BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
E30 silnik M40B18 problem ze skrzynią biegów - hałas
Autor Wiadomo
shuvit 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 13 Sty 2010
Skd: Legionowo
Wysany: 2010-01-13, 11:41   E30 silnik M40B18 problem ze skrzynią biegów - hałas

siema !
Mam następujący problem, gdy samochód chodzi wydobywa się dziwny dzwięk ze skrzyni biegów tj. szuranie, obcieranie, terkot cos w tym stylu. Gdy wcisnę pedał sprzęgła dzwięku nie ma jest ok, z koleji jak puszczę sprzęgło i stoi na luzie znów pojawia się ów szuranie, wycie, terkotanie, klekot no nie wiem jak to opisac. W momencie jazdy na 1,2,3 biegu ( dalej nie slysze bo silnik zagłusza ) jest dzwięk jakby terkotanie, szurania i jego intensywnosc wzrasta wraz z obrotami, jak wcisne sprzęgło przy wrzuconym biegu jest cisza. Co dziwne, sprzęgło było wymieniane na nówke sachsa jakies 4 tys km temu wraz z nowym łożyskiem oporowym i simeringami skrzyni żeby nie ciekła. Olej w przedkładni jakoś rok temu był wymieniany.
Dziwne dzwięki pojawiły się nagle, po zwykłej jezdzie do pracy i z powrotem, bez deptania i katowania. Poza tym nie palę samochodem gumy ( silnik 1.8 w gazie ) ew czasem jakies małe drifty ale to tez tylko na 2 biegu i bez szarpania skrzynią.
Zastanawiam się co to może być ? łożysko wałka skrzyni ? jakies inne ? padło nowe łożysko oporowe ( założone oryg. LUK'a ) ? może spadła sprężynka z tarczy sprzęgła ? nie mam pojęcia, prosiłbym o jakieś pomysły wasze i sugestie.
:cry:

z góry bardzo dziękuję
:help:

Pozdro

bacho 

Doczy: 23 Cze 2006
Skd: włocławek
Wysany: 2010-01-13, 11:48   

czesc

sam wymieniales to sprzeglo ?? ?

shuvit 

Wysany: 2010-01-13, 11:53   

nie, w warsztacie, po wymianie sprzęgła wszystko było cacy pięknie.
wydaje mi się osobiście że to może być łożysko wałka w skrzyni ? bo oporowe przecież nie pracuje gdy nie wciskamy sprzęgła a hałas jest na jałowym biegu jak stoi na luzie... :(

Adam86 

Pomg: 9 razy
Doczy: 24 Mar 2009
Skd: Sanok/Rzeszow
Wysany: 2010-01-13, 11:59   

..Nie masz zbyt duzego wyboru. Tak czy siak i tak musisz skrzynie wyciagnac. Zobacz najpierw na tarcze sprzegla, docisk i lozysko. Jezeli tam bedzie wszystko ok. To rozsypala ci sie skrzynia. (ktoros z lozysk w srodku)
Koszt naprawy: nieoplacalny
w 500zl sie nie zmiescisz..
Jezeli moje przypuszczenia sie sprawdza to nie baw sie w naprawe. Wymien na uzywke

shuvit 

Wysany: 2010-01-13, 12:33   

ok jeżeli sie okaże że docisk, łożysko oporowe i tarcza jest ok i by się okazało że to któreś z łożysk w skrzyni to można tak jeździć ? czy od razu mam sie rozglądać za inną skrzynią ? czym grozi jazda z rozluzowanym łożyskiem wałka w skrzyni ?

Adam86 

Wysany: 2010-01-13, 12:48   

..jezeli wyjdzie ze padla skrzynia to odrazu rozgladaj sie za inna:) Pare kilomertow mozesz przejechac na takiej, ale uwazaj zebys nie dostal jakims walkiem w glowe.. :lol: Jezeli bedziesz jezdzil na tej to cos jeszcze bardziej rozj..ie w skrzyni.

[ Dodano: 2010-01-13, 12:50 ]
moize ci ja zablokowac..

shuvit 

Wysany: 2010-01-13, 12:58   

biorąc pod uwage ze moj mechanik bierze ode mnie za zdjecie i zamontowanie skrzyni ok 150 zl to warto byłoby ją naprawić ? tzn powymieniać łożyska ? bo troche szkoda wyrzucac skrzyni która ma wszystkie simeringi nowe a wiadomo ze tanie nie są.... jeżeli koszt całkowity byłby ok 250 zł to chyba opłacalne ? bo co mi po kupnie używki za 200 zł jak nie wiem jaki bedzie jej stan ?

Adam86 

Wysany: 2010-01-13, 13:01   

zdjecie i zalozenie skrzyni 200zl
lozysko ok 120 zl i wiecej
robocizna skrzyni ok 300zl
nowy olej niech by kosztowal 60zl
i nie wiadomo co tam jeszcze bedzie trzeba wymienic..
sam stwierdz czy sie oplaca..

[ Dodano: 2010-01-13, 13:03 ]
Tu jest link do goscia z forum co ma skrzynie.
http://beemka-klub.pl/for...0b924c87#371560

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2010-01-13, 16:03   

Adam86 napisa/a:
[ Dodano: 2010-01-13, 13:03 ]
Tu jest link do goscia z forum co ma skrzynie.
http://beemka-klub.pl/for...0b924c87#371560

Ten gość sprzedaje skrzynie do e36. Na tej skrzyni w e30 będzie miał V max w okolicach 150 km/h

E30 + E91

shuvit 

Wysany: 2010-01-13, 21:06   

na swojej obecnej mam (miałem) 205 km/h przy 6200 obr/min.....wrecz bym chcial zalozyc ciut dluzsza skrzynie tak by drugi bieg byl do ok 100 km/h, teraz mam do 70.

BTW dzisiaj chcial nie chcial zrobilem na tej swojej posypanej skrzyni ok 60 km z dusza na ramieniu jezdzac jak emeryt, jutro jade do mechanika wyjmowac skrzynke. teraz jak chodzi na jalowym biegu na luzie to az cos w niej wali jakby jakis bieg sie zalaczal :help:
wladowalem w ten samochod juz kupe kasy i nagle w najmniej spodziewanym momencie sie posypal :( [/list]

Szajbaa 
Fan Marki

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Mar 2008
Skd: warszawa
Wysany: 2010-01-13, 21:24   

jaja mam 4 sztuki skrzyni m40

grzesiekd111 
e30 maniack

Pomg: 5 razy
Doczy: 12 Pa 2008
Skd: jaworzno
Wysany: 2010-01-14, 10:34   

w m20 mialem takie same obiawy gdy rozsypal sie docisk , stalo sie to 2 dni po wymianie tarczy sprzegla , wiec moze u ciebie byc podobnie , tak czy inaczej skrzynia do zdiecia

shuvit 

Wysany: 2010-01-14, 10:56   

przy redukcji biegu np z 3 na 2 jest wyraźny zgrzyt i takie szuranie..... też myślałem że to docisk...jutro zdejmuję skrzynię pewnie...

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-01-14, 14:54   

Napisałeś że przed wymianą sprzęgła wszystko było ok. Tak czy Nie?
Wymieniałeś tylko samą tarczę czy z dociskiem?
Może tarcza sprzęgła nie zostałą wycentrowana przed dokręceniem docisku jest ustawiona nie w osi z dociskiem i pracuje krawędzią powodując hałasy, obcieranie, a może listki sprężyny talerzowej są uszkodzone pękniete lub wyrobione.
Może nie równomiernie został dokręcony docisk - zdarza się.
Raz trafiłem na nową wyciągniętą tarczę sprzęgła z pudełka Sachs'a i nie centrycznie była wykonana piasta osadcza tarczy po włożeniu na wałek sprzegłowy gołym okiem widać było że jest skręcona i nie prostopadle wzgledem osi wałak sprzęgłowego.
Nie przeczę, że nie padło łożysko w skrzyni
Nie pozostaje nic innego jak zwalić skrzynie i znaleźć przyczynę

A przyszło mi jescze coś do głowy czasem podczas zrzucania skrzyni i ponownym założeniu uszkodzeniu ulega wysprzęglik sprzęgła na skrzyni a zazwyczaj jest on lub jego uszczelniacze w nie najlepszym stanie z racji wieku, a włąściewie jego trzpień lub ulega uszkodzeniu nagle pojawiajacym się wyciekom, zapowietrzeniu z pojawiającymi się nagle problemami w właczaniu i wyłączniu biegów, zgrzytom i szarpaniu.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-01-14, 15:02, w caoci zmieniany 1 raz  

shuvit 

Wysany: 2010-01-14, 16:43   

przed wymiana sprzegla bylo ok nic nie szurało, wymienialem tarcze i lozysko oporowe, docisk zostal poprzedni bo rzekomo wg mechnika byl ok, po zmianie sprzegla na ''nowe'' przejechalem na nim dobre 2-3 tys km i problem pojawil sie z dnia na dzien.... auto u mechanika, czekam az zrzuci skrzynke...w razie czego mam na oku skrzynkę od Szajby...

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-01-14, 19:39   

shuvit napisa/a:
przejechalem na nim dobre 2-3 tys km ...

No to troszkę czasu upłynęło od wymiany... i raczej nie wiązałbym hałasów z tarczą a z łożyskiem na wałku w skrzyni.
W pierwszej Twoje wypowiedzi wysnułem wniosek, że po wymianie sprzęgła hałasy pojawiły się z dnia na dzień.

shuvit 

Wysany: 2010-01-15, 08:19   

a więc po zrzuceniu skrzyni okazało się że tarcza, docisk, łożysko wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Mechanik rozebrał skrzynię i istny sajgon w środku !
2 łożyska dosłownie zmielone na miazgę, z jakiegoś powylatywały kulki, z 10 zostało 6 reszta wytarła się razem z olejem, ogólnie dobrze że dojechałem do niego.
Trybiki od 2 i 3 biegu = miazga...
Dzisiaj wjeżdza nowa skrzynia od Szajby, zobaczymy czy bedzie wszystko pasić.
Zdam relację jak włożę nową skrzynkę.
Ostatnio zmieniony przez shuvit 2010-01-15, 08:20, w caoci zmieniany 1 raz  

_sebcio_ 

Doczy: 29 Pa 2009
Skd: PL
Wysany: 2010-01-16, 15:55   

kolego podepnę się u Ciebie w temacie mam nadzieje że nie będziesz zły :beer:

u mnie też na "luzie" słychać chyba łożysko ale dodam że nie jest to jakiś hałas po prostu trochę szumi i to nie zawsze najczęściej chyba po odpaleniu np rano. biegi wchodzą elegancko bez hałasu. Oznacza to że skrzynia padnie ? można wymienić to łożysko które buczy ??

pozdrawiam :beer:
Początki - http://beemka-klub.pl/for...p=367907#367907

globi 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Lip 2006
Skd: Trójmiasto
Wysany: 2010-01-16, 16:16   

to łożysko jest zaraz na początku skrzyni (patrząc od strony silnika ), na wałku z tego co wiem wyciąga je się w stronę skrzyni ( niektórzy na jakimś patencie dospawać do łożyska pręt i wybijać go do zewnątrz, ale to tylko słyszałem ) ja wymieniłem skrzynie i jest ok

Bóg Mnie Wybrał !!

shuvit 

Wysany: 2010-01-17, 02:15   

nie opłaca się rozbierać tak wiekowej skrzyni i wymieniać łożysk, u mnie okazało się ze padły nagle 3 łożyska, 2 się zmieliły !! ! jak szumi lub huczy tzn ze kiedys padnie. Ja wymieniłem i jest spokoj, natomiast idealnie dzień po wymianie zesrał mi się rozrusznik, tj kręci się ale nie kręci silnikiem..... fuck !

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2010-01-17, 12:36   

shuvit napisa/a:
natomiast idealnie dzień po wymianie zesrał mi się rozrusznik, tj kręci się ale nie kręci silnikiem..... fuck !

To podjedź do nich żeby sprawdzili czy dobrze przykręcili zasilanie do rozrusznika, przy wymianie skrzyni musieli to rozkręcać.

E30 + E91

Marcin E-30 
BMW 335 drift

Pomg: 1 raz
Doczy: 07 Wrz 2008
Skd: Warszawa-G.R.CH.W
Wysany: 2010-01-17, 22:31   

Przy wymianie skrzyni nie trzeba wogóle rozkręcać kabli od rozrusznika tylko rozrusznik wyjmujesz i kładziesz obok.To że szumi bez sprzęgła a jak naciśniesz sprzęgło to skrzynia na 99% a jak nie szumi a naciśniesz sprzęgło i zaczyna szumieć to wtedy coś z zestawem docisk sprzęgło lub łożysko.A skrzynie jak się zmienia to też lepiej uważać ja zdejmowałem i zakładałem 3 i 4skrzynia okazała się dopiero dobra choć świszcze mi rozrusznik przy odpalaniu jak okazuje się skrzynia niby od m20 to od m20 ale są małe różnice miedzy skrzynią od e28 a e30 czy e30 a e34 są też różne rodzaje odlewów które są opisane w środku w skrzyni od strony wałka od sprzęgła jest oznaczenie 1.1 lub 1.2 ja się z takimi spotkałem a nie przeczę że jest więcej.Moja skrzynia w m20 dla przykładu tak klekotała ładne3-4miesiace upaliłem parę kompletów opon przez ten czas polatałem trochę do momentu aż założyłem zaspawany dyfer 1 prosta dostała w du** poszła jak wściekła 1000m dalej ze świateł 1 strzał przepięcie na dwa huk i koniec brak biegów zaklinowała się na którymś tak że ani w jedną ani w drugą stronę nie było jej jak ruszyć:( skończyło się na odkręcaniu półosi w kałuży i na lince do domu wiec jak ma ktoś dziwne szumy radze pojechać do mechanika niech powie co sądzi lub samemu zrzucić skrzynie kto ma trochę wiedzy i zobaczyć co to.

shuvit 

Wysany: 2010-01-18, 23:38   

zdjeliśmy u mechanika rozrusznik i nie zgadniecie :D pękły jakieś widełki w nim czy cos takiego...naprawa 30 zł wiec looz !
w końcu bede miał sprawną brume !

Szajba ! dzieki za skrzynie :) działa gites !

_sebcio_ 

Doczy: 29 Pa 2009
Skd: PL
Wysany: 2010-01-19, 19:48   

no ciekawe ile wytrzyma :| tylko jeszcze znaleźć skrzynię taką żeby pasowała i pojeździła więcej niż pół roku :)
Początki - http://beemka-klub.pl/for...p=367907#367907

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: