BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Beemki walczą z ZIMĄ
Autor Wiadomo
Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2010-01-22, 09:33   Beemki walczą z ZIMĄ

Elo,

jako, że auto stało od poprzedniej soboty, a mi się nie chciało wieczorem schodzić i dopiero wczoraj się zabrałem do przejeżdżki - nie ma sie co dziwić, że mimo wcześniejszego braku problemów z odpalaniem....wczoraj nie odpaliło. W końcu ostatnio mrozi całkiem ładnie, a auto jeździ raz w tygodniu po kilkanaście km....

No nic myślę - wezmę kable - podjadę Hondą do bagażniora - chwila i załatwione.

Jak pomyślałem tak zrobiłem - podjeżdżam Accordziną, podchodzę do Ety...i....bagażnik po bokach w szparach zamarznięty lodem, a zamek nawet się nie wciska :)

No i "after the birds" - czyli transaltując "po ptakach" ;)

Macie jakieś porady, jak to badziewie odmrozić :) ?

Jeśli chodziłoby tylko o odmrożenie bagażnika - przed robotą zaparkowąłbym w centrum handlowym, po robocie bym zabrał i byłoby git, a tak.....? Hmmmm....
Ostatnio zmieniony przez Łukasz 2010-01-24, 21:27, w caoci zmieniany 1 raz  

misza 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Sie 2005
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2010-01-22, 09:39   

u mnie też zamek się nie wciska, polewam prawie wrzątkiem i po 10sek już działa, co do lodu po bokach dociśnij bagażnik na uszczelce to samo się połamie

pozdro

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2010-01-22, 11:09   

suszarka do włosów i odmrażać! próby połamania lodu mogą się skończyć jakimś uszkodzeniem...

318Albert 
2x 3er mit szperre

Pomg: 3 razy
Doczy: 12 Sie 2009
Skd: Kielce
Wysany: 2010-01-22, 11:22   

Wepnij się gdzieś pod maską z prądem odpal maszynę sama się zagrzeje i będzie po problemie :)

Hroop 
bokiem blepiej..

Pomg: 2 razy
Doczy: 14 Cze 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2010-01-22, 11:23   

Żeby na kable odpalić możesz też podac prąd na przewodzie pod maską

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-01-22, 11:38   

Dzisiaj ładne słoneczko więc postaw tyłem do słońca i napryskaj w szczelinę odmrażacza do szyb a potem jeszcze potraktuj zamek odmrażaczem do zamków i po 10-30 min powinno być gotowe.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2010-01-22, 12:14   

Chyba tak zrobię, odmrażacz, a potem profilaktycznie WD40 do zamka jeszcze

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2010-01-22, 13:09   

MAJSU napisa/a:
Dzisiaj ładne słoneczko więc postaw tyłem do słońca i napryskaj w szczelinę odmrażacza do szyb a potem jeszcze potraktuj zamek odmrażaczem do zamków i po 10-30 min powinno być gotowe.

Też polecam odmrażacz, i w szczeliny, i do zamka.

PS. Myślałem, że eta poszła... Cholera, pecha mam, tak czy tak :mg:
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2010-01-22, 13:10, w caoci zmieniany 1 raz  

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2010-01-22, 13:15   

kupiłem właśnie na stacji przy robocie odmrażacz Sonaxa (podobno ma glicerynę w sobie, więc chroni też gumę). Myslę, że to załatwi sprawę.

P.S eta jeszcze jest ale ma rezerwację maaaad :)
Ostatnio zmieniony przez Łukasz 2010-01-22, 13:15, w caoci zmieniany 1 raz  

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2010-01-22, 14:21   

No mam nadzieję, że trafi w dobre ręce :spoko:
A jak rezerwacja nie wypali to... PW :mg:
Pozdrawiam, sorry za OT.

Wujek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 16 Lut 2009
Wysany: 2010-01-22, 17:11   

Panowie, samochodu z kabli nie odpala sie podlaczajac do bagaznika !! !

Od tego jest zlacze plusowe pod maska i masa na kielichu.

Sa duzo mniejsze straty na instalacji (bo rozrusznik blizej) - tyle korzysci w e30.
W nowszych beemkach podlaczanie sie przewodami rozruchowymi do aku w bagazniku grozi awaria elektryki.

pepik11 

Doczy: 30 Sie 2009
Skd: ze wsi
Wysany: 2010-01-22, 20:07   

Jak masz jeszcze coś prądu w akumulatorze to pal go na hol, no chyba że masz skrzynie automat.

wally 

Doczy: 02 Lis 2009
Skd: W-wa, okol NDMaz.
Wysany: 2010-01-23, 07:24   

Wujek napisa/a:
W nowszych beemkach podlaczanie sie przewodami rozruchowymi do aku w bagazniku grozi awaria elektryki.

sorki za OT, ale rozwincie temam, mam e36 i u mnie chlopakow kilka na osiedlu i moowicie ze w razie koniecznosci nie odpala sie kablami podlaczajac sie pod aku z tylu?
to pod co wtedy?
moze jakies foto?

i jak Łukasz, otworzyles bagar? bo mrozy coraz lepsze :mg:

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2010-01-23, 08:41   

Łukasz jej gorącą wodą , najszybciej i najlepiej.Potem uszczelki silikonem w sprayu i troszkę do zamka.

marcinek84 

Pomg: 3 razy
Doczy: 08 Kwi 2008
Skd: kraków
Wysany: 2010-01-23, 10:43   

wally napisa/a:
Wujek napisa/a:

sorki za OT, ale rozwincie temam, mam e36 i u mnie chlopakow kilka na osiedlu i moowicie ze w razie koniecznosci nie odpala sie kablami podlaczajac sie pod aku z tylu?
to pod co wtedy?
moze jakies foto?

i jak Łukasz, otworzyles bagar? bo mrozy coraz lepsze :mg:

Wally, Wujek Ci wszystko napisał w swoim poście, nie ma co rozwijac, a plusa pod maską masz obok kielicha po stronie pasażera, nie sposób go nie zauważyc.

Wujek 

Wysany: 2010-01-23, 11:48   

W razie czego wszystko macie w instrukcji obslugi samochodu ;)

Plus jest zawsze pieknie osloniety czarnym plastikiem z symbolem "+" - ciezko przegapic, masa to np sruba amortyzatora na kielichu.

SlawekCh 
vel Szajba

Doczy: 11 Sty 2008
Skd: Chojnice
Wysany: 2010-01-23, 18:56   

Sam osobiście przed zimą popryskałem wszystkie uszczelki silikonem w spreju.I teraz jest gicior.Żadnych problemów z uszczelkami i polecam to zrobić wszystkim.A koledze radzę polać ciepłom wodą ale nie gorącą bo można zrobić coś bardzo złego.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2010-01-23, 20:23   

wiem, gdzie jest plus pod maską doskonale :)

Bagażnik otwarty, choć zużyłem pół butelki odmrażacza i namęczyłem się z 30 minut - chwilowo już tracąc nadzieję.

Silikon w sprayu też zawsze u mnie był na rzeczy - jakoś tej zimy przegapiłem sprawę i został w garażu u rodziców, a ja ciągle zapominałem kupić drugiego....

Bagażnik otwarty - ufff... pomyślałem - sukces :)

Ale to nie wszystko mimo ładowania kablami 10min nawet nie zakręcił :nie:

Jedyna rada wyjąć aku, wziąć do domu, prostownik łądowanie i dopiero wtedy coś wyjdzie z tego :)

Tymon 

Doczy: 26 Lip 2006
Skd: Śląsk-Mikołów
Wysany: 2010-01-23, 23:16   

Łukasz, a masz przewody czy przewodziki :?:
Pytam bo ostatnio tez nie umiałem odpalić czarnej przez "przewodziki" i przyjechał mój znajomy z "przewodami" i odpaliło od strzału.
Moje miały kilka drucików a jego były grubości palca.

Wujek 

Wysany: 2010-01-24, 00:22   

Tymon napisa/a:
Łukasz, a masz przewody czy przewodziki :?:
Pytam bo ostatnio tez nie umiałem odpalić czarnej przez "przewodziki" i przyjechał mój znajomy z "przewodami" i odpaliło od strzału.
Moje miały kilka drucików a jego były grubości palca.

Dobrze mowisz, porzadne przewody to w tej chwili rzadkosc. Warto przy zakupie zsunac gume z krokodylka - tam widac w miejscu lutowania (lub zagniecenia...) przewodu do metalu ile jest miedzi a ile izolacji w przewodzie.

Najlepiej chyba zrobic sobie samemu - przewod do audio 20mm2, 3m kazdego, porzadne krokodylki i mamy fajne, dosc elastyczne w niskich temperaturach kable rozruchowe.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2010-01-24, 02:06   

dwa komplety - jedne cieńsze (przewodziki), drugie grubsze (przewody), skorzystałem z grubszych.

Ale to już bez znaczenia, bo aku raczej w tych temperaturach bez jeżdżenia padł całkowicie - nie działa centralny i nie świecą się kontrolki :D Musiałem się męczyć z ręcznym zamykaniem :)

spoko - dobrze, że jest drugie auto. Także bez stresu, nerwy na furę już mi przeszły :wink:

bak prawie pełny - Pb + water Remover - nie powinno być tragedii
Ostatnio zmieniony przez Łukasz 2010-01-24, 02:07, w caoci zmieniany 1 raz  

wally 

Doczy: 02 Lis 2009
Skd: W-wa, okol NDMaz.
Wysany: 2010-01-24, 08:58   

Wujek napisa/a:
W razie czego wszystko macie w instrukcji obslugi samochodu

Plus jest zawsze pieknie osloniety czarnym plastikiem z symbolem "+" - ciezko przegapic, masa to np sruba amortyzatora na kielichu.

watro wiedziec. ok dzieki

NOWY WĄTEK

niema sensu nowego tematu zakladac bo chodzi o BMW vs WWINTER

Jak wszyscy wiemy dzis jest tzw. armageddon i apogeum mrozów w Polsce.

Jestem w pracy a mamy poranek i prawie -20 za oknem. Moje pytanie jest następujące, mam zminę w pracy 24h a Beemka na dworzu (pod zadaszeniem i za rogiem budynku - optymalne miejsce u mnie w pracy bo od PN zawsze wieje w strone parkingu). Do tej pory z odpalaniem auta problemu nie mialem (odpukać tf,tf,tf...), ale też takich temperatur nie było.
Chodzi mi o to, czy profilaktycznie, mogę przepalać auto co np.6-8h do momentu uzyskania 90st. ??

czy to coś pomoże? a może zaszkodzi?

boję się niespodzianki jutro :|

niemam też zbytniej możliwości zabrania aku z auta...

pozdr
Ostatnio zmieniony przez wally 2010-01-24, 09:00, w caoci zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2010-01-24, 10:54   

Łukasz, albo cos kradnie prąd albo masz kiepskie ładowanie ale stawiam że cos kradnie prąd skoro kontrolki się nie świecą jak auto stało

.mój stał dwa dni nie jeżdzony i poszedłem teraz 20 stopni mrozu i fakt silnik krecił troche wolniej ale odpalił od strzała(wał może zrobił dwa obroty).akumlator ma wiecej niż 5 lat wiec nowy nie jest i byl kilka razy rozładowany do zera jak jezdziłm bez zegarow i jak ostatni o zakopałem sie kilka razy w zaspach i kreciłem 10 razy co chwile bo nie chciał odpalic bo pod maska było pełno sniegu .jedyne co denerwuje to że pompa wspomagania buczy 10sekund :D

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2010-01-24, 21:25   

kamil.k napisa/a:
Łukasz, albo cos kradnie prąd albo masz kiepskie ładowanie ale stawiam że cos kradnie prąd skoro kontrolki się nie świecą jak auto stało

.mój stał dwa dni nie jeżdzony i poszedłem teraz 20 stopni mrozu i fakt silnik krecił troche wolniej ale odpalił od strzała(wał może zrobił dwa obroty).akumlator ma wiecej niż 5 lat wiec nowy nie jest i byl kilka razy rozładowany do zera jak jezdziłm bez zegarow i jak ostatni o zakopałem sie kilka razy w zaspach i kreciłem 10 razy co chwile bo nie chciał odpalic bo pod maska było pełno sniegu .jedyne co denerwuje to że pompa wspomagania buczy 10sekund :D

Kamil, nie zapominaj, że moje auto jeździło po 2 razy w tygodniu po kilka-kilkanaście km. Więc mimo, że dotychczas nie było żadnego problemu, myślę, że powolutku się aku nie doładowywał, aż w końcu się poddał.... Gdybym z raz w tygodniu zrobił z 20-30km to nie byłoby pewnie problemu :)

Wally moim zdaniem jest to jakieś wyjście, abyś co kilka godzin przepalił auto. Nie będą te starty zimne dla silnika najzdrowsze, ale jestem prawie pewien, że oszczędzisz sobie problemów z odpaleniem po zmianie.

Mimo, że w czoraj Hondą jeździłem na zakupy to i tak o pólnocy poszedłem i przejechałem 10km, żeby rano (a miałem zaplanowaną podróż małą) nie było problemu....

P.S cały czas jest śmiesznie :mg: w ten cholerny mróz postawiłem na 30 minut Hondę pod drzewem, gdzie siedziały zasrane gawrony i zasrały mi całą Hondę. Honda jest czarna, więc możecie sobie wyobrazić. Wygląda jak zasrany dalmatyńczyk. Jak wyszedłem, żeby odjechać nie wiedziałem, czy się wku... czy śmiać....

Life po prostu :brawo:
Ostatnio zmieniony przez Łukasz 2010-01-24, 21:33, w caoci zmieniany 1 raz  

Bloody 

Pomg: 1 raz
Doczy: 30 Lis 2009
Skd: Sulechów
Wysany: 2010-01-25, 00:17   

Ja wiem, czy jest sens przepalać auto co parę godzin? Moje stoi pod blokiem, i dzisiaj, (ostatnio jeżdżona w piątek koło południa), odpaliło prawie bez probelmu, jedynie rozrusznik musiał chwilkę dłużej pokręcić ;) Na dworze -16...

Skoro macie takie problemy, to chyba trzeba poszukać, które części są do wymiany? ;)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: