC, czy po podłączeniu wtyczek zacznie to normalnie działać?
3. Co z licznikiem? Czy od 4 cylindrów będzie chodził z 6? Zmienić czy można przeprogramować?
4. Czy wiązka silnika z e39 2.8 będzie jest taka sama jak z e46 2.8 (oba silniki na podwójnym vanosie).
Czekam na rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-11-17, 20:57 ]
Muszę ruszyć trochę ten tamat:) Koledzy jaj kuż pisałem mam silnik M52B28TU ale z tego co widzę to mam misę olejową z M52B28 z 1 Vanosem z e39. Silnik z tą misą wchodził do e39 do 1998 roku potem był nowy silnik z nową misą bez żadnych modyfikacji w komorze silnika. Czy silnik z tą misą (starą z e39 przed '99 rokiem) wejdzie do e46? Chcę już rozebrać swoje auto ale chcę mieć pewność że wszystko mi spasuje. Może ktoś orientuje się w temacie i mi odpowie czy muszę jeszcze misę zmieniać?
[ Dodano: 2009-12-23, 20:16 ]
Witam ponownie. Temat ruszył do przodu tzn silnik juz siedzi w aucie i bezproblemowo odpala (wyciągnięcei i włożenie nowego 1,5 dnia) . Jednak wyskakują mi następujące błędy z Carsofta:
11 Tank pressure sensor (EVAP System)
119 Throttle valve sensor mechanical error
130 Can Signal ASC
Z tego co wyczytałem to musze jakoś adaptować sterownik ASC do nowego komputera (może ktoś wie jak to zrobić).
Co to za czujnik Tank pressure sensor?
Throttle valve sensor mechanical error - chyba coś z przepustnicą.
Może ktoś wie co to za błędy i jak się można ich pozbyć?