Czy możecie mi powiedzieć czy istnieje możliwość zeszperowania dyferencjału który nie ma seryjnie szpery? Jeśli tak, to kto się czegoś takiego podejmie i jaka byłaby cena?
fwmotorsport czyli daniel325 od nas z forum, szeszkin motorsport itd itd
Slawo ale to trzeba itak przekładać bebechy z jednego dyfra do drugiego
Dokładnie, chyba że chce się zrobić 100% - co innego jak chce się zregenerować styraną szperę, to regeneracja nawet z zacieśnianiem jest tańsza niż kupno używki - w Łodzi też mamy od tego speca
Czyli wg Was nie ma opcji żeby z normalnego JEDNEGO dyfra zrobić takiego ze szperą? Trzeba mieć dwa dyfry i z nich składać jeden ze szperą? Jakie dyfry bym musiał mieć?
A co to za spec z tej Łodzi jeśli wolno wiedzieć? Potrafi zeszperować ?
I jeszcze jedno pytanie, przełożenia 4,27 i 4,45 (aby pasowały do e30) są dostępne tylko z małą głową tak? Czy występują też ze średnia/duża głową albo pasują z innego modelu? Jeśli tak to z którego?
dzięki za pomoc. czyli jest możliwość posiadania oryginalnej szpery w dyfrze 4,27 i 4,45. tyle tylko, żeby zamontować którykolwiek z nich w dużej głowie do e30 to trzeba zmienić dekiel (zakładając że cała reszta pasuje). A z Waszych doświadczeń, czy te dyfry z małą głową są dużo mniej wytrzymałe? Chodzi o jazdę w kjsach itp itd czyli takie mini rajdy.
Jak masz mozliwosc to wsadz sobie odrazu dużą głowe to przynajmniej jej nie zmieli i jak bedziesz miał dyfer na stole to odrazu zacieśnij szpere chociaż do 40 % bo te seryjne 25% po tygodniu ci zabraknie wyciągania w zakręcie..... raz wydasz a bedziesz miał porządnie zrobione .
Jak masz mozliwosc to wsadz sobie odrazu dużą głowe to przynajmniej jej nie zmieli i jak bedziesz miał dyfer na stole to odrazu zacieśnij szpere chociaż do 40 % bo te seryjne 25% po tygodniu ci zabraknie wyciągania w zakręcie..... raz wydasz a bedziesz miał porządnie zrobione .
Tak jak kolega napisał, jak kupisz szpere zaraz zacieśniaj bo apetyt rośnie w miare jedzenia a koszt takiego zacieśnienia nie jest wielki.
Z lewej strony most z moich rąk w dużej głowie a ta prawej to mała głowa. Nie ma możliwości zamiany dekla.
Nie polecam małej głowy bo szybko się zużywa a nawet 40% szpery w małej nie dorównuje 25% w dużej głowie, poza tym często ulegają całkowitemu zniszczeniu.
Uważam że dobrze zregenerowana szpera to jest na nowych częściach (płytki cierne, przekładki oraz sprężyny) z serwisu nie jednego rajowca by zadowoliła.
Nie istnieje tanie zacieśnianie. Koszt robocizny plus części to spory wydatek.
_________________ Bo facet musi mieć wał a nie jakieś przeguby.
Mam dyfer ze szperą, leży sobie w warsztacie na stole, i prosze mi powiedzieć jak sprawdzić czy jest jeszcze OK czy nadaje się do regeneracji. Przyjmijmy że zablokuję jedną flansze(jedno koło), to jak mocno (jakim momentem) powinienem kręcić z drugiej strony żeby stwierdzić że jest OK?
Powiedział około 900zł za regenerację tj. wymianę tarcz jakiejś sprężyny i łożyska czy coś tak żeby było tip-top.
3. FW Motorsport - zadzwoniłem z zapytaniem o regenerację usłyszałem w słuchawce że "wróżyć to ja nie potrafię" po czym Pan się rozłączył i już nie oddzwonił więc raczej tą firmę nawet jeśli dobrze wypada cenowo to skreślam.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
MAJSU, jak się nie mylę to Slawo chyba zacieśniał szperę w Szeszkinie.
Podpytaj go co i jak.
Co do FW Motorsport... to nie fajne podejście do tematu.
Czytając o projektach Luka325 często jest info, że szpera jest zaciśnięta, może zapytaj w M-Garage
Ja zaciskam na wiosnę i myślę nad konwersją zawieszenia, chciałbym to właśnie dać do M-Garage.
_________________ Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
MAJSU, jak się nie mylę to Slawo chyba zacieśniał szperę w Szeszkinie.
Podpytaj go co i jak.
Co do FW Motorsport... to nie fajne podejście do tematu.
Czytając o projektach Luka325 często jest info, że szpera jest zaciśnięta, może zapytaj w M-Garage
Ja zaciskam na wiosnę i myślę nad konwersją zawieszenia, chciałbym to właśnie dać do M-Garage.
A na ile zaciskasz ? ja bym raczej został przy 25% kwestia jest taka że ciężko kupić dużą głowę 3.91 ze sprawdzonego źródła tak żeby szpera była OK. Ludzie chcą 900zł i nawet nie wiedzą jaki stan tyle że jest cicha i jeździłem na niej.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !