BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E34] M50B20 brak kompresji
Autor Wiadomo
Gr390R 

Doczy: 07 Gru 2006
Skd: Nysa
Wysany: 2010-06-20, 11:04   [E34] M50B20 brak kompresji

Witam! mam problem - silnik się bardzo wysoko wkręcił przyczyną tego było wbicie 2-go biegu przy końcówce 3-go silnik zawył aż w końcu zblokowało koła po tym incydencie auto nierówno zaczeło pracować i odczuwalnie mniej mocy jest do 3tys obr powyżej wydaje się że normalnie chodzi. z racji że nie mam manometra nie miałęm jak zmierzyć kompresji więc odpinałem po kolei cewki ze świec i jak się okazało na drugim cylindrze od podszybia nie ma ciśnienia bo po odłączeniu cewki silnik nie okazuje reakcji co dziwne silnik bez tej cewki telepie w całym zakresie obrotów a z założoną cewką telepie tylko do 2,5-3tys. Silnik cyka i na wolnych chodzi jak "v8" ale na wysokich obrotach tak jakby kompresja wracała czasami jest tak że auto na wolnych obrotach przez moment zaczyna normalnie chodzić nie telepiąc ale i tak cyka. Od przyszłego miesiąca mam zamiar się tym zająć tylko nie wiem gdzie szukać przyczyny - podejrzewam hydroregulatory i zawory ale na pokrzywionych zaworach brak mocy byłby na całym zakresie obrotów ? PROSZĘ O POMOC !!

Adam86 

Pomg: 9 razy
Doczy: 24 Mar 2009
Skd: Sanok/Rzeszow
Wysany: 2010-06-20, 21:50   

Zanim zaczniesz rozbierac silnik sprawdz, podmień, swiece, fajke, i cewke...pozniej sprawdz kompresje, "ona prawde ci powie"... :)

kacper4505 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 24 Sty 2010
Skd: kraków
Wysany: 2010-06-25, 23:27   

Heheh miałem tan sam problem jak i kolega tez wbiłem 2 zamiast 4 i pokrzywiły sie zaworki dokładnie 16 szt z 2 spadły zabezpieczenia i silniczek trochę oberwał. zdjąłem głowice zrobiłem co trzeba poskładałem. Pojeździł może 2 dni o panewka sie obróciła.
Wiec po takim incydencie podejrzewam zaworki

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2010-06-27, 18:58   

Znany jest mi podobny przypadek z m50b25. Kolega chciał przyhamować silnikiem, aż za bardzo przyhamował. Chyba tylko 4 zawory ocalały. M50 nie lubi zbyt wysokich obrotów, hydraulika na to nie pozwala.

E30 + E91

choody 

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Wrz 2009
Skd: MMZ / offenbach
Wysany: 2010-06-27, 22:57   

Nie hydraulika tak do końca a sprężynki zaworowe :) W non vanos problem tak duży nie jest, bo są podwójne sprężynki, ale w vanosach jest już jedna. Co za tym idzie zawór potrafi się poodbijać od sił bezwładności. Zawleczki potrafią wypaść itd, itp.
e-30/ e36 - swapy silników, zawieszeń (na podzespołach e30 jak i e36 tył i przód) - sztywniejsze stabilizatory, układy dolotowe i wydechowe, modyfikacje mechaniczne silników: 793 993 316 gg. 570 72 87 - ceny ustalane indywidualnie

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2010-06-28, 10:06   

choody napisa/a:
Nie hydraulika tak do końca a sprężynki zaworowe :) W

Jak najbardziej się z tobą zgadzam :)

E30 + E91

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu