BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Po wymianie termostatu gaśnie
Autor Wiadomo
misza 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Sie 2005
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2009-12-19, 21:36   Po wymianie termostatu gaśnie

Wymieniłem dziś termostat w moim m40 bo od tygodnia jeżdżę niedogrzanym samochodem, podczas wymiany trochę płynu popłynęło po bloku z pół litra. Założyłem nowy/używany(z 88r ori BMW :D ) ale sprawny termostat, przykręciłem wszystko, odpaliłem. Na początku wszystko było ok, zaczął się nagrzewać temp. była na 3/4 skali i dopiero termostat się otworzył i temperatura spadła do 1/4 chwile później zaczął przerywać jakby nie palił na 1,2 gary. Bardzo mnie to zdziwiło bo wcześniej naprawdę trzymał obroty ładnie i nic nie przerywało. Do tego wszystkiego w pewnym momencie zaczęła hałasować pompa..... no to się wkur... Co do tego to doszliśmy do wniosku że płyn musiał być wymieszany z wodą.....
Pojechałem na miasto żeby go rozgrzać do końca, i tu zaczęły się pojawiać problemy, przerywanie szarpanie po wciśnięciu sprzęgła gaśnie, temperatura dochodzi ledwo ponad 1/4 zrobiłem może ze 3-4km.

WTF?

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2009-12-20, 00:27   

misza napisa/a:
nowy/używany(z 88r ori BMW :D )

Nowy nieużywany termostat Wahler kosztuje 40 zł - :x

misza 

Wysany: 2009-12-20, 01:35   

cichecki0511 napisa/a:
misza napisa/a:
nowy/używany(z 88r ori BMW :D )

Nowy nieużywany termostat Wahler kosztuje 40 zł - :x

a może coś w temacie?

miałem ten termostat pod ręką i nie musiałem za niego płacić i do tego działa, więc ?

cichecki0511 

Wysany: 2009-12-20, 21:47   

Zawsze to używany, 10000 razy zadziałał, za 10001 razem padnie, nowe to nowe choć też nie zawsze działa (patrz moje komentarze na temat wymian wiskozy). O to mi chodziło, a że koszt niewielki to szkoda się w ogóle zastanawiać.

beryl 

Pomg: 9 razy
Doczy: 11 Lis 2007
Skd: WPR
Wysany: 2009-12-21, 00:07   

misza napisa/a:
temp. była na 3/4 skali i dopiero termostat się otworzył i temperatura spadła do 1/4

To nie jest normalne, bo jak grzeje się silnik i otwiera termostat, to nie powinno być jakiś skoków patyka. Przy nagrzewaniu patyk idzie do pionu powoli i staje. Jak nie jesteś pewien co do płynu, to wymień, doprowadź do stanu normalnego nagrzewania, a potem szukaj przyczyn gaśnięcia. Może czujnik temperatury do kompa masz walnięty?.

cichecki0511 

Wysany: 2009-12-21, 21:48   

beryl napisa/a:
misza napisa/a:
temp. była na 3/4 skali i dopiero termostat się otworzył i temperatura spadła do 1/4

To nie jest normalne, bo jak grzeje się silnik i otwiera termostat, to nie powinno być jakiś skoków patyka.

To po pierwsze.

Po drugie termostat powinien otworzyć się jakieś 1 mm przed pionem (mówimy o termostacie 88C) a jak piszesz że otworzył się przy 3/4 skali to chyba jasne że jest do wymiany albo wskaźnik walnięty.

misza 

Wysany: 2009-12-21, 22:59   

tylko chodzi o to że teraz już nie gaśnie, przy wymianie miałem zdjętą osłonę z aparatu i być może jak rozlany płyn parował z bloku dawał prosto na niego i pewnie to od tego było, po drugie auto się nie dogrzewa ciągle przy mrozach typu -16, teraz jak mróz zelżał nie mam jak sprawdzić czy nagrzeje sie prawidłowo bo padł aku a potem jeszcze jeden.....

a miało być tak pięknie

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: