Wysany: 2010-01-28, 22:41 POLEROWANIE WOSKOWANIE AUTKA NA LATO
witam tak czytam tematy na temat polerowania i woskowania auta i tak naprawde niczego sie nie dowiedzialem jedni do polerowania polecaja tempo inni g3 a co z woskowaniem po polerce naklada sie jakis wosk?jak tak to jaki bedzie najlepszy? osobiscie stosowalem zawsze tempo i bylo ok ale znajomi lakiernicy stosuja g3 wiec w tym sezonie zastosuje g3 tylko zastanawiam sie czym to polerowac gabka zostawia slady na karoseri Macie jakies ciekawe srodki oraz uzadzenia do polerowania auta???
Wysany: 2010-01-28, 22:48 Re: POLEROWANIE WOSKOWANIE AUTKA NA LATO
piotrbmw4 napisa/a:
witam tak czytam tematy na temat polerowania i woskowania auta i tak naprawde niczego sie nie dowiedzialem jedni do polerowania polecaja tempo inni g3 a co z woskowaniem po polerce naklada sie jakis wosk?jak tak to jaki bedzie najlepszy? osobiscie stosowalem zawsze tempo i bylo ok ale znajomi lakiernicy stosuja g3 wiec w tym sezonie zastosuje g3 tylko zastanawiam sie czym to polerowac gabka zostawia slady na karoseri Macie jakies ciekawe srodki oraz uzadzenia do polerowania auta???
Tempo to szit i się do polerowania czajników nadaje. Gąbka zostawia ślady ? Co masz na myśl ?
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Czytałem to forum kosmetykaaut i... nic konkretnego się nie dowiedziałem, straszny chaos i bałagan tam pasuje, żadnego tematu "FAQ", podsumowania "co dobre a co złe"... Ogólnie dowiedziałem się, produkty jakich firm są ok, ale już jakie nadadzą się do 27 letniego lakieru nie mam pojęcia...
do tego gąbka na szlifierke kątową (najlepiej z regulacją obrotów)
Szlifierką to co najwyżej można się pozbyć lakieru. Do polerowania stosuje się tylko i wyłącznie polerki.Polerka od szlifierki rożni się tylko o jakieś 10tys obr/min.
Z past polerskich ja zazwyczaj używam G3, gdy matowie całe auto początkowo auto max potem g3. Do zwykłego odświeżenia lakieru zwłaszcza jeśli ma być to robione ręcznie może być i tempo. W cale nie jest takie złe jak niektórzy piszą-tylko że nie stosuje się go na słońcu i na mokre auto.
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... Naprawdę.... Aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
kolega zastosowal gabke na karoserie czrnego golfa niby sie blyszczal ale gdy sie patrzalo na golfa w sloncu i pod kontem widac bylo paski szerokosci tej ze gabki wiec samochod ladnie wygladal ale w cieniu bo na sloncu bardziej przypominal zebre mysle czy czasem do polerki zamiast gabki nie zastosowac np szmateczki z mikrofibry co wy na to??
Szlifierką to co najwyżej można się pozbyć lakieru. Do polerowania stosuje się tylko i wyłącznie polerki.Polerka od szlifierki rożni się tylko o jakieś 10tys obr/min.
kwestia wprawy , przepolerowałem tak kilka samochodow , w celu odświeżenia lakieru , jak i po malowaniu i bylo super , nie trzeba wcale kupować polerki za kilka stówek żeby raz wypolerowac samochód , trzeba to robić z wyczuciem ,oczywiście jeśli kogoś stac .......
kolega zastosowal gabke na karoserie czrnego golfa niby sie blyszczal ale gdy sie patrzalo na golfa w sloncu i pod kontem widac bylo paski szerokosci tej ze gabki wiec samochod ladnie wygladal ale w cieniu bo na sloncu bardziej przypominal zebre mysle czy czasem do polerki zamiast gabki nie zastosowac np szmateczki z mikrofibry co wy na to??
Wina braku doświadczenia kolegi a nie gąbki.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
kolego MAJSU moze to i brak doswiadczenia ale wowczas opisz jak powinno sie postempowac prawidlowo z p0olerowaniem gabka poniewasz same slowo dobrze lub zle nic nie wnosza do tematu
kwestia wprawy , przepolerowałem tak kilka samochodow , w celu odświeżenia lakieru , jak i po malowaniu i bylo super , nie trzeba wcale kupować polerki za kilka stówek żeby raz wypolerowac samochód , trzeba to robić z wyczuciem ,oczywiście jeśli kogoś stac .......
bardzo interesujące...... a w ilu miejscach lakier przypaliłeś
co do polerki pastą g3 to nie przepadam robić nią ze względu na to że syfi nie miłosiernie- więcej czyszczenia jest po niej niż przed nią.
polecam środki tej firmy- efekty są rewelacyjne.
http://www.meguiars.pl/shop/index.php?cPath=52_55
ogólnie ja nie na tamtym to robię jeszcze na paście 3M Fastkad (biały korek) i mleczko wykańczające (niebieski korek i fioletowy korek) są to produkty którymi robi się polerkę na sucho.
Do fastkada (pasta grubo ścierna) jest gąbka pomarańczowa taka twardsza
Do mleczka wykańczającego jest gąbka (niebieski korek) miękka czarna gofrowata a do mleczka (fioletowy korek)niebieska gofrowata, efekty sa nieziemskie
oczywiście wszystko maszynowo.
pozdro
CHYBA SIE NIE ROZUMIEMY!!! po co pisac ze zle zrobil to chyba oczywiste skoro pozostaly slady po gabce na karoseri prawda!!!!wiec zamiast pisac ze to byl brak doswiadczenia o czym kazdy wie to lepiej by bylo napisac co zrobic aby tego nie powtorzyc prawda
CHYBA SIE NIE ROZUMIEMY!!! po co pisac ze zle zrobil to chyba oczywiste skoro pozostaly slady po gabce na karoseri prawda!!!!wiec zamiast pisac ze to byl brak doswiadczenia o czym kazdy wie to lepiej by bylo napisac co zrobic aby tego nie powtorzyc prawda
Zainwestować w wiedzę i sprzęt, albo taniej szybciej oddać w sprawdzone ręce.
Ostatnio zmieniony przez uki 2010-01-30, 00:33, w caoci zmieniany 1 raz
KOLEGO uki takie cos to kazdy moze pisac widze ze sam nie masz pojecia co zrobic aby nie pozostawalo sladow na karoseri po gabce i filozofujesz wiec jezeli nadal chcesz pisac glupoty ktore nic nie wnosza to daruj sobie
nie drapcie sie dziewczyny ehehhehe .
co do wiedzy chetnie pomoge, jesli chcesz bym wypolerowal ci ato wal na pv za osobowke biore w granicach 400zł zalezy o stanu auta i koloru. jesLi chodzi o doswiadczenie to chlopaki maja racje nie dowiesz sie wszystkiego z forum. co do smug po gabce to długa sprawa. powstaja one z roznycgh przyczyn, najlepiej usuwa sie je dobrym woskiem ja stosuje SONAX chociaz staram sie nie zostawiac smug . jesli robisz to pierwszy raz i porywasz si ena caLe auto to musisz sie zaopatrzec w cierpliwosc. Przedewszystkim pooklejac wszystkie plastikowe i gumowe elementy zeby pozniej nie tracic czasu na usuwanie pasty z listewek czy uszcelek. pozatym tego procesu nie da sie przyspieszyc, bo lakier musisz wygrzac . Nie za mocno bo przypalisz, ja poleruje farekla G3, gabka BIALA lub rozowa , pozniej woskuje auta SONAXEM i uzywa sie w tym celu gabki czarnej lub szarej. mlodym klijentkom woskuje zawsze szyby wtedy woda splywa i wycieraczki robia swietna robote.
jak ktos nie zwilża gabki to przypali na pewno ale jak nawilży gabke i bedzie pilnował żeby byla wilgotna to tylko szlifierka z 10000obr/min przypali lakier i bedzie miał slady
na youtube jest sporo filmów co i jak sie robi wiec radze przejrzec bo tam wiecej "widac"
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
nikt nie pisze o polerowaniu z predkoscia 10tys obrotow bo na 1000% gabka wystrzeli heheeh. o polowe mniejsze kolego. a co do predkosci to szlifierka katowa ktora posiadam ma 11tys obrotow