BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E34] 530i V8 problem z elektryką
Autor Wiadomo
Inka 

Pomoga: 1 raz
Doczya: 01 Kwi 2009
Skd: Gliwice
Wysany: 2010-02-09, 09:59   [E34] 530i V8 problem z elektryką

Witam
Jak pisałam w swoim temacie o Naszych Śmigiełkach mam problem z elektryką w moim touringu.

1. Po włączeniu świateł gaśnie mi samo z siebie podświetlenie licznika z podświetleniem reszty panelu. Dzieje się to niezależnie od tego czy jadę po równej drodze czy po nierównościach. Czasem się potrafi wyłączyć po włączeniu kierunkowskazu lub po naciśnięciu hamulca.

2. Komputer ciągle mi wyświetla, że nie mam podświetlenia tablicy rejestracyjnej i że nie działa mi światło wstecznego. Podświetlenie i wsteczny działa, w kabelkach nic namieszane nie jest a mimo wszystko ciągle ten błąd mi wywala. Żarówki wszystkie wymieniłam na nowe więc nie ma mowy o tym, że za chwilę któraś się przepali.

3. Centralny zamek nie działa tak jak powinien. Wychodzę z auta, zamykam kluczykiem, samo się otwiera i dopiero się zamyka przy drugim zamknięciu kluczykiem.

4. Nie zapala mi się lampa check engine , zarówno po przekręceniu na pozycję zapłon jak i po odpaleniu i wypięciu np. przepływomierza , TPS bądź czujnika położenia wałka. Lampka wymieniona na nową.

5. kontrolka poduszki nie zapala się również po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon
Jeżeli ktokolwiek zna odpowiedzi na te moje problemy to będę wdzięczna za pomoc :)
Ostatnio zmieniony przez Inka 2010-02-09, 10:23, w caoci zmieniany 2 razy  

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2010-02-09, 12:13   

nie odkryję Ameryki jeśli powiem, że trzeba przejrzeć wiązki (możliwe zwarcia) i podjechać do kogoś, żeby się tym zajął na poważnie... Miałem w E30 problem z kierunkami, także wszystkie żarówki wymienione - okazało się, że było małe zwarcie.

kafarek 
Master of desaster

Pomg: 14 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Tczew
Wysany: 2010-02-09, 12:46   

Inka napisa/a:
1. Po włączeniu świateł gaśnie mi samo z siebie podświetlenie licznika z podświetleniem reszty panelu. Dzieje się to niezależnie od tego czy jadę po równej drodze czy po nierównościach. Czasem się potrafi wyłączyć po włączeniu kierunkowskazu lub po naciśnięciu hamulca.

Tak jak Łukasz radzi.. Obejrzeć pod kontem zwarcia.

Inka napisa/a:
2. Komputer ciągle mi wyświetla, że nie mam podświetlenia tablicy rejestracyjnej i że nie działa mi światło wstecznego. Podświetlenie i wsteczny działa, w kabelkach nic namieszane nie jest a mimo wszystko ciągle ten błąd mi wywala. Żarówki wszystkie wymieniłam na nowe więc nie ma mowy o tym, że za chwilę któraś się przepali.

Moduł LKM w komorze silnika ma zimne luty.. Wyjmij moduł, przelutuj zimnice i będzie grało.. To co opisujesz, to standardowa usterka w E34/E32 z tymi modułami..

Inka napisa/a:
3. Centralny zamek nie działa tak jak powinien. Wychodzę z auta, zamykam kluczykiem, samo się otwiera i dopiero się zamyka przy drugim zamknięciu kluczykiem.

Otwarcie zamka zaraz po jego zamknięciu oznacza że któryś z siłowników zamka (najprawdopodobniej od klapy bagażnika) ma problem z zamknięciem - zacina się lub jest przetarty kabel sterujący co jest częste w kombi..

Pamiętaj że masz do sprawdzenia 7 siłowników!

Inka napisa/a:
5. kontrolka poduszki nie zapala się również po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon
Jeżeli ktokolwiek zna odpowiedzi na te moje problemy to będę wdzięczna za pomoc

Skoro wiesz, że auto miało dzwona, to wiesz czemu nie palą się żarówki (są 2 od poduszek!) ;)

Jednej pewno nie ma, a druga została zbita (jest wlutowana na stałe).. Działalność ludzkiej ręki.. Widziałem to już kilka razy... Poduszka nie działa!

Ostatnio zmieniony przez kafarek 2010-02-09, 12:47, w caoci zmieniany 1 raz  

Inka 

Pomoga: 1 raz
Doczya: 01 Kwi 2009
Skd: Gliwice
Wysany: 2010-02-09, 12:51   

kabelki od liczników, z tyłu w klapie i z boku po stronie kierowcy przeglądnięte. Najchętniej to bym ściągnęła deskę albo wyciągnęła cały środek i sprawdzała po kolei, ale napisałam bo może ktoś już miał podobne problemy i wie z czego się to wzięło.

[ Dodano: 2010-02-10, 12:21 ]
kafarek napisa/a:
Inka napisa/a:

Tak jak Łukasz radzi.. Obejrzeć pod kontem zwarcia.

Wczoraj doszliśmy, że zegary mają prawdopodobnie za słabą masę.

kafarek napisa/a:
Inka napisa/a:

Moduł LKM w komorze silnika ma zimne luty.. Wyjmij moduł, przelutuj zimnice i będzie grało.. To co opisujesz, to standardowa usterka w E34/E32 z tymi modułami..

Dzięki sprawdzę i przelutuję :)

kafarek napisa/a:
Inka napisa/a:

Otwarcie zamka zaraz po jego zamknięciu oznacza że któryś z siłowników zamka (najprawdopodobniej od klapy bagażnika) ma problem z zamknięciem - zacina się lub jest przetarty kabel sterujący co jest częste w kombi..

Pamiętaj że masz do sprawdzenia 7 siłowników!

Zastanawiam się gdzie jest ten 7 siłownik. 4 są w drzwiach plus 2 w klapie bagażnika (otwieranie całej klapy i otwieranie samej szyby). Maska jest na linkę, więc gdzie ten 7 siłownik ?

kafarek napisa/a:
Inka napisa/a:
Jeżeli ktokolwiek zna odpowiedzi na te moje problemy to będę wdzięczna za pomoc

Skoro wiesz, że auto miało dzwona, to wiesz czemu nie palą się żarówki (są 2 od poduszek!) ;)

Jednej pewno nie ma, a druga została zbita (jest wlutowana na stałe).. Działalność ludzkiej ręki.. Widziałem to już kilka razy... Poduszka nie działa!

Wiem, że auto ma jednego Airbaga - kierowcy. Wątpię, że przy tak małym uderzeniu jakie te auto miało, doszłoby do wybuchu poduszki. Widziałam auta po większych dzwonach z niewybuchniętymi poduszkami. Rozbiorę kierownicę i sprawdzę czy ta poduszka tam jest czy nie.

a Co do check engine. Z komputera wychodzi kabelek z check engine, który idzie do wtyczki, która znajduje się na silniku. Z tej wtyczki idzie wiązka do środka auta (do liczników) i w niej fabrycznie nie ma kabelka do kontrolki check engine. Po podpięciu kontrolki świeci się ona ciągle niezależnie od tego czy jest kluczyk w pozycji zapłon czy jest silnik odpalony. Czy ma tak stale świecić ?
Ostatnio zmieniony przez Inka 2010-02-10, 12:37, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: