Wysany: 2010-06-20, 11:04 [E34] M50B20 brak kompresji
Witam! mam problem - silnik się bardzo wysoko wkręcił przyczyną tego było wbicie 2-go biegu przy końcówce 3-go silnik zawył aż w końcu zblokowało koła po tym incydencie auto nierówno zaczeło pracować i odczuwalnie mniej mocy jest do 3tys obr powyżej wydaje się że normalnie chodzi. z racji że nie mam manometra nie miałęm jak zmierzyć kompresji więc odpinałem po kolei cewki ze świec i jak się okazało na drugim cylindrze od podszybia nie ma ciśnienia bo po odłączeniu cewki silnik nie okazuje reakcji co dziwne silnik bez tej cewki telepie w całym zakresie obrotów a z założoną cewką telepie tylko do 2,5-3tys. Silnik cyka i na wolnych chodzi jak "v8" ale na wysokich obrotach tak jakby kompresja wracała czasami jest tak że auto na wolnych obrotach przez moment zaczyna normalnie chodzić nie telepiąc ale i tak cyka. Od przyszłego miesiąca mam zamiar się tym zająć tylko nie wiem gdzie szukać przyczyny - podejrzewam hydroregulatory i zawory ale na pokrzywionych zaworach brak mocy byłby na całym zakresie obrotów ? PROSZĘ O POMOC
Heheh miałem tan sam problem jak i kolega tez wbiłem 2 zamiast 4 i pokrzywiły sie zaworki dokładnie 16 szt z 2 spadły zabezpieczenia i silniczek trochę oberwał. zdjąłem głowice zrobiłem co trzeba poskładałem. Pojeździł może 2 dni o panewka sie obróciła.
Wiec po takim incydencie podejrzewam zaworki
Znany jest mi podobny przypadek z m50b25. Kolega chciał przyhamować silnikiem, aż za bardzo przyhamował. Chyba tylko 4 zawory ocalały. M50 nie lubi zbyt wysokich obrotów, hydraulika na to nie pozwala.
Nie hydraulika tak do końca a sprężynki zaworowe W non vanos problem tak duży nie jest, bo są podwójne sprężynki, ale w vanosach jest już jedna. Co za tym idzie zawór potrafi się poodbijać od sił bezwładności. Zawleczki potrafią wypaść itd, itp.
_________________ e-30/ e36 - swapy silników, zawieszeń (na podzespołach e30 jak i e36 tył i przód) - sztywniejsze stabilizatory, układy dolotowe i wydechowe, modyfikacje mechaniczne silników: 793 993 316 gg. 570 72 87 - ceny ustalane indywidualnie