BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
montaż reduktora LPG
Autor Wiadomo
ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2010-01-30, 17:57   montaż reduktora LPG

Mam LPG :( i chcę zmienić położenie reduktora. Aktualnie jest obok kielicha,a chcę go dać niżej jakieś 8cm nad wydechem .
Czy są jakieś przeciwwskazania, zwłaszcza jeśli chodzi o temp.?
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2010-02-06, 20:07, w caoci zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2010-01-30, 18:42   

waż od lpg musisz w termopeszel włożyc bo inaczej pewnie ci przeglądu nie podbija

nie lepiej przełożyc go na lewa strone ??

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2010-01-30, 22:10   

http://img122.imageshack.us/img122/700/03bk5.jpg tak miałem zamontowany
Ostatnio zmieniony przez Vindevil 2010-01-30, 22:11, w caoci zmieniany 1 raz  

biemdablju 
GOOD STYLE FAN

Pomg: 3 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: warsaw
Wysany: 2010-01-30, 22:36   

to jest bardzo nieciekawe miejsce, bo reduktor jest najwyżej polożoną czescią układu chlodzenia, powinien być dużo niżej przynajmniej na wysokosci chlodnicy

pozdro
old school & german style follower.
Ostatnio zmieniony przez biemdablju 2010-01-30, 23:35, w caoci zmieniany 1 raz  

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2010-01-30, 22:52   

A po co w ogóle chcesz go przenosić? Jeśli chodzi o kwesie estetyczne to polecam montaż pod przepływomierzem-miałem tak w M20, prawie w ogóle nie bylo go widać i nie sprawiał żadnych problemów.

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2010-01-31, 06:51   

chyba faktycznie pomyślę nad przeniesieniem pod przepływomierz

beryl 

Doczy: 11 Lis 2007
Skd: WPR
Wysany: 2010-01-31, 15:38   

Tak jak Vindevil, to jest dobre miejsce, bo są krótkie węże grzejne i jest blisko mieszalnika. Poza tym Vindevil, możesz jeszcze na mieszalniku obrócić o 180 stopni tą końcówkę (jest przykręcana na śrubki) i będziesz miał jeszcze krótszy dolot. Większość gaziarzy z lenistwa mocuje nad wydechem, bo jest dużo miejsca, za to kilometry węży.

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2010-02-01, 10:52   

Nie mogłem jej obrócić , była tylko na wprost. Teraz mam inny i jest ok.
Ostatnio zmieniony przez Vindevil 2010-02-02, 11:34, w caoci zmieniany 1 raz  

makkus 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Wrz 2009
Skd: Kraków
Wysany: 2010-02-01, 21:59   

a po co w ogóle go przenosić? przy wydechu ma ciepło, jakby na to nie patrzeć teraz jest zimno... i jeśli ktoś lubi odpalać na LPG to przynajmniej zamrozić reduktor jest dużo trudniej, poza tym szybciej uzyskuje optymalną temp. żeby gaz mógł w całości odparować... :roll:

Klinika Doktora Samochodzika

788 057 194

beryl 

Wysany: 2010-02-02, 15:45   

makkus napisa/a:
a po co w ogóle go przenosić? przy wydechu ma ciepło, jakby na to nie patrzeć teraz jest zimno... i jeśli ktoś lubi odpalać na LPG to przynajmniej zamrozić reduktor jest dużo trudniej, poza tym szybciej uzyskuje optymalną temp. żeby gaz mógł w całości odparować... :roll:

Niestety, za przeproszeniem, pierniczysz głupoty i nie znasz się. Poczytaj sobie o bezwładności dolotu, szybkości reakcji na gaz itp, a potem doradzaj. Jak parownik jest prawidłowo podłączony pod układ grzewczy, to wszystko działa prawidłowo, szybko nagrzewa się i nie jest mu potrzebny żaden kolektor wydechowy. Na zimnym silniku szybciej złapie temp. od wody niż od kolektora, no chyba, że będzie przyklejony do niego. Odpalania na mrozie z gazu nie komentuje nawet.

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2010-02-02, 18:08   

beryl napisa/a:
Odpalania na mrozie z gazu nie komentuje nawet.
PORAZKA!!
Teraz w ostatnie mrozy klękła mi pompa paliwa i musiałem odpalać na gazie , powiem tak: spalił gazu 15litrów, kręcił z 10 sekund aby odpalić i co oczywiste po odpaleniu gasł ponieważ gaz zamarzał.

makkus 

Wysany: 2010-02-02, 21:34   

beryl napisa/a:
Niestety, za przeproszeniem, pierniczysz głupoty i nie znasz się. Poczytaj sobie o bezwładności dolotu, szybkości reakcji na gaz itp, a potem doradzaj.

Ok, może i się nie znam, jakieś konkrety co do umieszczenia parownika jak najbliżej dolotu?

linki, strony... cokolwiek, chętnie poczytam.

z tego co mi wiadomo ogólny ma blosa założonego, jeśli reduktor jest rozkręcony to blos i tak nie spowoduje aby brakło gazu w którymś momencie, nawet jeśli jest metrowy przewód łączący dolot z parownikiem...
jesli się myle, popraw mnie :|
beryl napisa/a:
Jak parownik jest prawidłowo podłączony pod układ grzewczy, to wszystko działa prawidłowo, szybko nagrzewa się i nie jest mu potrzebny żaden kolektor wydechowy.

Dziwne, żeby przy -20*C parownik nie zamarzł na zimnym silniku... ciecz nie jest w stanie nawet zauważyć, że coś się dzieje w silniku jak reduktor już zacznie protestować.

Co do odpalania na mrozie to... wystarczy czajnik z gorącą wodą... odpalić i zalać reduktor wrzątkiem, nie ma opcji żeby coś zdechło zanim ciecz się nagrzeje :)
Ostatnio zmieniony przez makkus 2010-02-02, 21:37, w caoci zmieniany 1 raz  

beryl 

Wysany: 2010-02-02, 23:37   

makkus napisa/a:
Co do odpalania na mrozie to... wystarczy czajnik z gorącą wodą

Tylko dlaczego nie odpalasz na benzynie??? Pompa Ci padła? brak benzyny? no nie rozumiem po co lać wrzątek rano po silniku? Zrób żeby odpalał normalnie z bena, jak ruszy się temp. na niebieskim, to wtedy przełączasz a najlepiej pogrzać trochę.
makkus napisa/a:
jakieś konkrety co do umieszczenia parownika jak najbliżej dolotu?

No daleko nie trzeba szukać - zdjęcie wyżej. Co do blosa (mam też coś takiego), to też nic nie zaszkodzi, a nawet pomoże jak będzie krótki dolot.
makkus napisa/a:
linki, strony... cokolwiek, chętnie poczytam.

W necie jest dużo informacji OBDII, elektroda dział gaz i wiele innych stron. Szukać czytać, przerabiać. Zresztą tu nie ma jakiejś filozofii, parownik blisko przepływomierza z lewej strony, krótki dolot do mieszalnika/blosa, krótkie węże grzejne (wejście nagrzewnicy jest bardziej z lewej strony). Wiem, że wszyscy gaziarze pakują z prawej przy kolektorze i nie dlatego, że tak jest dobrze, tylko z lenistwa, bo jest dużo miejsca i łatwo zamontować. Obydwie instalacje w BMW poprawiałem po gaziarzach i było tylko lepiej.

makkus 

Wysany: 2010-02-03, 23:31   

a czy ja napisałem, że tak robię? nie, na paliwie chodzi mi bardzo ładnie, po prostu napisałem jeden ze sposobów radzenia sobie...

hmm...też użytkuje na BLOSie rzecz jasna... nie mam żadnych problemów, ale...może faktycznie skusze się na przełożenie pod przepływkę, skoro ma być lepiej :roll:
forum w końcu po to jest, żeby wymieniać się doświadczeniami.

Klinika Doktora Samochodzika

788 057 194

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: