BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
m20 rozrząd
Autor Wiadomo
Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-02-11, 09:15   m20 rozrząd

Czy żeby wymienić uszczelniacze trzonka zaworu, to potrzeba jakiś specjalnych narzędzi? I czy jest to operacja bardziej skomplikowana ?

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-02-11, 13:31   

potrzebny jest ściągacz do sprężyn zaworowych nawet najprostszy zrobiony metodami domowymi. Jak nie ściśniesz sprężyn to inaczej nie zdejmiesz zabezpieczeń spod górnej miski spreżyn prościej mówiąc nie dostaniesz sie do uszczelniacza. Pomijam, że bez demonatrzu głowicy taka operacja niewykonalna ale chyba zdajesz sobie z tego sprawę.
Jeżleli chodzi jedynie o jeden uszczelniacz to można szybko zdjać zabezpieczenia uderzajac trzonkiem młotka w talerzyk sprezyny ale ryzyko, że przy takim sposobie zabezpieczeń będziesz szukał po całym garażu jest Baaardzo Wysokie. Po drugie pozostaje problem ponownego monatrzu. Po trzecie nie opłaca się ściągać głowicy by wymienić jeden uszczelniacz albo wszystkie 12 albo żadnego... ewentulanie w drodze wyjątku można wymienic jedynie 6 tylko na zaworach wydechowych jak to niektórzy oszczędni czynią ale według mnie to bez sensu takie oszczędności.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-02-11, 13:32, w caoci zmieniany 1 raz  

318Albert 
2x 3er mit szperre

Pomg: 3 razy
Doczy: 12 Sie 2009
Skd: Kielce
Wysany: 2010-02-11, 19:10   

Oszczędność jest bez sensu, bo trzeba zdejmować głowice, wypadało by kupić nowe śruby i uszczelkę ponosić takie koszta dla jednego uszczelniacza raczej jest bez sensu. Jak robić to raz a porządnie wprawdzie trzeba się trochę wypruć z kasy ale spokój na dłuższy czas :)

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2010-02-11, 23:16   

na razie nie wiem w jakim stanie są te uszczelniacze bo jeszcze nie zdjąłem pokrywy, a czy przy zdjęciu głowicy, konieczne jest jej planowanie ?

a taki przyrząd ? to np.
http://moto.allegro.plhtt...ch_yt_0618.html

czy musi być jakiś specjalny do tego pancernego silnika (m20)?

318Albert 
2x 3er mit szperre

Wysany: 2010-02-11, 23:20   

W moich rejonach planowanie kosztuje 50zł więc myślę że się opłaca wtedy masz pewność że ładnie siądzie na nowej uszczelce i długo będzie służyć :) Na przyrządach się nie znam poprostu oddaje głowice do zakładu i robią z nią co trzeba :D

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2010-02-12, 00:06   

wtedy trzeba kupować nad wymiarową uszczelkę tak ? jaka firmę uszczelek polecacie, bo w intercarsie rozbieżność cenowa jest od 70 zl do 300 zl za uszczelkę. Na prawdę uszczelki droższe są lepsze ?

318Albert 
2x 3er mit szperre

Wysany: 2010-02-12, 00:07   

Chcesz sam zdejmować i zakładać głowice ??

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2010-02-12, 01:48   

No ogólnie planowałem trochę podłubać przy silniku, sam jako tako mam tylko podstawowe pojęcie o mechanice, poradziłem sobie z założeniem magla od e36 do e30, instalacjami elektrycznymi, ustawianiem czujnika przepustnicy, zmiana tarczy, klocków i tego typu głupotami, ale mam zamiar zajmować się tym z kumplem, który ma trochę większe pojecie, sądzę że jeżeli ogarnął e30 z m60b40, zrobioną praktycznie od zera, to poradzi sobie i z tym a ja przy okazji się nauczę co nie co.

Zdaje sobie sprawę, z tego typu rzeczy jak kolejność dokręcania śrub, to ze odpowiednim momentem, itd. Ale jeżeli sugerujesz ze to strata czasu, i taniej/lepiej oddać głowicę "w dobre" ręce to rozważę taką ewentualność.

Ogólnie wychodzę z założenia, że większość rzeczy można próbować ogarnąć samemu, bo wiadomo że to większa satysfakcja i pewność co zostało zrobione, a co nie. A oddawać do fachowców to tylko, specjalistyczne rzeczy, typu planowanie, honowanie, toczenie, frezowanie itd. bo niestety nie mam dostępu do urządzeń tego pokroju, a szkoda bo wiedzę posiadam.

Pozdrawiam bo późno już.

318Albert 
2x 3er mit szperre

Wysany: 2010-02-13, 19:32   

Fajnie że chcesz się zapoznać z budową swojego auta itd :) chodzi mi oto żebyś sobie nie narobił szkód jak np źle ustawisz rozrząd itp, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz czyli weź sobie kogoś kumatego i do roboty :D ściągaj głowice i oddaj do zakładu i tam doprowadzą ją do porządku i przy okazji niech ja sprawdzą dokładnie.

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2010-02-14, 10:36   

najgorsze jest to ... że jak ściągnę głowicę to, padnie myśl -> może pierścienie zmienić, co wiąże ze sobą kolejne koszta, jak np. potencjalne honowanie cylindrów :) , a jak będziemy wyjmować cylindry, to i panewki.... i buuum remont silnika :D

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2010-02-15, 19:09   

Piotrek325 taka mała sugestia zanim ruszysz głowice zrób pomiar ciśnienia na cylindrach na sucho i mokro (próba z olejem). Na podstawie tych wyników dowiesz się jaka jest kondycja silnika. Czy słabym punktem jest głowica czy pierścienie tłokowe. Wtedy zabierz się za naprawy. Po co masz mieć dylematy czy dół jest zdrowy czy nie po ściągnieciu głowicy. Oceń co wymaga naprawy, oszacuj koszty i wtedy zabieraj się do prac naprawczych.
M20 jest dosyć prostym i nieskomplikowanym silnikem do napraw we własnym zakresie przy użyciu minimalnej ilości narzędzi. Jak wcześniej wspomianałeś robiłes już coś w aucie sam więc sądzę, że poradzisz sobie z tematem a stysfakcja będzie duża, zmieszenie kosztów o np. robociznę którą sam wykonasz. Kosztami, które poniesiesz to jedynie obróbka głowicy bo wspomianałeś nie masz dostepu do obrabiarek no i zakup cześci.
Do tego jak skręcisz to będizesz wiedział, ze jest prawidłowo skręcone nawet jak coś pominiesz to sam będizesz mógł dokonać poprawek bo będizesz wiedział do jakiego punktu wrócic w celu poprawek.
Także życze powodzenia.

318Albert 
2x 3er mit szperre

Wysany: 2010-02-15, 22:51   

Po ściągnięciu głowicy sam dół też da się przebadać czy jest zdrowy itp ale najlepiej jest sprawdzić kompresje na sucho i mokro :)

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Pomg: 12 razy
Doczy: 07 Cze 2006
Skd: Czeladź - Piaski
Wysany: 2010-02-19, 11:13   

Panowie, a kombinował ktoś z was ściągacz do rozpinania zaworów w m20 ? Tak sobie oglądam glowice i nie bardzo widze o co można się zaprzeć żeby ścisnąć sprężyne...

migomat mam, żelastwo jakieś się znadzie, moge sobie sam uspawać cos takiego, tylko o co się zapierać ?

318Albert 
2x 3er mit szperre

Wysany: 2010-02-19, 11:15   

Pietrek, chyba mam taki materiał jaki szukasz tylko że na fotelu.

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2010-02-19, 16:36   

Pietrek napisa/a:
Panowie, a kombinował ktoś z was ściągacz do rozpinania zaworów w m20 ? Tak sobie oglądam glowice i nie bardzo widze o co można się zaprzeć żeby ścisnąć sprężyne...

migomat mam, żelastwo jakieś się znadzie, moge sobie sam uspawać cos takiego, tylko o co się zapierać ?

Najprostszy sposób to rurka calowa długości 80-100mm na długości 40mm nacinasz w poprzek do 1/3 średnicy potem pionowo odcinasz ten 40 mm kawałek kawałek z 1/3 średnicy potem jakaś dzwignia do tego. kaładziesz głowicę na stole a punktem podparcia dzwigni mogą być nawet szczęki imadła pod dzwignie wkładasz rurkę wykonanym wycięciem opierasz na mieseczce zworu i naciskasz drugi koniec dzwigni wciskajac spręzynę dwie czesci zamka same wypadną z wycięcia w trzonku zaworu na brzegi miseczki lub pchniesz je cienkim wkretakiem by wypadły powoli zwalniasz dzwignię by zwolnić napiecie sprężyny i masz zdemontowaną spręzynę z miską na której leżą zamki. Nie puszczaj gwałtownie bo odskoczy sprezyna i będziesz szukał elementów po całym garażu.
Można zamiast dzwigni do ściskania użyć dużego ścisku montażowego.

Najprostszy i najtańszy ścigacz wyglada tak

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=911756529
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-02-19, 16:43, w caoci zmieniany 1 raz  

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Wysany: 2010-02-19, 17:21   

MARAS napisa/a:
punktem podparcia dzwigni mogą być nawet szczęki imadła

O to mi właśnie chodziło, proste ale zadziała :)
Mniej więcej miałem już ułożony plan zmontowania takiego ściągacza , ale nie wiedziałem gdzie sie zaprzeć :)

Dzięki człowieku :)

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2010-02-19, 19:00   

Pietrek, zrób sobie cos na wzór tego.koniec montujesz na szpilce wystajace z głowicy i naciskasz :)

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=923324538

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Wysany: 2010-02-19, 22:37   

Znajde chwilke czasu i napewno coś zmontuje :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: