BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zawartość CO w spalinach
Autor Wiadomo
bąku 

Pomg: 1 raz
Doczy: 13 Cze 2009
Skd: W-wa
Wysany: 2010-05-10, 14:36   Zawartość CO w spalinach

Panowie według ''sam naprawiam'' dla M20B27 zawartość CO powinna być w przedziale 0,4-0,8. Pojechałem na stację diagnostyczną żeby wyregulować, regulowałem tą śrubką na ampul co jest przy przepływomierzu i jakaś lipa, wskazania praktycznie cały czas wynosiły 0,01 0,02 0,00 to jakoś coś nietak. I kręciłem tą śrubką i nic się nie zmieniało, kręciłem zgodnie ze wskazówkami zegara bo tak sięwzbogaca mieszankę i nic, dokręciłem śrbuką do końca i lipa, o co chodzi :? :? :?

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2010-05-11, 08:55   

Kolego, a masz katalizator? Bo z tego co się orientuję, jego funkcją jest właśnie utlenianie m. in. CO do CO2, czyli tak znienawidzonego przez ekozj...ów dwutlenku węgla :D Jeśli chcesz zmierzyć CO w spalinach, musisz to zrobić przed katalizatorem.

bąku 

Wysany: 2010-05-11, 09:01   

maaaad napisa/a:
Kolego, a masz katalizator? Bo z tego co się orientuję, jego funkcją jest właśnie utlenianie m. in. CO do CO2, czyli tak znienawidzonego przez ekozj...ów dwutlenku węgla :D Jeśli chcesz zmierzyć CO w spalinach, musisz to zrobić przed katalizatorem.

A widzisz tego niewiedziałem :) , tak mam katalizator, więc tak jak mówisz z pomiaru raczej lipa

Hroop 
bokiem blepiej..

Pomg: 2 razy
Doczy: 14 Cze 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2010-05-11, 22:18   

No i na stacji wyszło Ci prawidłowo, większość samochodów wyrzuca właśnie takie wartości na pomiarach..

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2010-05-11, 23:42   

No właśnie przez katalizator. Pomiar CO powinno się robić przed katalizatorem - nie wiem, czy dałoby się do tego wykorzystać np. otwory w kolektorach przy m20 (te zaślepione śrubami).

bąku 

Wysany: 2010-05-12, 17:49   

maaaad napisa/a:
No właśnie przez katalizator. Pomiar CO powinno się robić przed katalizatorem - nie wiem, czy dałoby się do tego wykorzystać np. otwory w kolektorach przy m20 (te zaślepione śrubami).

Chyba by niedało rady bo te otworki są chyba zbyt małe żeby włożyć ten analizator spali.

chemik211 

Pomg: 9 razy
Doczy: 06 Maj 2007
Skd: KRAKóW
Wysany: 2010-05-12, 18:16   

Te zaslepki do tego właśnie służą, np.w autach grupy vw były takie rurki zaślepiane korkiem,

[move]Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja :mrgreen: [/move]

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2010-05-13, 20:34   

Potwierdzam - te śruby na kolektorze do tego służą.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: